A halálos madárinfluenza járványok már nem csak Ázsiából indulnak - állítják kutatók

Forrás: Science Photo Library via AFP/DIGICOMPHOTO/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Digicomphoto/Science Photo Libra -
elterjedés védelem madárinfluenza Ázsia
A közelmúltban két új H5 törzsről is kiderült, hogy Afrikából, illetve Európából származik.

A magas patogenitású (betegségokozó képesség) H5 madárinfluenza vírusok jelenleg Ázsián kívülről indulnak, ez pedig a vírusok globális elterjedésében is változást hoz - erre a következtetésre jutott egy nemzetközi kutatócsoport, akik szerint a betegségek epicentruma mára Afrikában és Európa egyes részein található.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/DIGICOMPHOTO/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Digicomphoto/Science Photo Libra

A kutatást a Hongkongi Egyetem virológus professzora, Vijaykrishna Dhanasekaran és munkatársai végezték. A magas patogenitású madár-H5-járványok változó eredetének és tendenciáinak vizsgálata érdekében a csapat az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete és az Állategészségügyi Világszervezet által 2005 és 2022 között gyűjtött adatokat tanulmányozta. Több mint 10 000 teljes vírusgenomot elemeztek. A kutatók azonosították a madárinfluenza 2016/2017-es kitörésének kulcsfontosságú eseményeit, az elemzések pedig azt mutatták, hogy a víruscsaládok Ázsiából – konkrétan Kínából – származnak.

Két újabb H5 vírus azonban – amelyeket 2020 és 2022 között azonosítottak – afrikai és európai madárpopulációkból került ki.

Ezek a törzsek úgy fejlődtek ki, hogy a genetikai anyagok más, alacsony patogenitású vírusváltozatokkal keveredtek, miközben terjedtek. Ez növelheti a vírusok terjedési sebességét, valamint keveredésük és fejlődésük sebességét is.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a házimadarak védelmére továbbra is kiemelten kell figyelni, hogy a jövőben kialakuló járványokat kordában tudják tartani, illetve meg is lehessen előzni ezeket - írja az Express.

Szerencsére az olyan madárinfluenza-törzsek, mint a H5N1, nem fertőzik meg könnyen az embert. 1997 óta kevesebb mint 900 esetet regisztráltak. Ritka esetekben azonban a halálozási arány elérheti az 50 százalékot is. A H5N1 aktivitása 2021 óta felerősödött, egyre több vadon élő madarat és baromfit fertőz meg és pusztít el, valamint veszélyt jelent az emlősökre is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.