Nehezen éled meg a változást? A jóga segít!

Forrás: Thinkstock -
flow JógaKlikk testmozgás jóga áramlás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Online jógaiskolánk jógastílusokat bemutató sorozatát nagy kedvencünkkel, a vinyasa flow jógával folytatjuk. Ha nehéz a változást megélni az életedben, vagy nem megy minden gördülékenyen, keresd az áramlást! 

A flow élményét Csíkszentmihályi Mihály, magyar származású amerikai pszichológus kutatta és írta le, de természetesen maga az élmény emberemlékezet óta létező jelenség. Gyakori, hogy művészek élik át alkotás közben ezt az élményt, de bármilyen tevékenység végzésekor létrejöhet: egy erdei séta, kézimunkázás, színezés, sőt házimunka végzése közben is.

Forrás: Thinkstock

Egyre népszerűbbek azok a jógagyakorlások, melyek ezt az élményt keresik. Vinyasa flow, hatha flow, flow jóga. Az ilyen gyakorlások a flow-élmény mellett arra fektetik a hangsúlyt, hogy a mindennapi életben az események, történések egymáshoz kapcsolódnak, egy sorozatot vagy láncolatot alkotnak, és minden mindennel összefügg. A jógagyakorlásban a mindennapi életünket modellezzük a jógaszőnyegen, és amit jógázás közben átélünk és megtanulunk saját magunkról, a korlátainkról, a reakcióinkról, a mentális folyamatokról, az mind segítségünkre lesz a mindennapi életben.

Kóstolj bele a vinyasa flow jógába a JógaKlikkel:

A flow stílusú gyakorlások arra tanítanak, hogy az életedben lévő dolgokat és eseményeket összefüggéseikben, egy folyamat részeként lásd. A pózokat (ászanákat) nem egyesével, egymástól elkülönítve gyakoroljuk, hanem sorozatokba rendezve - az egész óra gyakran tartalmaz visszatérő elemeket és olyan összefüggéseket, amelyek az egész gyakorlást áthatják.

"Az egyetlen állandó dolog a változás"

Gyakran nagy szenvedést okoz, hogy mindenáron meg akarunk őrizni dolgokat olyannak, amilyenek, pedig ez lehetetlen. Konzerválni akarjuk a testünket, a kapcsolatainkat, a munkánkat, pedig minden állandóan változik körülöttünk és bennünk is. A flow stílusú gyakorlások segítenek átélni és elfogadni, hogy minden folyamatos mozgásban és áramlásban van. Ez nem jelenti azt, hogy egy flow gyakorlásban nincs megállás. Általában váltogatjuk a folyamatos, áramló mozdulatsorokat a pózok kitartásával, hiszen így éljük a napjainkat is: mozgunk, áramlunk, utána megállunk és figyelünk, hogy egy új tudatossággal tudjunk tovább mozdulni.

Flow – a kikapcsolódás eszköze

Aki egész nap aktívan dolgozik, gyakran nehéznek tartja, hogy megálljon, csendben legyen és befelé forduljon. Az ilyen típusú emberek gyakran pihentetőbbnek találják, ha egy dinamikus, áramló mozgást gyakorolnak, ahol a test és az agy folyamatos, összehangolt munkájára van szükség, és utána ebből az áramlásból kell megállni, ellazulni és pihenni. Amíg egy áramló sorozatot követsz, nem tudsz azon gondolkozni, mi legyen vacsorára... és mire megállunk, már létrejött az a harmónia a test, az elme és a lélek között, amire a pihenéshez van szükséged.

Tippünk:

Gyakorolj otthon vinyasa flow jógát 60 percben: kattints ide az e heti ingyenes online JógaKlikk videónkért, és hozd magad áramlásba!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.