iskolai megfélemlítés biztonság szexuális bántalmazás gyermek állami gondozott zaklatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Iskolai megfélemlítés, zaklatás, családon belüli erőszak, megaláztatás, a biztonság hiánya és méltóság nélküli élet. Ezek azok, amelyeket egy gyermek sem érdemel meg, mégis számtalan szomorú példát látunk rájuk itthon is. A nevelő célzatú pofonok még mindig gyakran elcsattannak a magukat szerető családként definiálók zárt ajtói mögött, sőt az se ritka, amikor egy iskola az, amely hagyja, hogy a tanulói testi- és lelki épsége veszélybe kerüljön.

Tavaly több olyan történetről is beszámoltunk, amelyekben az áldozatok gyermekek voltak. Ezekből nyújtunk némi összefoglalót, hiszen a tájékozottság és a lehetséges segítség ismerete elengedhetetlen, ha a gyermekeink védelméről van szó.

A budapesti iskola félrenéz, miközben 8 éves tanulóját kórházba juttatta az osztálytársa

Mit tehet a szülő, ha a második osztályos gyermeke fojtogatási nyomokkal a nyakán jön haza az iskolából, ha azt meséli, hogy az osztálytársa megfenyegette, megöli őt? Tehetetlenség, méltánytalan eljárásrend jellemezi azt az esetet, amelyben a második osztályos áldozat több hónapos zaklatás után koponyazúzódást szenvedett, bevérzett a felső fogínye, és leszakadt a foglebenye. Ám ebben az esetben maga az agresszor is segítségre szorulna, hiszen az ilyenfajta agresszió mindig otthoni problémákra utal. Az iskola vezetősége azonban semmit sem tett annak érdekében, hogy segítsen a tanulóinak, pedig erre megvolt a lehetőségük. Olvasd tovább!

Ebben az esetben maga az agresszor is segítségre szorulna, hiszen az ilyenfajta agresszió mindig otthoni problémákra utal Forrás: Shutterstock

Egy állami gondozott lány szomorú története – Kendőzetlenül

Lilit kisgyermekkorában vette körül utoljára igazi családi légkör. Az élete akkor fordult fel, amikor édesapja börtönbe került, édesanyja pedig szépen lassan italba fojtotta a frusztrációját, aminek tragédia és állami gondozás lett a vége. Lilit kisemmizte és elárulta egy rokona, majd várandósan járta ki a középiskola utolsó évét, most pedig két kisgyermekkel próbál boldogulni segítség és családi háttér nélkül. Olvasd el a történetét!

Lili állami gondozott lett, amikor az édesapja börtönbe került, az édesanyja pedig szépen lassan italba fojtotta a frusztrációját (Illusztráció) Forrás: Shutterstock

A bizonyítványosztás eltűnt és öngyilkos gyerekeket hagyhat maga mögött

Ez a téma most, a félévi bizonyítványosztás küszöbén is aktuális. Az iskolás gyermekeket rengeteg stressz éri: irreális elvárás a tanárok és a szülők részéről, miközben kezd kinyílni számukra a világ, a bennük lejátszódó hatalmas változásokra azonban senki sincs tekintettel.

Ha egy gyermek akár az öngyilkosságot, akár az elszökést választja az iskolai teljesítménye leplezése érdekében, az minden esetben a szülő felelőssége. Csak az az anya, apa, vagy nevelő képes olyan mértékű félelmet és szorongást kiváltani az év végi vagy félévi bizonyítványosztás alkalmával, aki nincs tisztában a gyermek általános iskolai teljesítőképességével, az év közben szerzett jegyekkel. Olvasd tovább!

Az iskolás gyermekeket rengeteg stressz éri: irreális elvárás a tanárok és a szülők részéről Forrás: Shutterstock

Hatékony módszerek a gyermekekre leső szexuális ragadozók és bántalmazók ellen

Gyermekeink védelme nem csak abban merül ki, hogy elkísérjük őket az óvodába, iskolába, majd délután értük megyünk. Meg kell tanulniuk nemet mondani, fel kell tudniuk ismerni, ha valaki nem helyénvaló módon közelít feléjük, valamint azokat a helyzeteket, amelyek veszélyt jelenthetnek. Ám ezek mellett az is elengedhetetlen, hogy megfelelő módon reagáljanak az őket ért bántalmazás vagy visszaélés alkalmával, és az után.

Ehhez gyűjtöttünk össze gyakorlati segítségeket, amelyek egy része a szülőkhöz, más részük viszont a gyermekekhez szól. Olvasd el!

Gyermekeinknek meg kell tanítani, hogy megfelelő módon reagáljanak az őket ért bántalmazásra Forrás: Shutterstock

2018 igazi baby boom volt a magyar sztárvilágbanhttp://www.life.hu/csalad/20181219-2018-baby-boom-volt-a-magyar-sztarvilagban.htmlIdén sokszor adtunk hírt egy újabb kis élet születéséről, amely mindig szívet melengető érzés, függetlenül attól, hogy első vagy akár harmadik baba érkezett-e a családokba. A hazai ismert emberek, sztárok gólyahíreiből szemezgettünk. CsaládOrigo2018 legmegindítóbb nyílt levelei – Zárjuk az évet olvasóink vallomásaival http://www.life.hu/csalad/20181219-zarjuk-az-evet-olvasoink-vallomasaival-nyilt-level.htmlIdén is több olvasónk érezte úgy, hogy szeretné névtelenül kiadni magából azt a fajta belső gyötrelmet, amely máskülönben megkeserítené az életét. Ezekből gyűjtöttünk össze egy kis ízelítőt. Család--Emberi sorsok, amelyek idén megrengettek minket (18+)http://www.life.hu/csalad/20181217-emberi-sorsok-tortenetek-melyek-iden-megrengettek-minket.htmlA személyes történeteket nem lehet érzelmek nélkül végigolvasni. Ez természetesen a skálán szinte bármi lehet: együttérzés, meghatottság, felháborodás... de a hatásuk kétségtelen. Most következzenek a legemlékezetesebbek, amelyeket idén bemutattunk. CsaládOrigoRémisztő és érdekes dolgok, amiket gyerekek mondtakhttp://www.life.hu/csalad/20181214-remiszto-es-erdekes-dolgok-amiket-gyerekek-mondtak-szellemek-lelekvandorlas.htmlKorábban már feldolgoztunk pár olyan történetet, amelyekben gyerekek előző életeikről mesélnek, most pedig a Bright Side által összegyűjtött hátborzongató és érdekes történetek közül hoztunk el párat, amelyek főszereplői kisgyerekek. CsaládOrigoA várandós nők ideáljai, avagy celebmamik, akik (anti)példaként állnak előttünkhttp://www.life.hu/csalad/20181209-a-varandos-nok-idealjai-avagy-igy-fogytak-le-szules-utan-a-sztar-anyak.htmlA várandóság alatti változások gyakran sokként érik a kismamákat. A has hatalmasra nő, itt-ott nem várt zsírpárnákra lesznek figyelmesek, közben küzdenek a vizesedéssel, az ízületi fájdalmakkal, fáradsággal. A szülés alatt átélt trauma után egyből jön a nyomás: vissza kell fogyni. A feleslegek leadása sokféle formát ölthet, amelyek alapját gyakran a hírességek példája adja. Nos, most lerántjuk a leplet a sztármamikról, hiszen ők is csak emberek. CsaládOrigoNem szabad szemet hunyni a lányokkal szembeni iskolai erőszak feletthttp://www.life.hu/csalad/20181207-lanyok-elleni-eroszak-zaklatas-az-iskolakban.htmlAz iskolai és internetes zaklatásról korábban már írtunk, most a lányok elleni helytelen szexuális viselkedés, erőszak és megszégyenítés témakörét fogjuk körbejárni. Hiszen ez nap mint nap jelen van az iskolák falain belül, épp csak nem tudunk róla. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.