betegség szívderítő trombózis egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Évente 16-20 ezren kapnak mélyvénás trombózist: ha a többségében a lábban – gyakran tünetek nélkül – kialakuló vérrög leszakad és eljut a tüdőbe, az általa okozott érelzáródás fulladást okozhat, ha a szívben akad el, akkor infarktust, ha az agyban, akkor pedig stroke-ot okoz. És sajnos gyakran ezzel együtt halált is.

Ha egy utasszállító repülő lezuhan, mindenki együtt érez az áldozatok hozzátartozóival, felelősöket keres, és a további tragédiák megelőzését követeli. Európában annyian halnak meg vénás trombózis következtében, mintha minden egyes nap három nagy utasszállító repülőgép lezuhanna, mégis keveset tudnak az emberek a betegségről - állítja prof. dr. Kolev Kraszimir, a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság elnöke.

Forrás: Thinkstock

Ágyban fekvő páciensek, nagyműtéten átesettek, daganatos betegek vannak a legnagyobb veszélyben: ha az öröklött trombózishajlam tartós mozgáshiánnyal, vérpangást előidéző állapottal, a véralvadást befolyásoló traumával, vagy betegséggel párosul, többszörösére nő a vérrögképződés, a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázata – szögezte le Kolev Kraszimir.

A mélyvénás trombózis gyakorisága ugyan az életkorral nő, ám a fiatalokat is fenyegetheti vérrögképződés. A lakosság akár negyede is élhet olyan öröklött genetikai hibával, ami önmagában nem okoz gondot, viszont más faktorokkal összeadódva már többszörösére növeli a trombózis kockázatát.

A trombózisveszélyről további nagyon fontos információkat szerezhetsz a Szívderítő.hu oldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.