Szexelhetnek-e a szülők a gyerekkel egy szobában?

Forrás: Thinkstock -
tabu házasság szex gyerekek szülők házasélet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány napja hatalmas felháborodást keltett a Netmums elnevezésű amerikai fórumon annak a nőnek a bejegyzése, aki elmesélte a fórumtagoknak, hogy egy nagyon jó barátnője a 8 és 10 éves gyermekei mellett, velük egy szobában él aktív nemi életet. Az eset érthető módon igencsak megosztotta az online közösséget.

A történetet leíró és vitát elindító asszony nagyon meglepődött a barátnője viselkedésén, így hát mindenképpen szerette volna anonim módon kibeszélni magából a történteket. A nőt főleg az döbbentette le, hogy a barátnője otthonának van egy nappalija is, ahol nyugodtan együtt lehetne párjával anélkül, hogy a gyerekek bármit hallanának vagy látnának.

Forrás: Thinkstock

A fórum olvasóit igencsak megosztotta a téma:

a hozzászólók között akadt, aki egyenesen gyermekbántalmazásnak nevezte az esetet, és úgy vélte, a kérdezőnek fel kellene jelentenie a szülőket,

de voltak olyanok is, akik szerint nincs semmi baj a helyzettel, mert nyilván csak akkor kerítenek erre sort a szülők, ha a gyerekek már alszanak.

Többen saját gyermekkori élményeiket is megosztották, amely során tanúi voltak szüleik házaséletének, és

elmesélték, milyen kellemetlenül érintette őket mindez, és hozzáfűzték, hogy soha semmilyen körülmények között nem bírnának úgy együtt lenni a párjukkal, hogy tudják, a gyermekük bármikor megláthatja őket.

Az ellenvélemények megfogalmazói elsősorban arra hivatkoztak, hogy egy másik szobában alvó gyerek is bármikor rányithat a szüleire, illetve voltak, akik arról számoltak be, hogy gyerekként külön szobában aludtak ugyan, mégis minden áthallatszott hozzájuk a szüleik hálószobájából.

A történet később túlnőtt a fórumon, számos külföldi médium is átvette, és természetesen szakértők véleményét is kikérték a kérdésben.

Emma Kenny, neves pszichológus szerint

Amíg a gyerek igazán kicsi, nem jelent problémát, ha a szülők mellette élnek szexuális életet, ám egy 8-10 éves gyerek esetében már óvatosabbnak kell lenni. Fontos ugyanakkor az is, hogy a szülők ne legyenek prűdek, és ne tagadják le a gyerekük előtt, hogy szeretik egymást, és nemi életet is élnek. De persze az is fontos, hogy a szülők megőrizzék az intimitásukat, és a gyerekeknek mindig csak az életkoruknak megfelelő információkat adják át.

Kíváncsiak vagyunk, vajon hogyan áll ehhez az igencsak zavarba ejtő témához a hazai szülői közösség.

Szerinted rendben van, ha a szülők a gyerekekkel egy szobában élik a házaséletüket?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.