gasztronómia étel ízek joghurt2016/2 konyha fúzió
A fúziós konyha kifejezés viszonylag új keletű, kialakulása viszont több száz évre nyúlik vissza. Nem is gondolná az ember, mennyi közkedvelt fogást köszönhetünk a különböző nemzetek gasztronómiai találkozásának. 

A fúzió jelentése egyesülés, egybeolvadás; a fúziós konyha kifejezés pedig annyit jelent, hogy különböző földrajzi területek konyhai hagyományait ötvözik ugyanabban az ételben, vagy akár menüsorban. A fúziós konyha kifejezést az 1980-as évektől kezdve használják világszerte, először 1985-ben, a New York Times egyik cikkében említették. Ez persze nem azt jelenti, hogy magát a főzéstechnikát is ekkor fedezték volna fel, a gasztronómiai fúzió ezer évre is visszanyúlhat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy

az Európában fogyasztott élelmiszerek nagy része is más-más kontinensről származik, ilyen például a paradicsom, a burgonya, a tea, a kávé, vagy éppen a bazsalikom.

Forrás: Thinkstock

Több nemzeti konyha is kimondottan fúziósnak nevezhető, mint például az orosz: orosz konyhaművészek a 18. században Európába érkezve ötvözték a francia konyhatechnikát az orosz konyha hagyományával. Orosz fúziós fogás például a híres orosz hússaláta vagy a bélszín Sztroganov módra. Továbbá, mint a különböző vallások és etnikumok olvasztótengelyét, tipikus fúziós konyhának nevezhetjük az izraelit is.

Azt azonban érdemes tisztázni, hogy

a fúziós étkezés nem azt jelenti, hogy bármiféle koncepció nélkül össze kell dobálni mindent, ami csak az ember eszébe jut.

A fúziós főzés mögött bizony egy jó adag szakértelem, tudás és konyhaművészetek-beli jártasság rejlik.

Orosz hússaláta Forrás: Thinkstock

A fúziús konyhának alapvetően három típusát különböztetik meg:

  • Amikor egy nagyobb földrajzi terület különféle konyháinak ízeit, alapanyagait, ételeit vegyítik egymással. Erre példa a japán és a vietnami konyha találkozása.
  • Tágabb értelmezésben az egészen eltérő konyhák ételeinek, ízeinek vegyítését értik a fúzió alatt, például az ázsiai és európai konyhák találkozását.
  • De azt is nevezhetjük fúziónak, amikor egyetlen nemzet ételét vegyítik, ízesítik más földrajzi terület hozzávalóival, ilyen például az itthon oly népszerű magyaros ízesítésű pizza.

Érdekesség

Ha magyaros ételek, akkor pirospaprika! Sokan kötik össze ezt a közkedvelt fűszernövényt az autentikus magyar konyhával, pedig bizony semmi köze az ősi magyar gasztronómiához: csak a 18. században vált általánosan ismertté, és Magyarországon az 1600-as években, feltételezhetően Széchy Mária, Wesselényi Ferenc gróf felesége terjesztette el a használatát. Bizony a magyar konyha számos jellegzetes étele, hozzávalója is különböző nemzetek hatására honosodott meg.
A világ legsikeresebb asszonyai: Anna Wintourhttp://www.life.hu/csalad/20160229-a-vilag-legsikeresebb-asszonyai-sorozat-a-vilag-legsikeresebb-asszonyai.htmlKeménykezű diktátor, aki nem csak a divat, hanem egyben a világ egyik legbefolyásosabb nője is. Anna Wintour hosszú évek óta ül a trónján, ahonnan magától leszállni már sosem fog. A világ legsikeresebb asszonyai sorozatunk soron következő részében ismét egy nemzetközi sikertörténetet mutatunk be. Család--Hírességek, akikről nem is sejtetted, hogy házastársakhttp://www.life.hu/csalad/20160226-hollywoodi-hiressegek-akik-egy-part-alkotnak.htmlAz ikonikus hollywoodi sztárpárok mellett, mint például Angelina Jolie és Brad Pitt vagy Goldie Hawn és Kurt Russell, vannak olyan hírességek is, akiknek szerelméről szinte alig tudni valamit, sőt, akikről nem is gondolnánk, hogy egy párt alkotnak, esetleg alkottak. CsaládA fővárosból vidékre: "Nem volt víz, nem volt áram, nem volt pénzünk, semmi nem volt"http://www.life.hu/csalad/20160225-fovarosbol-videkre-visnyeszeplak-mate-laszlo-es-csaladja.htmlMindenkinek van egy helye a világban, és ott kell megtalálni a boldogulását - vallja ezt Máté László, aki bár tősgyökeres pesti, húsz évvel ezelőtt mégis egy eldugott, aprócska faluban kezdett új életet. A fővárosból vidékre sorozatunk következő részében egy újabb visnyeszéplaki család életét mutatjuk be. Család--A világ legsikeresebb asszonyai: Rubint Rékahttp://www.life.hu/csalad/20160223-a-vilag-legsikeresebb-asszonyai-sorozat-rubint-reka-fitneszedzso.htmlA világ legsikeresebb asszonyai sorozatunkban olyan hazai és külföldi nők életpályáját mutatjuk be, akiknek munkája, karitatív tevékenysége vagy akár életmódja nagy hatással, befolyással bír az emberek mindennapjaira, és akik saját kitartásuknak és elhivatottságuknak köszönhetik sikereiket. Sorozatunk következő részében a magyar fitneszlady, Rubint Réka munkásságát járjuk körbe. Család--Nyílt levél egy nőhöz, aki megbámult egy fogyatékos fiúthttp://www.life.hu/csalad/20160217-nyilr-level-a-nonek-aki-megbamult-egy-serult-fiut.htmlBár már rég nem a középkorban élünk, a fejlett orvostudománynak hála, nagyon sok betegségnek ismerjük az okait, tüneteit, lefolyását és mégis: a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban még a 21. században is sok ember fejében középkori előítéletek és babonák élnek. Ha egy sérült ember az utcára merészkedik, sajnos gyakran érezheti magát egy képzeletbeli cirkusz porondjának kellős közepén. Család--Roberto konyhája: Karamelles almás pitehttp://www.life.hu/csalad/20160215-rostas-robert-a-life-hu-defje-karamellas-almaspitet-keszit.htmlPár hete láttam egy műsort, amiben pitét készítettek, és az volt a cél, hogy a tésztát minél egyszerűbben lehessen készíteni. Kedvet kaptam azonnal a pitekészítéshez, a zöldségesem pedig örömmel segített kiválasztani a legszebb almákat, mert szeretett volna részesülni az eredményből. A jó segítőt mindig meg kell jutalmazni! Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.