Aki a suliban menő volt, felnőve lúzer lesz

Forrás: Thinkstock -
gimnázium iskola sikertelenség sikerek népszerűség felnőtt lányok gimi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azokat a gyerekeket, akik iskolás korukban kifejezetten menőnek számítottak, felnőtt korukban utoléri a sorsuk, és általában kimondottan népszerűtlenek lesznek. A friss amerikai kutatás, amely a Child Development című lapban jelent meg, 184 fiatal beszámolói alapján jutott erre a következtetésre, egy tízéves vizsgálati periódus alatt.
Forrás: Thinkstock

Az iskola legmenőbb pasijai és csajai, akikre felnéznek a kortársaik, később nagyobb valószínűséggel nyúlnak alkoholhoz és drogokhoz, és a bűncselekménybe is gyakrabban keverednek szelídebb, unalmasabb társaiknál. Ugyanez vonatkozik a meggondolatlan szexuális életre, a nemi betegségekkel és a nem kívánt terhességgel együtt.

Marcsi, 33 éves (könyvelő)

A középiskolában volt a párhuzamos osztályunkban egy lány, aki végig osztályelső volt, de az a típus, akinek olyan esze volt, mint a szivacs. Nem tanult a dolgozatokra, mégis mindig kiválóan teljesített, neki elég volt bőven, amit az órán hallott. Irigyeltük érte, de nagyon, ő volt az, akiből bármi lehetett volna. Persze jelentkezett egyetemre, fel is vették, ott viszont már lazább a dolog: ha nem jársz be 1-1 előadásra, nincs gond, de a zh-ra tanulni kell. Na ehhez neki nem volt kedve, inkább bulizott, és félévente kitalálta, hogy ez nem a megfelelő iskola számára. Egyszerűen hiába volt jó esze, a szorgalom nem volt meg, így nagyjából 5 OKJ-s képzés, főiskola és egyetem elkezdése után most még önmagát keresi - immár 33 évesen is. Eltartják, néha vannak alkalmi munkái, pincérkedés, meg ilyenek, de alapvetően nem tud semmit felmutatni. Nagyon sajnálom, mert ha valaki, ő tényleg nagyon jó eszű csaj volt, egyszerűen csak kitartása nem volt semmihez.

Azok a tinik, akiket menőnek tartottak a társaik 13 évesen, 22 éves korukra a kortársaik szerint egyáltalán nem számítanak kompetensnek és irigylésre méltónak. "Úgy tűnik, hogy ami népszerűséget hoz tizenhárom évesen, az kimondottan hátrányt jelent felnőttként. A lázadás, a vakmerőség, a kísérletező kedv, a vadság, a tekintély elvetése mind olyan személyiségjegy, amire a kamaszok felnéznek, de 22 éves kor körül már több hátránnyal jár, mint haszonnal" – mondja a kutatást vezető Joseph P. Allen, a University of Virginia pszichológiaprofesszora.

Kata, 30 éves (szerkesztő-riporter)

Én a gimnáziumban sajnos egyáltalán nem tartoztam a menő csajok közé. Akkor legalábbis sajnáltam, ma már csak nevetek magamon. A menő csajokkal, azzal a nagyjából 5-6 lánnyal akart mindenki járni, minden héten új, divatosabbnál divatosabb kollekciókban vonultak be a suliba, és mindenki mást, aki nem volt olyan, mint ők, kinevettek, kibeszéltek. Mint egy tipikus amerikai tinifilmben. Nos, ezek a lányok mára sehol sincsenek. Bár a gimiben ők voltak a szupersztárok, az érettségi után már nem sokra mentek a hírnevükkel, bandájukból összesen ketten végeztek el valamilyen főiskolát, ahova egyáltalán be tudtak kerülni. Ha jól tudom, még ma is mindannyian abban a kisvárosban élnek, és ott tengetik valamiből az életüket, ahol anno gimibe jártunk.

Forrás: Thinkstock

A szakember szerint komoly problémát jelent, hogy a népszerű tinisorozatok idealizálják a problémás, de népszerű fiatalokat, ezért sok kamasz ezekre a karakterekre tekint elsősorban példaképként.

Ben Affleck után szabadon: amikor a férj a dadust választjahttp://www.life.hu/csalad/20150817-abigail-murhhy-tortenete-amikor-a-ferj-a-dadust-valasztja.htmlNéhány hete robbant a hír, hogy a válását bejelentő Ben Affleck máris a bébiszitterrel randizik. A kapcsolatuk állítólag már tavasz óta tart, vagyis vele csalta feleségét a színész. Affleck nem az első - és valószínűleg nem is az utolsó - azon sztárok körében, akik feleségük helyett a fiatal, hamvas bébiszittert választották. De nem csak a hollywoodi férjek vadásznak előszeretettel az alkalmazottaikra - íme, egy hétköznapi asszony daduskálváriája.CsaládThinkstockBrutális! A nyílt utcán szúrták le Morgan Freeman unokáját!http://www.life.hu/csalad/20150816-meggyikoltak-e-dena-hinest-morgan-freeman-unokajat.htmlMorgan Freeman mostoha unokáját – és egyes pletykák szerint egykori szeretőjét – halálra késelték egy manhattani utcán.Család--Roberto konyhája: Karamellizált kacsacomb mentás-kapros ágyon, egészben sült juhtúrós lilahagymávalhttp://www.life.hu/csalad/20150813-rostas-robi-a-life-sefja-karamelles-kacsacombot-keszitett-mentas-agyon.htmlAz egész hetem nagy készülődéssel telt, Attila barátomat vártam haza Firenzéből. Sokat beszélgettünk, mit csináljunk, merre menjünk, és persze arról, mit együnk. Amikor kérdeztem, mi is legyen a ''welcome'' vacsora, azt mondta, rám bízza. De azért legyen üde és különleges. Család--Közösségi oldalak, amelyeket mindenképpen csekkolj le nyaralás előtthttp://www.life.hu/csalad/20150810--infozd-le-elore-uti-celod-mutatunk-par-hasznos-oldalt-ahol-ezt-megteheted.htmlNyaralni készülsz? Tájékozódj! Egyre több szállásadó elérhető a közösségi média változatos felületein, érdemes hát utazásod előtt végigböngészni a korábbi látogatók értékeléseit, nehogy a szállásra érkezésedkor valamilyen kellemetlen meglepetéssel kelljen szembesülnöd. Mutatjuk, melyek azok az oldalak, amelyeket mindenképpen érdemes használnod. CsaládThinkstockFelfoghatatlan: Bérgyilkosokkal ölette meg szüleit a lány, mert túl szigorúak voltak velehttp://www.life.hu/csalad/20150805-egy-lannyal-tul-szigoruak-voltak-a-szulei-ezert-bergyilkosokat-kuldott-rajuk.htmlHazugság hazugság hátán, majd egy elvetemült gyilkosság: Jennifer Pan, a vietnami származású, Kanadában élő fiatal lány éveken át becsapta szüleit, azt színlelve, hogy kitűnően érettségizett, majd a Torontói Egyetemen szerzett diplomát. Miután lebukott, szörnyű tervet eszelt ki.CsaládThinkstockKülföldi nyaralás potom pénzérthttp://www.life.hu/csalad/20150805-5-nyaralohely-ahol-olcsobbak-a-mindennapok-mint-itthon.htmlAzt gondolod, hogy a külföldi nyaralás csak a gazdagok kiváltsága? Nos, akkor nagyot tévedsz! Hogy bebizonyítsuk, összegyűjtöttünk 5 olyan külföldi nyaralóhelyet, ahol bizony olcsóbban kijöhetsz a vakáció alatt, mint idehaza.CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.