Hódítanak a lapraszerelt házak – Kulcsrakész otthon két hónap alatt

Forrás: Grand-Ács -
építés technológia készház otthon hátrány család előny
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A készházakról már biztosan sokan sokfélét hallottak, de valljuk be, kevesen tudják, hogy mit is rejt magában ez a technológia. Mi a különbség egy tégla- és egy készház között, mennyi idő alatt épül fel és persze mennyibe kerül? Utánajártunk ennek az építkezési formának.

Mi is az a készház?

A készház olyan könnyűszerkezetes épület - leggyakrabban családi ház -, amelyet nem az építkezés helyszínén, hanem attól távol, legtöbbször egy külföldi gyárban állítanak elő, és vakolt panelenként szállítanak az építés helyszínére. Itt aztán pillanatok alatt felállítják az előre elkészített falakat, amelyekbe előre beépítenek mindent – ajtókat, ablakokat, de még a vizes blokkot is. Ezután kerülhet fel a házra a tető.

Forrás: Grand-Ács

A falak legtöbb esetben fából készülnek: a megfelelően kezelt, telített fa, mely teljes keresztmetszetében, nagynyomáson védőszerrel telített, beépítve 150-180 évig beavatkozást nem igényelve őrzi biztonságunkat. Az építkezéshez általában szárított lucfenyőt vagy borovifenyőt használnak, hőszigeteléshez pedig az egyik legkeresettebb hőszigetelő anyagot, az üveggyapotot használják fel. A külső falakra két réteg gipszkarton borítás kerül, a belső falakra pedig mindkét oldalra egy-egy réteg.

Túljutottunk a mélyponton, de így is messze a válság vége

Míg tavaly az első félévben alig kaptak megrendelést a készházépítők, idén júliusig 50 családi házra kötöttek szerződést - mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségén (ÉVOSZ) belül működő készházépítő szakmai tagozat elnöke az MTI-nek. Tavaly 130 készházat adtak el, számuk azidén biztosan több lesz, de a mennyiséget ma még nem lehet becsülni - mondta. Az érdeklődésből lehet következtetni arra, hogy egyre többen tervezik az építést, de nem biztos, hogy még ebben az évben eljutnak a szerződéskötésig - tette hozzá. A csúcson, 2008-ban 900 készház épült Magyarországon.

Mik az előnyei?

Tökéletes hő- és hangszigetelő, könnyen fűthető és hűthető. Bármikor szétszedhető és újraépíthető - ha úgy döntenénk, hogy odébb költözünk, vihetjük magunkkal a házunkat is. Két, legfeljebb három hónap alatt kulcsrakész állapotba kerül. Csak a telket, a vizet és a villanyt kell hozzá biztosítani, ráadásul a tetőrész is hasznosítható lakótérként. Télen-nyáron egyaránt felépíthető.

Tamás, Sülysáp

A fűtési költségek alakulása messzemenőleg igazolta az elvárásainkat. Egyik munkatársam, aki hasonló méretű, hagyományos falazatú házban lakik hasonló létszámmal, majdnem háromszor akkora gázszámlát fizet a téli hónapokban.

Mennyibe kerül?

A négyzetméterárakat a beépített anyagok minősége és az alkalmazott technológia befolyásolja. Általánosságban elmondható, hogy a kulcsrakész kivitelezés komplett költsége körülbelül bruttó 150-180 ezer forint négyzetméterenként. A 15-20 millió forintba kerülő, 1-3 hálószobás családi házak jelenleg a legkeresettebbek. Arra mindenképpen gondolni kell, hogy ezekhez az árakhoz a telekvásárlás összege is hozzáadódik. Ráadásul nem minden telek alkalmas készház építésére – a választáskor tehát körültekintően kell eljárni, érdemes azt megmutatni a készházat építő kivitelezőnek is.

/1407/H_d_t2014716145945

Attila, Érd

Mi a következőket tapasztaltuk: az építés ideje valóban rövid, kevésbé függ az időjárástól, a csavaros, száraz kötések miatt a munka tiszta és száraz, az ár garantált. A falakat kitöltő ásványgyapot miatt a hőátbocsátási értékek igen alacsonyak, a felfűtési idő gyors és rendkívül alacsony a fűtési energiaigény, ugyanakkor kiváló a hangszigetelés is. A tűzvédelemre is megnyugtató a megoldás, hiszen a faszerkezet lángmentesített, a gipszlapok és ásványgyapot pedig nem éghető. A fal azonnal tapétázható, festhető, valamint az allergiás panaszok sem jellemzők.

Mi a garancia, hogy hosszú távon beválik?

A készházakat építő cégek a fal- és tetőszerkezetre általában 30 évet, az építésre pedig 5 év teljes körű garanciát nyújtanak. A beépített anyagokra pedig annyit, amennyit az egyes gyártók biztosítanak, így például a nyílászárók esetében ez átlagosan 5-7 év.

Mi a véleményük az építészeknek erről a technológiáról?

Az építészek közül sokan teszik le a voksukat a készházak gyártása mellett, ám egy képzeletbeli szavazáson nagyjából ugyanennyien szavaznának ellene is. Számos érv, ellenérv és kérdés merül fel egy-egy vita kapcsán – ilyen például az, hogy ártérre építeni ilyen házakat tilos vagy éppen szabad-e. Több dologban azonban mindenki egyetért: az ilyen technológiával épített házak maximálisan földrengésbiztosak és ellenállnak a szélviharoknak is, amellett pedig rendkívül gazdaságos a fenntartásuk is.

Így biztosítsd az otthonod az ítéletidő ellenhttp://www.life.hu/csalad/20140414-igy-biztositsd-az-otthonod-az-iteletido-ellen.htmlA kiszámíthatatlan időjárás sokszor okoz károkat a lakásban - betörnek az ablakok, sérül a tető, és még sorolhatnánk. Megfelelő biztosítással viszont - ha már az időjárást nem lehet kordában tartani - sokkal nagyobb biztonságban tudhatod az otthonodat.Család--Energiatakarékos otthonok – így kezdj neki!http://www.life.hu/csalad/20140410-futeskorszerusites-nyilaszarok-hoterkep-fontossaga-energiatakarekos-otthonok.htmlAz energia ára sajnos nemigen csökken, így ha spórolni szeretnél a számlákon, muszáj a fogyasztásodat is csökkentened. A jó hír viszont az, hogy otthonod hőszigetelésével és a fűtés korszerűsítésével rengeteget spórolhatsz. Család--Ilyenek a falak egy modern otthonbanhttp://www.life.hu/csalad/20140312-ilyenek-a-falak-egy-modern-otthonban-falipanelek-beton-tapetatrendek-trukkos-megoldasok.htmlFelejtsd el a meszelést, az unalmas fűrészporos tapétát! A legújabb trendek szerint az otthonodban álló falak látványosak és izgalmasak. A merész tapéták, a háromdimenziós falpanelek, a játékos felületek és a látszóbeton az, ami idén mindent visz. Inspirálódj kedvedre!CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.