Áramolni, élvezni, eksztázisba esni – ennyitől függ a boldogságunk?

Forrás: Thinkstock -
boldogság flow modern pszichológia Csíkszentmihályi Mihály flow élmény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
„Go with the flow!” – sokszor halljuk vagy használjuk ezt az angol kifejezést, mégsem tudjuk mindig pontosan, hogy mire vagy miért. Az elv egy magyar származású pszichológustól származik, aki nem mellesleg ma ünnepli 80. születésnapját.

A magyar származású, Széchenyi-díjas pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály tudományos tekintetben először 1975-ben fogalmazta meg flow jelentését. Az elmélet szerint nem csupán génjeinktől, a környezetünktől, hanem attól is sokban függ a sorsunk, hogy mennyire élünk az élet kínálta lehetőségekkel. Bármiben is teljesedünk ki végül, a lényeg, hogy előrébb vigyük magunkat és a társadalmat.

Csíkszentmihályi Mihály és felesége, Isabella Forrás: ssahn.com

Mi az a flow?

A flow, más néven az áramlás egy olyan pillanat, amikor úgy érezzük, hogy minden úgy jó, ahogy éppen van, jelen vagyunk, és megéljük a pillanatot. Egy elv, ami a boldogság lehetséges útja lehet az emberek számára. Sportolók teljesítőképességük határán, a művészek esztétikai élvezetekkor érzik ezt át, ami utóbbiaknál akár eksztázis formájába is átfordulhat. A flow-élmény nagymértékben elősegíti az önmegvalósítást, sőt végső soron a flow maga az önmegvalósítás.

Bármilyen tevékenységet is végzünk, a lényeg, hogy átéljük az élményt - párosan vagy egyedül -, legyen szó vásárlásról, sportról, házimunkáról vagy csak egy sétáról a közeli parkban. A kulcs a minőségben rejlik: hogyan és miként éljük meg az adott pillanatot, mennyire engedjük át magunkat a történéseknek, miközben elveszítjük az időérzékünket.

Forrás: Thinkstock

Hogy könnyebben elérd a flow-t

Ha nehéz a változást megélni az életedben, vagy nem megy minden gördülékenyen, keresd az áramlást! Korábbi cikkünkben már leírtuk az egyik módját.

Amennyiben hiányoznak az elérendő célok és a megvalósításhoz esetlegesen szükséges partnerek, ösztönösen negatív tevékenységekbe, önpusztításba vagyunk hajlamosak belekezdeni: egyéjszakás kalandokban keressük a boldogságot, rutinszerűen éljük életünket, tudatmódosítókat használunk. Miután ezek a módszerek csak ideig-óráig hatnak, szépen lassan belekerülünk az enerváltság csapdájába.

Csíkszentmihályi kutatási alanyai mind jobb életminőségről számoltak be, miután megtapasztalták a flow-élményt. A kutató több könyvében is elemezte a jelenséget, amit egy idő után ki is egészített, hiszen rájött arra, hogy összefüggés van a boldogság és a flow között; sőt menedéket biztosít azok számára, akik gyakran átélik, ha pedig egy tevékenységbe fonódik bele, még nagyobb örömöt okoz az adott cselekvés közben.

Forrás: Thinkstock

Hogyan áramolhatunk?

A flow kialakulásához nyolc tényező szükséges, ám pusztán egynek a jelenléte is elég ahhoz, hogy létrejöhessen az élmény:

  • a feladatban rejlő kihívás, amely képességeinkkel még éppen teljesíthető, és produktív eredményt hoz,
  • a feladatra való intenzív összpontosítás képessége,
  • világos és érthető célok,
  • azonnali pozitív visszacsatolás,
  • a figyelem adott tevékenységre irányítása erőfeszítés nélkül,
  • a tevékenység feletti kontroll átélése,
  • a reflektív én,
  • a tudatosság elhalványulása, azaz a létre irányuló gondolatok megszűnése,
  • az időérzék módosulása.

Viki, újságíró (25)

Szerintem a flow abszolút megvalósítható, főleg ha az ember képes rá, hogy teljesen kikapcsolódjon. Sokaknak ez azért nem megy, mert a munkájuk olyan élethelyzetek elé állítja őket, hogy egyszerűen képtelenek elszakadni tőle, és még este is azon kattog az agyuk. Ez ember- és állásfüggő is, emellett nagyban függ a lelki, valamint a szellemi érettségtől. Tudatosan kell élnünk az életünket, és mindig szembenézni a ránk váró nehézségekkel, így amikor este lefekszünk, képesek leszünk problémáktól mentesen ellazulni.

Én a sportban találtam meg ezt az érzést, amikor elmegyek futni, szinte teljesen kikapcsolom a külvilágot magam körül. Nem figyelek semmi másra, csak magamra, és teljesen szelektálom a gondolataimat. Olyan ez, mint amikor a Lomtárt kiüríted a gépeden. Amikor hazaérek, érzem, hogy teljesen megnyugodtam, így néha sokkal jobban megy a másnapi munka is.

Fruzsi, irodista (33)

Van 5-6 kitűzött célom, és teszek azért, hogy ezeket megvalósítsam, viszont ezeken kívül csak olyan dolgokkal töltöm az életemet, amiket élvezek. Előfordul, hogy egy hétig kizárólag zenét írok és hallgatok, ilyenkor nem érdekel semmi más. Aztán egy másik héten beleásom magam az edzésbe, és egyfolytában fitneszoldalakat olvasok, és edzek, de egy idő után ezt is megunom, és más tevékenységre kell rácsavarodnom.

Amikor valamikre nagyon rákoncentrálok, akkor csak azok léteznek. Nem érzékelem, hogy mennyi időt töltöttem el vele, meg azt se, ha nem ettem semmit, vagy nem mentem ki a lakásból napok óta. Ilyenkor már elvesztem a lelkesedésemet is más dolgok felé, ezért ez veszélyes. Igazából mindennap emlékeztetnem kellene magam arra, hogy élvezem, amit csinálok, de muszáj lenne olyan dolgokat is elvégeznem, amik kötelezőek, és nem okoznak örömet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.