immunrendszer betegség fertőtlenítés mánia tisztaság baktérium
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre több az allergiás felnőtt és gyermek: sokak szerint ennek épp a túlzott tisztaság az oka. Valóban átestünk volna a ló túloldalára? A Life.hu ennek járt utána.
Egyre nő az allergiások száma

A vegyi anyagokkal dúsított, színes-szagos tisztítószerek egy időre háttérbe szorultak, és mostanában egyre többen fordulnak újra a múlt régi, vegyszermentes, természetes módszerei felé - nem véletlenül. A szintetikus hatóanyagok ugyanis könnyen kiválthatnak allergiás reakciót, a kellemetlen bőrtünetek ráadásul más allergiák megjelenéséhez is hozzájárulhatnak. Minél sterilebb környezetben él egy egészséges gyermek, annál kevesebb olyan mikrofertőzéssel találkozik, melyre igenis szüksége lenne az immunrendszere megfelelő éréséhez. Később pont ez az éretlen immunrendszer reagál az egyébként nem káros, ártalmatlan anyagokra túlérzékenyen, és lesz a gyermek allergiás. Az amerikai Center for Disease Control and Prevention kutatásai során 623 iskolás gyermeket vizsgáltak meg, és egyértelmű összefüggést találtak a vizeletben található triklozán mennyisége és az allergiát jelző magas IgE szint között.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Triklozán: mindenhol ott van

Nem minden esetben könnyű olyan lábápoló, kézmosó készítményt, dezodort, tusfürdőt, de főleg fogkrémet találni, melynek apróbetűs összetevői között ne virítana ott a triclosan felirat. Ez az erős fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatású anyag a bőrfelszínről ugyan nehezen, a szájnyálkahártyáról viszont könnyen felszívódik, és megváltoztathatja a szájban és a belekben található normál baktériumflórát - ezzel pedig növeli az allergia megjelenésének kockázatát. A szívelégtelenségben szenvedőknek egyenesen meg kéne tiltani a használatát - ezt az origo.hu is említi -, mivel súlyos szívizomgyengülést okoz, állatkísérletekben befolyásolta a hormonrendszer működését, és káros hatással lehet a májra. Mégis negyven éve használjuk. A legutóbbi kutatási eredmények miatt azonban már a gyártók is igyekeznek visszaszorítani az alkalmazását. Magyarországon a triklozán minden típusú kozmetikai készítményhez felhasználható, de maximum 0,3%-os arányban.

Antibakteriális szappanok: többet ártanak, mint használnak

A túlzott tisztasághoz a kézmosás és a fürdés során használt antibakteriális készítmények is hozzájárulnak. Ezek a termékek valóban hatékonyan elpusztítják a baktériumokat, csakhogy azokat is, melyekre szükség lenne a testünk normál működéséhez: bőrünk védő funkcióját is bizonyos baktériumok szolgáltatják, így rendszeresen használva az antibakteriális szappanok, tusfürdők még fogékonyabbá is tehetnek a különböző betegségekre. Arról nem is beszélve, hogy szárító hatásuknál fogva a bőr kivörösödését, viszketését is okozhatják, a túlzottan steril környezet pedig a fent említett okok miatt az immunrendszer erősödését is gátolja.
A Kalifornia Egyetem kutatói közül, akik az antibakteriális készítmények hatásait vizsgálták, Dan Chang orvos arra jutott, hogy ezek a szerek nemhogy nem tisztítanak jobban, de hozzájárulhatnak a rezisztens baktériumok kialakulásához is.

Erzsiék abbahagyták az antibakteriális szappanok használatát

"Az agyonreklámozott antibakteriális tusfürdőt eleinte csak én használtam, végül már az egész család, kezet pedig szintén ilyen termékkel mostunk: gondoltam, a két ovis gyermekem így talán kevesebb fertőzést hoz majd haza. Végül a kisebbikkel kellett bőrgyógyászhoz fordulnom, aki, amikor meglátta a fiam hámló bőrét, azonnal kért, hogy térjünk át hagyományos, vagy ami még jobb: bio szappanok használatára. Azóta nincs gond egyikünk bőrével sem, nem kell annyi testápolót használnunk, és mint kiderült, vígan elboldogulunk a 'gonosz' baktériumok jelenlétében is."

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Depresszió a tisztaságtól?

Míg a háziasszonyok épp a rendetlenségtől és a kosztól lesznek lehangoltak, addig a kutatások szerint a túlzott tisztaság is ugyanilyen lelkiállapothoz vezethet: atlantai kutatók kimutatták, hogy a túlzott tisztaság miatt legyengült immunrendszer allergiás reakciója, esetenként gyulladása az agy szerotoninszintjére is hat: lelassítja ennek a fontos "boldogsághormonnak" a termelődését. A kutatók szerint erre a depressziósok földrajzi elhelyezkedése is utalhat: sokkal több lelkibeteg él Nagy-Britanniában, mint mondjuk Nigériában. Andrew Miller kutató így nyilatkozott a témában: "Úgy véljük, hogy az immunrendszernek jelentős szerepe van a depresszió kialakulásában. Ahogy az emberek növekednek, úgy az immunrendszerük is velük együtt fejlődik. Minél több baktériummal és parazitával találkoznak, annál hatékonyabban tudnak védekezni a különböző gyulladások ellen. Manapság azonban az emberek sokkal tisztább és higiénikusabb környezetben élnek, így az immunrendszerük valójában sosem tanulja meg, hogyan kell védekezni a különböző fertőzések ellen."

Zoltán már sampont sem használ

Biztos, hogy nem kell félnie a depressziótól az egyik legismertebb magyar férfimodellnek, Belényi Zoltánnak, aki saját bevallása szerint több mint egy évtizede évente egyszer-kétszer mos hajat samponnal. Sajátos szokásáról így vallott egy műsorban: "Idestova tizenegy-tizenkét éve nem használok semmilyen sampont. Öntisztulás. Az első pár hónap nagyon nehéz volt, meg az azt követő körülbelül fél év. Főleg a családom és környezetem nagy bánatára. De azóta beállt és ez örömteli nekem. Azt tapasztalom, ha elmegyek egy forgatásra vagy fotózásra, hogy a fodrászok megnézik a hajamat és azt mondják: 'jé, hozzá se kell nyúlni, mert olyan, mintha be lenne már egy kicsit vaxolva'." Zoltán ötlete cseppet sem egyedülálló: több női modell is esküszik a csupán meleg vizes tisztításra, a New York Times egyik cikkében megszólaló szakértők szerint pedig az időrabló és sok esetben káros hajmosás amúgy is ki fog menni a divatból.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Okos és makacs? Így kezeld a feleselő kiskamaszt!http://www.life.hu/anyaskodj/20130412-vita-a-kamaszgyerekkel-megoldasi-technikak-szuloknek-csernus-dokitol.htmlAggódnom kell az epilepszia miatt?http://www.life.hu/anyaskodj/20130422-dr-nagy-zsolt-a-lifehu-genetikus-szakertoje-ir-az-epilepszia.htmlKávékülönlegességek ínyenceknekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130418-kavekulonlegessegek-kavekrem-chilis-csokis-kave-csokiba-martott-kaveszemek-jeges-kave.htmlRejtélyes betegségben szenved a pici Jasperhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130417-ertetlenul-allnak-az-orvosok-jasper-rejtelyes-betegsege-elott.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.