Egészséges torna? Erre figyelj, hogy ne fertőződj meg fitnesz-baktériumokkal

Forrás: Thinkstock -
betegség egészség sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ne gondold, hogy ufó vagy, se azt, hogy mások kényes tisztaságmániásnak látnak csak azért, mert fontos számodra a sporteszközök higiéniája. Minél többen használják ugyanazt a gépet vagy eszközt, annál indokoltabb lehet az óvatosság.

Súlyzók, tornaszőnyeg, erőgépek. Első ránézésre csillogóan tiszták, de valóban azok? A tornacuccodat milyen gyakran mosod?

Mielőtt a szívedhez kapnál, gondold végig, hogy lehet, teljesen jogos a kérdés, és mindazoknak a félelme is, akik szeretnék egy sokak által látogatott konditeremben is megőrizni az egészségüket. Különösen fontos az óvatosság most, az influenzajárvány kellős közepén.

Forrás: Thinkstock

Konditerem - gyűlölöm megfogni!

A kondi- és fitnesztermek higiéniai alapszabályai előírják ugyan, hogy a közös használatra szánt gépeket minden vendég után fertőtleníteni kell, ez sok esetben a gyors pörgés miatt elmarad, vagy csak felületesen végzik el az alkalmazottak. Pedig azokon a gépeken, súlyzókon, rudakon, amelyet sok izzadó kéz tapogat, megszámlálhatatlan mennyiségű baktérium telepedik meg.

A megoldás az lehet, hogy te magad gondoskodsz "önvédelemről". Amennyiben a terem üzemeltetői biztosítanak fertőtlenítő folyadékot, akkor azzal spricceld le a kritikus részeket. Ha nincs, vagy már a nap közepén kifogyott a flakon, akkor legyen nálad fertőtlenítő kendő, hogy legalább esélyt adj az egészségednek. Azt persze mondanunk se kell, hogy a nyakadba dobott törölköző nem alkalmas fertőtlenítésre, vagyis soha ne törld le a nedvességet más után - bármilyen gusztustalannak is érzed - a saját törölköződdel. Fertőtleníts vagy kérj segítséget. Nem kell feltétlenül balhézni, udvariasan is kiállhatsz magadért, ha erre nincs mód, akkor valószínűleg elveszítenek egy lelkes vendéget.

Fitnesz-titok a tisztaság

Még kényesebb terület a tornaszőnyegek higiéniája - egészségmánia nélkül is felmerül a kérdés, milyen időközönként mossák, fertőtlenítik le a szerencsés esetben műanyag borítású szőnyegeket. Az összehajtható színes kis matracok utolsó mosásának ideje pedig a fitnesz-titkok körébe tartozik. A szőnyegen megtelepedő kórokozók ellen egy módon tudsz védekezni - teljes testfelületet fedő tornaruhával. Vagyis ha közösségi térben tornázol, edzel, felejtsd el a combtőig érő sortokat, kis trikókat.

Forrás: Thinkstock

Szuperszövött nejloncucc egy vagyonért?

A saját tornacucc is vethet fel aggályokat. Az American Society For Microbiology szaklapban megjelent új kutatásból az derült ki, hogy bizonyos ruhaanyagok, jellemzően a sportruházat alapanyagai, kiváló táptalajt jelenthetnek a baktériumok számára. Az eredmények azt mutatták, hogy a modern poliészter sportruházat nagyobb valószínűséggel ad otthont a kórokozóknak, mint a hagyományos pamutruhák. Vagyis bármilyen ósdinak tűnik a gondolat: a középiskolai pamutpólod e kutatás fényében nagyobb biztonságot garantál, mint a legmenőbb sportfelső.

A kutatás vezetői arra hívták fel a figyelmet, hogy a baktériumok elszaporodása nem csupán kellemetlen szagokat okozhat. A csapatjátékokban, vagy az azonos térben edző emberek a szoros testközelség miatt átadhatják egymásnak például a nátha és az influenza vírusát, sőt akár az MRSA (húsevő) baktériumot is.

Éppen ezért rendkívül fontos a higiéniai tudatosság edzés közben is, hogy ne csak fitt maradj, de a kórokozóktól is meg tudd védeni magad.

A baktériumok elszaporodását például a sportruházat és felszerelések 60 °C feletti, magas hőfokon való mosásával, vagy ha erre valamilyen okból nincs lehetőség, valamilyen antibakteriális mosószer használatával lehet megelőzni. A mosás pedig minden edzés után ajánlott.

Fantasztikus fogápolás - szájhigiénia-kiegészítők http://www.life.hu/drlife/20140909-a-fogapolas-a-szajhigieniai-eszkozei.htmlA megszokott fogkefe és fogkrém, mint a fogápolás két alapvető kelléke, ma már nem minden esetben elég a megfelelő szájhigiéniához. A legújabb módszerek ott is eltávolítják a lepedéket, ahol eddig megbújhatott.Dr. Life--Higiénia a szőrtelenítés soránhttp://www.life.hu/drlife/20140430-higienia-a-szortelenites-soran.htmlAhhoz, hogy a gyönyörű, sima bőröd egészséges is maradjon, fokozottan oda kell figyelned a szőrtelenítés mellett a higiéniára is – ezekhez ad a Life.hu tippeket. Dr. Life--Higiénia játékosanhttp://www.life.hu/csalad/20111020-higienia-jatekosan-gyerekeknek-zewa-kids.htmlA higiénia tanulását nem lehet elég korán elkezdeni. Egy gyermek életének első éveiben természetesen "passzívan" éli meg, ahogyan szülei a tisztaságáról gondoskodnak. Ám amint maga is megteszi első lépéseit az önállóság felé, apránként rá kell vezetnünk a megfelelő higiéniai szokásokra. Erre pedig nincs alkalmasabb módszer a játéknál.CsaládA túlzott higiénia sem egészégeswww.origo.huarchiv20040430atulzott.htmlA piszkos környezetben vagy állatokkal együtt élő emberek kevésbé hajlamosak bőrkiütésre, mint azok, akiknek a háztartása megfelel a modern higiénia követelményeinek.ÉletmódSzájhigiénia – a friss lehelet titkahttp://www.life.hu/drlife/20140409-a-szaj-higienias-allapota-befolyasolja-a-leheletet.htmlA rossz lehelet sokaknak okoz problémát, ám kevesen vannak, akik tisztában vannak a szájszag kialakulásának pontos okával és a valóban hatékony megoldásokkal.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.