Fogászati beavatkozás súlyosbíthatta Peter Falk gyógyíthatatlan betegségét

halál Alzheimer-kór Peter Falk fogászati kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Döbbenetes részletek derültek ki a nemrég elhunyt Peter Falk betegségéről: a híres detektívet alakító színész habár köztudottan Alzheimer-kórban szenvedett, a kezelőorvosa csak most beszélt arról, hogy az állapotát valószínűleg egy korábbi fogászati beavatkozás súlyosbította igazán.

Az egész filmvilágot megrendítette Peter Falk, a mára már csak Columbóként emlegetett színész halála. Falk már évek óta Alzheimer-kórban szenvedett, állapota azonban csak pár éve kezdett el olyan súlyosan romlani, hogy a családja szerint már a leghíresebb szerepére sem emlékezett - értesült a MailOnline magazin. Mindez azért is különös, mert a színész 2007-ben még olyannyira ép volt szellemileg, hogy dolgozzon. Kezelőorvosa szerint azonban pár hét alatt, hirtelen nagyon rossz állapotba került, amit különös módon egy fogászati beavatkozás előzött meg.

AFP
AFP


A Southampton Egyetem legújabb kutatása pedig pontosan arra világít rá, hogy az ilyen beavatkozások, gyulladások valóban súlyosbíthatják az Alzheimer-kórosok állapotát. A betegek agya ugyanis abnormálisan érzékennyé válik a gyulladást okozó fehérjékre, amiket a szervezet a felépülés során termel, ezzel súlyosbítva magát a kórt. "Ezért lehetséges, hogy ami az egészséges emberek esetében egyébként normális regenerálódási folyamatként működik, az korai Alzheimer-kórosok esetében felgyorsítja az agysejtek pusztulását" - magyarázta Clive Holmes, a kutatás vezetője.

A kutatók továbbá úgy vélik, hogy ez a felfedezés - és Peter Falk halála - a jövőben segít, hogy elkerüljék a hasonló eseteket. "Természetesen nem állíthatjuk teljes bizonyossággal, hogy Peter Falkkal is ez történt, ugyanakkor felfedeztünk egy olyan fehérjecsoportot, amely felgyorsítja az Alzheimer-kór lezajlását" - tette hozzá a szakértő. A feltételezéssel a színész kezelőorvosa is egyetért. Szerinte a 2007-es hirtelen állapotromlás valóban összefüggésben lehet a fogászati beavatkozással, vagy magával az altatással.

Tipp! Megdöbbentő világok! Nézd meg képgalériánkat!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.