Intim terület ápolása várandós kismamáknál – Hogyan változik a pH-érték a női nemi szervben?

Forrás: Thinkstock -
betegség intim terület egészség intim terület védelme kismama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A terhesség idején az egész női szervezet változásokon esik át, és az intim területek egészséges egyensúlya is könnyen felborulhat. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy elkerüld a hüvelyi  és húgyúti fertőzéseket. 

Mi az egészséges pH-érték?

Az intim területek védekezőképessége nemcsak az immunrendszer erején múlik, hiszen a hüvelynek külön baktériumflórája van, mely jó esetben éjjel-nappal gondoskodik a kórokozók távol tartásáról. Ehhez a tejsavbaktériumok folyamatosan savas kémhatásban tartják, melyben a káros baktériumok nem képesek szaporodni. Az egészséges hüvelyi pH-érték 3,8 és 4,2 között ingadozik: a 4,5 feletti érték már hüvelyi fertőzés jele lehet. Az egészséges savas kémhatás sajnos könnyen felborulhat: az érzékenyebb alkatoknál elég hozzá egy antibiotikumos kezelés, új fogamzásgátló tabletta szedése, a menstruáció, vagy a terhesség alatt jelentkező hormonális változás is. A várandósság időszakában különösen fontos, hogy elkerüld a fertőzéseket, hiszen a vetélés vagy koraszülés kockázatát is növelik.

Forrás: Thinkstock

Tesztelj!

Szerencsére már a drogériákban, patikákban is kapható az az egyszerű teszt, ami megméri a hüvely pH-értékét. Ha korábban bakteriális vaginózisod volt – a terhes nők negyedénél előforduló problémáról van szó –, akkor érdemes elvégezni a tesztet, mert a betegség a kilenc hónap alatt és a szülés után is gondokat okozhat. A problémát azonban nem érdemes otthon megoldanod: ha a terhességed alatt viszketést, égő érzést, kellemetlen tüneteket tapasztalsz, mindenképp fordulj a nőgyógyászodhoz, aki indokolt esetekben gyógyszerrel segíthet legyőzni a fertőzést, vagy helyreállítani a megfelelő belső egyensúlyt.

Felfázás kismamaként

A várandósság alatt nem csak a hüvelyi fertőzések okozhatnak gondokat, hiszen a baktériumok a húgycsőbe is eljuthatnak. Ahogy a magzat növekszik, az egyre nehezebbé váló méh nyomhatja a hasüregi ereket és a húgyvezetéket is, így a vizelet a veséből nehezebben jut a húgyhólyagba, ráadásul a petefészek és a méhlepény által termelt progeszteron hormon a húgyhólyag izomzatán is lazít. A visszamaradó vizeletben könnyebben elszaporodhatnak a kórokozók, így hamarabb alakulhat ki hólyaghurut. Fontos, hogy a kilenc hónap alatt fokozottan ügyelj a védelmedre: kerüld a hideg helyeket, öltözz rétegesen, szervezeted pedig - előzetes orvosi konzultáció után - a várandósság alatt is alkalmazható gyógynövényekkel és étrendkiegészítőkkel erősítsd.

Intim higiéniával a felfázás ellenhttp://www.life.hu/drlife/20141110-intim-terulet-kulonleges-apolasa.htmlA női nemi szervek különleges ápolást igényelnek, főleg akkor, ha hajlamos vagy a fertőzésekre. A baktériumokat viszont nem is olyan könnyű elkerülni: megmutatjuk, hogyan tarthatod távol őket hatékonyan!Dr. Life--A legjobb módszerek, amikkel megelőzheted a húgyúti fertőzésthttp://www.life.hu/drlife/20141110-a-hugyuti-fertozes-megakadalyozasa-gyumolcsok-zoldsegek.htmlMegelőzni mindent könnyebb, mint kezelni – a kellemetlen, fájdalmas tünetekkel járó felfázást is elkerülheted, ha megfelelő gyümölcsöket, gyógynövényeket használsz.Dr. Life--Szexi vagy kényelmes – Tévhitek és tippek, ha bugyivásárlás előtt állszhttp://www.life.hu/drlife/20141110-az-egeszseges-kenyelmes-fehernemu.htmlA női fehérnemű az a ruhadarab, ami biztosan felkelti mindkét nem érdeklődését, persze más-más okokból. A férfiak fantáziáját izgatja és számukra a lényeg, hogy szexi darabot viseljen a kedvesük. De a nők jól tudják, ha vásárolni indulnak, sokkal több szempontot kell szem előtt tartani: számít az anyag, a szín, a forma, hiszen amellett, hogy szeretnének csábítóak lenni, fontos, hogy jól is érezzék magukat. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.