5 intő jel, hogy kerülni kell a nőgyógyászodat

durvaság nőgyógyász megalázás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nőgyógyászat egyike a legnagyobb empátiát igénylő szakmáknak, hiszen olyan intim területeket kell felfedni egy idegen ember előtt, melyet csak kevesen látnak, s emiatt igen sebezhetőek vagyunk. Ennek ellenére mégis megesik, hogy durva, tapintatlan nőgyógyászokba botlunk. Neked volt már részed hasonló negatív élményben? Mi most összegyűjtöttük, melyek a legbántóbb vizsgálati helyzetek.

A nőgyógyász életünk egyik meghatározó szereplője. Alapesetben csak az éves szűrővizsgálatokon, de ha szükséges, havonta, akár hetente is randevúzunk vele. És tetszik vagy sem, a kapcsolattartás az esetek 90 százalékban egészen intim közelségből történik. Hozzá kell szokunk, hogy orvosunk szakmájából adódóan abszolút magánjellegű kérdéseket intéz hozzánk, intim megjegyzéseket tesz fel, privát szféránkat illető kérései vannak, és persze a lehető legintimebb testrészeinken végzi a vizsgálatokat.

Thinkstock
Thinkstock

Vannak köztünk "erősebb idegzetűek", akik simán bírják a gyűrődést, könnyedén levetkőznek, természetesen veszik a vizsgálat akadályait, és nem riadnak meg az orvos direkt kérdéseitől sem. Mások azonban szenzitívebbek az átlagosnál: zárkózottabbak, kínosnak érzik magát a vizsgálati szituációt is, és már érkezéskor roppant megalázónak tartják ezt az egész helyzetet. Különbözőek vagyunk, mindegyikünk másképp éli meg a nőgyógyászánál töltött perceket. Épp ezért cseppet sem mindegy, milyen pszichés érzékkel bír és milyen személyiséggel rendelkezik az orvos, aki a vizsgálatot végzi.

Hogy milyen lenne számunkra az ideális nőgyógyász? Kedves, megértő, csendes, diszkrét, toleráns és empatikus. Bár ha jobban belegondolunk, nekünk már önmagában véve az is jutalomértékű lenne, ha nem alázna porig bennünket a vizsgálat alatt. Ugyanis gyakran megesik - őszinte tisztelet a kivételnek -, hogy az orvosi vizsgálat bántó és sértő helyzetben történik.

Íme 5 tipikus példa arra, milyen megaláztatások érnek bennünket a nőgyógyász ajtaján belül.

1. Érzéketlenség

Bea (38)


"Mondtam a dokinak, hogy napok óta erős alhasi fájdalmaim vannak. Elkezdte a vizsgálatot, közben sorolta a különböző lehetőségeket. Mivel az anyukám ebben halt meg, amikor az orvosom a méhnyakrák opciójához ért, már potyogtak a könnyeim. Sosem felejtem el a tekintetét, ahogy rám nézett és megkérdezte: 'Maga most nem bőgni jött, ugye? Mert ez a rész engem egyáltalán nem érdekel.'"

A gondolat, hogy valaha bármilyen komolyabb nőgyógyászati problémánk is adódhat, roppant szorongáskeltő, hiszen ez nemcsak az életünkre és az egészségünkre, de a nőiességünkre és anyaságunkra is nagy veszélyt jelent. Ez az az egyszerű tény, melyre minden nőgyógyásznak tekintettel kellene lennie. Ez az, ami miatt elvárnánk tőlük, hogy tízig számoljanak, mielőtt bagatellizálni kezdik az érzéseinket.

Thinkstock
Thinkstock

2. Osztott figyelem

Laura (35)


"Levetkőztem és felfeküdtem az asztalra. Egy percet foglalkozott velem, amikor csörgött a mobilja. Persze felvette. Fél kézzel engem vizsgált, közben a telefonban győzködte a feleségét, hogy pörkölt legyen a vacsora. Aztán még vonalban volt az asszony, amíg a doki foghegyről odavetette, hogy milyen vírust szedtem össze."

A vizsgálatnál bent kell legyen az orvos, ez alap. Az asszisztensnő azért van bent, hogy jegyzeteljen, receptet írjon, segédkezzen ebben-abban. Az idilli hármas gondolatával még megbarátkozunk valahogy, de az, hogy az orvosunk telefonál, nevetgél, ki-be járkál a szobából, miközben mi kiszolgáltatottan fekszünk a vizsgálóasztalon, nemcsak szomorú, de kimeríti a tapintatlanság fogalmát is.

3. Megalázó kérdések

Kérdezni lehet és kell is, hiszen a pontos diagnózishoz elengedhetetlen a körülmények és a tünetek pontos ismerete. Ugyanakkor az orvosi kérdésfeltevésnek is megvan a maga szabályrendszere. Illedelmesen, tapintatosan és óvatosan is meg lehet kérdezni, hány szexuális partnerünk volt az utóbbi három hónapban. És lehet bántó, megalázó módon nekünk szegezni a kérdést, hogy emlékszünk-e még, hány férfivel feküdtünk össze mostanában.

Thinkstock
Thinkstock

4. Durvaság

Akinek volt már része benne, az tudja, hogy vannak nőgyógyászati problémák, melyek kellemetlen tünetekkel járnak, méghozzá olyanokkal, melyek az orvos számára is szembeötlőek. A tünetek önmagukban is épp elég kínosak a pácienseknek, néhány nőgyógyász mégis előszeretettel pfújjog, húzza az orrát, fintorog a tünetek elemzése közben. Nesze neked, önbecsülés.

5. Fájdalom

Gabi (27)


"Csak egy sima emlővizsgálatra mentem. A váró tele volt, látszott az orvoson, hogy feszült, és gyorsan le akarja tudni a vizsgálatot. Arra viszont még álmaimban sem gondoltam volna, hogy egy orvos, aki felesküdött a gyógyításra, ilyen durvasággal képes a mellembe markolni."

Vannak a szimpla, fájdalommentes vizsgálatok, és vannak a fájdalommal járóak. Mindkét típusút el lehet végezni óvatosan és tapintatosan, sőt, még közölni is lehet közben a pácienssel, hogy várhatóan milyen mértékű fájdalmat fog átélni. Ezzel szemben a tapasztalataink azt mutatják, hogy az orvosok egy része egész egyszerűen nincs tekintettel a fájdalomküszöbünkre: óvatlan, durva mozdulatokkal végzik a munkájukat, közben pedig elmélyítik bennünk a gondolatot, hogy csak egy darab hús vagyunk a hentespulton.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.