Egy elhagyatott színház különös élete

2014.04.01. 10:18

A massachusettsi Orpheum Theater épülete eredetileg színházként üzemelt, majd dohányraktárrá vált, most pedig üresen állva várja további sorsát. Elhagyatott helyek című sorozatunkban a szellemkórház és a sivatag közepén épült város után most egy különleges színházépületet mutatunk meg. 

Az épület 1912. április 15-én nyitotta meg kapuit – akkor még Majestic Operazház néven –, azon a baljós napon, amikor is a Titanic óceánjáró hajó elsüllyedt. Közel 50 éves fennállása alatt hatalmas, 1500 férőhelyes bálterme még a világháborús katonáknak is menedéket nyújtott. A színházat 1958-59-ben bezárták, és ettől kezdve csupán nagyobb rendezvények alkalmával nyitották ki. 1962-ben egy dohánygyártó vállalat vásárolta meg, és hosszú évekig raktárként használták. Az épület nagyobb része jelenleg üres, egy hátsó, lezárt részében egy szupermarket üzemel.

Habár számtalan terv látott napvilágot arról, hogy mi legyen jövőbeni sorsa ennek az ikonikus épületnek – természetesen a legtöbben egy multikulturális központ lehetőségét látják benne. 

 

színházelhagyott helyekOrpheum Theater