Petesejt-fagyasztás: egyre több nő él a lehetőséggel

Forrás: Goodwill Pharma -
terhesség fagyasztás gyerek petesejt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi idők tendenciája, miszerint sokan előrébb helyezik a karrierjüket az anyaságnál, azt eredményezte, hogy egyre több nő dönt a petesejtje lefagyasztása mellett.

Összességében négyszeresére nőtt azok száma, akik az elmúlt évben ilyen eljárást igényeltek, ráadásul a jelentkezők életkora is egyre alacsonyabb, jellemzően a 25 és 34 év közöttiek döntenek úgy, hogy ennek a módszernek vetik alá magukat.

Forrás: Goodwill Pharma

Ezzel párhuzamosan, ugyan kisebb mértékben, de azok száma is emelkedett, akik az inszeminációnak azt a változatát kérik, amikor a gyorsan mozgó spermiumokat kiválogatják a lassabbak közül és csak azokat helyezik a méhbe a peteérés közeledtével, így segítve elő a fogantatást. Az embrióadományozás és a mesterséges megtermékenyítés is növekvő népszerűségnek örvend, előbbi majdnem kétszeresére, utóbbi több mint másfélszeresére emelkedett az elmúlt év során.

A petesejtfagyasztást általában automatikusan felajánlják azoknak a nőknek, akik kemo- vagy rádióterápián esnek át, de egyre több azoknak a jelentkezőknek a száma is, akik azért kérik ezt az eljárást, mert később terveznek csak gyereket, ám félnek attól, hogy akkor már nem fognak teherbe esni.

Ugyanakkor ez az eljárás nem olcsó, és az eredmény sem feltétlenül kecsegtető, a lefagyasztott petesejtből ugyanis mindössze 8 százalék az esély arra, hogy valóban megfogan egy új élet. Aki negyven évesen mesterséges megtermékenyítésbe vág bele, annak lényegében ugyanakkor esélye van teherbe esni, mintha természetes úton próbálkozna.

A petesejteket egyébként felhasználásukig folyékony nitrogénben tárolják – 196 fokos hőmérsékleten, majd mielőtt beültetnék, fokozatosan, lassan engedik fel. Maga a mesterséges megtermékenyítés ugyanakkor nem csupán a pénztárcát, de a női szervezet is megterheli, sőt érzelmileg sem könnyű végigcsinálni, ezért nagyon fontos, hogy olyan klinikát találjanak az érintettek, ahol teljes körű felvilágosítást kapnak, és nem kecsegtetik őket hamis reményekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.