Az ünnepi készülődés idején egyre többen döntenek amellett, hogy praktikus, ugyanakkor egyedi kézműves gasztroajándékokkal lepik meg szeretteiket. A fűszersó az egyik legjobb választás: sokoldalúan használható, mutatós üvegbe csomagolva pedig igazán dekoratív. A provence-i fűszerek mediterrán aromái minden konyhát feldobnak, a narancsos–fahéjas vaníliás cukor pedig igazi ünnepi különlegesség, amely akár süteményekhez, akár forró italokhoz tökéletes kiegészítő.

Forrás: Shutterstock
A provence-i fűszersó receptje – Gyors és illatos karácsonyi gasztroajándék
A házi fűszerkeverékek egyik nagy előnye, hogy pontosan olyan ízvilágot alakíthatunk ki, amilyet szeretnénk. A provence-i fűszersó egy letisztult, mégis karakteres keverék, amely tökéletesen illik sültekhez, csirkehúshoz, sült krumplihoz vagy akár zöldségekhez is. Mutatjuk, hogyan készül!
Hozzávalók a provence-i fűszersóhoz (500 ml-es üveghez):
- 450 g durva szemű tengeri só
- 1 ek szárított, morzsolt majoránna
- 1 ek szárított, morzsolt bazsalikom
- 1 ek szárított, morzsolt borsikafű (csombor)
- 1 ek szárított, morzsolt rozmaring
- 1 ek szárított, morzsolt oregánó
- 1/2 ek fokhagymagranulátum
- 4–5 db babérlevél
A provence-i fűszersó elkészítése:
- Tegyük tálba a sót, majd keverjük hozzá a fűszereket és a fokhagymagranulátumot.
- Töltsük egy 500 ml-es üvegbe (vagy 5 db 100 ml-es tégelybe), majd zárjuk le szorosan. Csomagoljuk díszes papírral és szalaggal, és akár használati javaslatot is mellékelhetünk: „Kiválóan illik sültekhez, csirkehúshoz, sült krumplihoz.”
+1 Recept: Narancsos–fahéjas vaníliás cukor
Keverjünk 250 g kristálycukorhoz 1 ek szárított reszelt narancshéjat, 2 zacskó bourbon vaníliás cukrot és 1 tk őrölt fahéjat. Zárjuk üvegbe, és díszítsük ki ajándéknak.
Elkészítési idő: 10 perc
Ha szeretnéd még tovább bővíteni a házi ajándékok körét, érdemes más házi fűszerkeveréket is kipróbálnod, ezek ugyanis mind lepipálják a bolti verziókat. Természetesen nem muszáj követni a recepteket, lehetünk kreatívak, de nem árt vigyáznunk és tájékozódnunk előbb, léteznek ugyanis mérgező fűszerkeverékek is, valamint olyanok, amik befolyásolhatják bizonyos gyógyszerek hatását.
Ha pedig már elkészítettük a tökéletes házi keveréket, akkor érdemes odafigyelnünk arra is, mikor ízesítjük az ételeket, hogy a lehető legfinomabb legyen a végeredmény. Amennyiben a desszerünket szeretnénk feldobni, akkor pedig egy érdekes fűszert kell alkalmaznunk, ami új szintre emeli a finomságokat.
Így készül a tökéletes fűszersó
A fűszersó nemcsak praktikus, hanem elegáns és személyre szabható ajándék is, amelynek minden konyhában hasznát veszik. Egy kis kreativitással könnyedén olyan ízesítőt készíthetünk, amely az ünnepek igazi kedvence lesz – akár saját használatra, akár ajándékba adjuk.
Ételek, amelykhez tökéletesen alkalmazható a fűszersó:


