Szlovákiában is fertőz a Zika-vírus

Forrás: AFP/Marvin Recinos -
zika vírus Szlovákia fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szlovákiában is kimutatták a Zika-vírust egy nő szervezetében, aki nemrég Dél-Amerikában járt - közölte a szlovák egészségügyi miniszter.

"Bebizonyosodott a Zika-vírussal való fertőzés gyanúja a kelet-szlovákiai Sároseperjesen (Presov)" – jelentette be szerda délután Viliam Cislák, a szlovák egészségügyi miniszter.

A miniszter ezt azután közölte, hogy megérkeztek a hamburgi virológiai laboratóriumból a megyeszékhely kórházában ápolt nő odaküldött vizelet- és vérmintáinak eredményei. Az asszony még február elején tért haza Dél-Amerikából, ahol

valószínűleg egy fertőzést terjesztő szúnyog megcsípte.

A kép illusztráció Forrás: AFP/Marvin Recinos

A beteg állapota néhány napon belül sokat javult, és szerencsére semmilyen szövődmény nem lépett fel nála, ezért múlt héten hazaengedték. A miniszter megnyugtatólag közölte, hogy

a Zika-vírus terjedése Közép-Európában az éghajlat miatt nem lehetséges.

Az orvosok azt tanácsolták a nőnek, hogy legalább egy hónapig ne adjon vért, ne essen teherbe, és mindenképpen használjon óvszert. Néhány országban ugyanis kimutatták, hogy szexuális úton is terjedhet a vírus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.