Így fojtod meg gyermekedet a szereteteddel, avagy te is egy helikopterszülő vagy?

helikopterszülő szülő-gyerek kapcsolat aggódás nevelés féltés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A helikopterszülőség fogalma egy viszonylag új keletű jelenség, és hallatán a legtöbbeknek olyan történetek jutnak eszükbe, amikor a szülő még felnőtt gyermekét is elkísérte az állásinterjúra, vagy levelet írt egyetemista fia kollégiumi igazgatójának, amelyben a szobatársra panaszkodott.

Pedig szakértők szerint nem csupán az ilyen szélsőséges esetek számítanak helikopterszülőségnek, hanem

minden olyan szülői cselekedet, amely nincs összhangban a gyermek éppen aktuális fejlődési szakaszával.

Forrás: Thinkstock

Vagyis ugyanúgy beletartozik az, ha a szülő beköti a másodikos gyermekének cipőjét, mint az, ha segít a gimnazistának megírni egy házi dolgozatot. Holly H. Schiffrin, a virginiai Washington Egyetem szakembere úgy véli, ha a szülő ilyen szinten beleavatkozik a gyermeke életébe, azzal meggátolja őt a fejlődésben, hiszen ha folyton utána viszi az otthon felejtett uzsonnát vagy házi feladatot, akkor nem tanulja meg időben, hogy a dolgoknak következményei vannak, például hogy a zsebpénzéből kell uzsonnát vennie, vagy hogy egyest fog kapni a tanártól. Márpedig az lenne az ideális, ha a gyermek még akkor tanulná meg, hogy mindennek következménye van, amikor még nem túl nagy a tét, nem pedig felnőtt korában.

Majsai László pszichopedagógus szerint

A túlféltés és a féltés között azért van határ. A túlféltő szülőket a szakma szindromatikus embereknek tekinti, azért, mert alapvetően már a szülőkben van valami sérülés, amiket ezzel kompenzálnak.

Ahogy a túlöntözött virág is elpusztul, a túlféltés is egy olyan dolog, ami rengeteg negatív következményt tud okozni a gyerek életében és személyiségfejlődésében. Ilyen hátrány lehet, hogy nem tud kialakulni a későbbiekben saját énképe, értékrendbeli problémákkal küzdhet, de akár kapcsolati nehézségeket is okozhat.

A külföldi szakemberek szerint a legújabb felnőtt generáción már érezhető ennek a túlféltő, széltől is megóvó szülői magatartásnak a hatása, az egyetemisták közt egyre többen küzdenek pszichés problémákkal, mert nem tudnak megküzdeni az önállósággal járó nehézségekkel. A cégek is egyre inkább felismerik ezt a jelenséget, egyes helyeken már alkalmazkodtak is a helyzethez, és időnként "Hozd magaddal a szülődet a munkahelyedre" napot tartanak, sőt van, ahol egyenesen bekalkulálják a szülői hátteret is a fiatal alkalmazottak életkörülményeibe, adottnak veszik, hogy otthonról is kap anyagi támogatást, így eleve alacsonyabb kezdő fizetést adnak.

Forrás: Thinkstock

Ennek viszont az a következménye, hogy rosszul jár az, aki mögött nem állnak ott a helikopterszülők, nagyobb arányban maradnak ki az egyetemekről, és rosszabb anyagi helyzettel indulnak az életben.

Schiffrin megjegyezte, hogy a legtöbb szülő egyáltalán nem gondolja magáról, hogy helikopterszülő volna, hiszen ő csak segíti, támogatja a gyermekét, hogy minél sikeresebb legyen az életben. Pedig kutatások kimutatták, hogy

a túlféltett gyerekek gyakrabban lesznek depressziós felnőttek, és kevésbé lesznek elégedettek saját életükkel.

Ugyanakkor a szülő számára sem feltétlenül jó mindez, egyre több felmérés készül arról, hogy a szülői házban ragadt vagy oda visszatérő felnőtt gyermekek mennyi pluszterhet raknak a szülőkre, akik így anyagilag arra kényszerülnek, hogy minél később menjenek nyugdíjba, ráadásul a gyerekek sokszor egyáltalán nem segítenek be a háztartási teendőkbe.

Összességében tehát minden szülőnek érdemes továbbgondolnia, mi az a határ, amin ha túllép, az már nem a szimpla szülői támogatás, hanem a gyerek önállóságának korlátozása, mert ezzel hosszú távon magának és gyermekének is jót tesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.