Volt szívbeteg a családodban? Kezdj el időben védekezni!

Forrás: Thinkstock -
szívderítő öröklődés szívbetegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szív- és érrendszer megbetegedései egyre fiatalabb korosztályban jelentkeznek, nem ritka a negyven év alatti páciens, de extrém esetben akár a huszas korosztály tagjai is érintettek lehetnek.

Nem csoda hát, hogy az úgynevezett veszélyzónában lévőkben felmerül a kérdés, mitévők legyenek a problémák megelőzésében.

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő oldalára is érkezett ezzel kapcsolatos kérdés.

"Édesapám szívbetegségben halt meg, sokáig kezelték magas vérnyomással is. Én aktív életet élek, sportolok, nincsenek szívpanaszaim. 46 évesen van valami teendőm? A hajlam öröklődik?"

A Szívderítő szakértője, dr. Benczúr Béla tanácsadó válaszolt a felmerülő kérdésre:

"Édesapja sajnálatos infarktusa egyértelműen emeli az ön kockázatát, hiszen jól tudjuk, hogy akinek a családjában a vérrokonok között előfordult már szívinfarktus, az kockázati tényezőnek számít, főleg ha közeli rokonról - ez esetben az édesapjáról - van szó. Ez aláhúzza annak a jelentőségét, miért van az ön esetében jelentősége a legalább évente végzett szív-érrendszeri szűrésnek.

Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a koszorúér-betegség, illetve az ennek hatására létrejövő infarktus kialakulását számos környezeti, életmódbeli tényező is befolyásolja, amelyek így nem öröklődnek (kivéve ha a gyorséttermekben táplálkozó elhízott szülők elhízott gyerekeit nézzük - az életmód, a szokások szintén örökölhetők). A megelőzésben minden olyan életmódbeli tényezőnek, amit tegnap a Szívünk Napján is hallhatott, óriási a jelentősége: rendszeres testmozgás, dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás mellőzése, súlytöbblet csökkentése, egészséges étrend, évente szűrővizsgálatok."

Csínján a sóval, ha kedves a szívedhttp://www.life.hu/drlife/20141006-a-tul-sok-so-megterheli-az-errendszert.htmlAz egészséges táplálkozás mértékletességet is jelent. Azt is, hogy óvatosan bánunk a fűszerekkel, kevés zsíradékot használunk, na és persze a sónál is tudjuk, hol van a határ. Ellenkező esetben a vérnyomásunk bánja.Dr. LifeThinkstockTáplálkozás a jól működő pajzsmirigyérthttp://www.life.hu/drlife/20141002-a-pajzsmirigy-alul-vagy-eppen-tulmukodese-befolyasolhato-etrenddel.htmlAzt, hogy valóban megnövekedett e a pajzsmirigyes betegek száma, vagy csak azért tart jóval több pajzsmirigyproblémával küzdő beteget számon az egészségügy, mert finomabb eszközökkel, hamarabb lehet kiszűrni ezt a betegséget, nem tudni. Az viszont nem kérdés, hogy a pajzsmirigy működése étrenddel jó irányba befolyásolható.Dr. Life--Szívzörej a kisbabáknál - Ijesztő, de ne ess pánikba!http://www.life.hu/drlife/20141002-az-ujszulottek-szivzoreje-ijeszto-tunet-a-szulok-szamara.htmlAz újszülöttek szívzöreje ijesztő tünet lehet a szülők számára, pedig a legtöbb esetben nincs szó szívbetegségről.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.