Egy tudós felfedezte, mikor alakult ki az első kontinens a Földön

Forrás: Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) Legacy Imaging Survey -
exobolygó-kutatás Föld világegyetem kontinens
Egy kutató rájött, hogy a Föld első kontinense 3 milliárd évvel ezelőtt alakult ki. Tanulmányában új megvilágításba helyezi a bolygó életének korai szakaszait.

Jane Greaves walesi csillagászprofesszor, aki úgy gondolja, hogy a földihez hasonló kontinensekkel rendelkező exobolygók nagyobb valószínűséggel lakhatók, és talán még idegen életet is tartalmaznak. A kutatónő a kontinens kialakulását vizsgálta távoli csillagokon és bolygókon, és a folyamat közben számította ki, hogy a távoli és a hozzánk közeli bolygókon mikor alakulhattak ki a kontinensek.

Az univerzum Forrás: Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) Legacy Imaging Survey

A földi kontinensek a bolygó forró, viszkózus köpenyének tetején vannak. A belső magból származó hő megakadályozza a köpeny megszilárdulását. A mag azért forró, mert radioaktív elemeket tartalmaz, amelyek több milliárd évvel ezelőtti neutroncsillag-ütközésekből származnak, például urán, tórium és kálium formákat.

Ha elemezzük, hogy hány ilyen anyag van jelen a Földön és más bolygókon, azt is meg tudjuk becsülni, hogy mikor keletkeztek a kontinensek.

A Földön ez körülbelül 9,5 milliárd évvel a világegyetem kezdete után történt meg.

Greaves mintájából kiderült, hogy az első kontinensek 2 milliárd évvel a Föld előtt jelentek meg a fiatalabb, úgynevezett vékony korongú csillagok exobolygóin. A munkája során elemzett régebbi, vastag korongcsillagok olyan sziklás bolygókat hoztak létre, amelyek kontinensei még korábban jelentek meg: körülbelül 4-5 milliárd évvel a Föld kontinensei előtt.

"A kilátások nagyon ígéretesnek tűnnek a kontinensekkel rendelkező sziklás exobolygók felkutatására, tekintettel arra, hogy a közeli Nap-szerű csillagok már létrehoztak néhány lehetséges élhető bolygót" - idézi a tudóst az Indy 100.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.