Kézfogás egy dögös idegennel? Lehet, hogy már az érintése megöl

Forrás: Thinkstock -
betegség kézmosás fontossága kézmosás kézmosási higiénia tisztaság baktérium egészség bacilus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gondold végig, mennyi mindent érintesz meg, ameddig reggel beérsz dolgozni! Kulccsal zárod az ajtót, majd megnyomod a lifthívót. Ujjaddal megérinted az F betűt, majd a kapunyitóval is bíbelődsz. Megragadod a kapaszkodót a villamoson, a metróban pedig megkapaszkodsz a mozgólépcső korlátjában. Vagy épp tankolsz a kocsidba. Aztán pénzt veszel elő a pékségben, és ha nem figyelsz, mindent átviszel a laptopod billentyűire is.

És akkor még nem is beszéltünk az ajtókról, a vécéhasználatról, a villanykapcsolókról, vagy éppen arról, hogy mi van akkor, ha valakit bemutatnak neked a folyosón, és kezet kell ráznod az illetővel. Nem is gondolunk bele, hogy egy nap mennyi mindenhez nyúlunk hozzá, és azt sem mérlegeljük, hogy ezután reflexszerűen hányszor érintjük meg az ajkainkat, dörzsöljük meg az orrunkat, vagy állunk neki enni valamit, mondjuk egy utcai giroszosnál vagy egy aluljárós pizzásnál.

Forrás: Thinkstock

A kilincseken, az egéren és a billentyűzeten, de még a közös konyha mosogatószivacsán is hemzsegnek a bacik, így persze nyilvánvaló, hogy mások kezén is rengeteg baktérium és vírus éldegél, amelyeket tulajdonképpen egymásnak passzolgatunk.

A statisztikák szerint óránként hatszor nyúlunk ösztönösen az orrunkhoz, pedig a kezünk egy négyzetcentiméternyi területén tízmillió, szabad szemmel nem látható bacilus nyüzsöghet, ami gyors szaporodásuknak is köszönhető. "Egy vacak kis kórokozó tizenkét óra alatt nyolc és fél milliós sereggé válik megfelelő körülmények között. Ezeket az ideális körülményeket tudjuk megszüntetni a gyakori kézmosással, amely segít megtizedelni a baktériumok, vírusok tömegét, és így elkerülni olyan betegségeket, mint a nátha, influenza vagy hasmenés" - írtuk korábban.

6 dolog az otthonodban, ami a vécéülőkénél is mocskosabb

A te lakásodban hol él a legtöbb baktérium? Ha azt gondolod, hogy a vécédeszkádon, esetleg az ajtókilincsen, akkor bizony nagyot tévedsz! Mutatunk hat olyan - valószínűleg minden otthonban fellelhető - tárgyat, ami még a vécédnél is mocskosabb! Csak erős idegzetűeknek!

Sokszor nem is tudjuk pontosan, mikor is kéne kezet mosnunk. Az olyan alapvető esetek, mint az illemhely használata, legtöbbünknél bevett szokás, de így is akadnak, akik egy kisebb orrfújás után nyugodtan kidobják a zsepit, és mennek dolgozni. Márpedig ezen tevékenység után is kezet kellene mosni, mint ahogyan takarítás, cipőpucolás, nyers hússal való munka, sebkezelés, szemétlevitel és állatsimogatás után is.

Forrás: Thinkstock

Ráadásul nem is csak esemény utáni, de megelőző kézmosásra is szükség van.

Vagyis nemcsak evés előtt, hanem főzés, sminkelés vagy éppen egy gyógyszer bevétele előtt is a mosdóhoz kellene járulnunk.

Ilyen fertőzéseket kaphatsz el a nyilvános WC-kben:

Azt a legtöbb lány tudja, hogy nyilvános illemhelyen nem ülünk le, nehogy valamilyen fertőzést elkapjunk. Azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy tulajdonképpen milyen kórokozókat lehet összeszedni, és hogyan, ahogy abban sem lehetünk biztosak, hogy a kézmosás mindig távol tartja-e őket. Korábban itt szedtük csokorba a különböző bacikat, amelyek a férfiakat sem kímélik.

Arról is hiányosak az ismereteink, hogy mennyi ideig tart egy jó kézmosás. A bevizezés után ugyanis a megfelelő adag szappannal húsz másodpercig kellene dörzsölni a kezeink minden oldalát ahhoz, hogy elég alapos legyen a tisztítás. És persze nem szabad megfeledkezni az ujjak közéről és magáról a kézfejről sem. Az alapos öblítés után otthon megfelelő a törülközős szárítás, idegen helyen viszont a papírtörlő a jobb megoldás, amit nyilvános vécék esetén el se dobj addig, amíg azzal a kezedben nem nyitottad ki kifelé menet az ajtót.

Teljes biztonságot a saját fürdőszoba sem jelent, ugyanis a törülközők használat közben nedvesek lesznek, a dörzsölés hatására pedig felszedik a bőrödről az elhalt hámsejteket. Ráadásul mindez melegben, párás körülmények között, a fürdőszobában történik. Ilyen egyszerű a recept, amelynek eredménye egy igazi, otthoni baktériumtanya. Érdemes tehát hetente egyszer kimosnod őket.

Megdöbbentő adatok:

Az UNICEF adatai szerint a fejlődő országokban évente több mint 3 millió gyermek hal meg olyan fertőzésekben, amelyek kézmosással megelőzhetők lennének. Emiatt a szervezet október 15-ét a kézmosás világnapjának nyilvánította, így is felhívva a figyelmet ennek fontosságára. Magyarországon 2009-ben rendezték meg az első kézmosási világnapot, amelyre egyes iskolák minden évben külön felvilágosító programmal, például bacilus-szépségversennyel készülnek.

Ettől függetlenül természetesen az év minden egyes napján figyelni kell arra, milyen bacilusok is vannak a kezünkön, és hogy rendszeresen eltávolítsuk őket a bőrünkről!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.