Hány éves a bőröd? Ez az egyszerű teszt megmondja

Forrás: Dreamstime -
életkor bőr öregedés fiatalosság teszt károsító biológiai kor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon annyi idős a bőröd, mint te? Egy nagyon gyors teszttel könnyedén megállapíthatod a valódi életkorát. Az eredmény miatt pedig ne aggódj: ha megfogadod az alábbi tippeket, biztosan sokáig tündökölhetsz még vele.

Napozás, dohányzás és kevés alvás – jól tudjuk, hogy ezek mind hozzátesznek ahhoz, hogy sokkal idősebbnek nézz ki a valódi életkorodnál, hála köztudottan bőrkárosító hatásaiknak. De vajon a te bőröd életkora ugyanannyi-e, mint a sajátod?

Forrás: Dreamstime

Elsőként a Metro brit napilap közölte Dr. Alexis Abramson bőrtesztjét, amely az előbb feltett kérdést igyekszik megválaszolni. A szakértő szerint ugyanis

a bőr 45 éves kor felett kezd látványosan veszíteni rugalmasságából,

ám a bőrkárosító szokások miatt akár már hamarabb is.

A teszt

Semmi más nem szükséges hozzá, mint a hüvelyk- és mutatóujjad. Nyomd össze és tarts a bőrödet köztük 5 másodpercig, majd engedd el, számold a másodperceket, mennyi idő alatt nyeri vissza eredeti formáját. Minél kevesebb idő szükséges hozzá, annál fiatalabb a bőröd „funkcionális” élettartama.

Ha 1-2 másodperc: 30 alatti

Ha 3-4 másodperc: 30-44 év

Ha 5-9 másodperc: 45-50 év

Ha 10 másodpercnél több: 60 feletti

Ne parázz!

Dr. Abramson szerint nem kell kétségbeesni akkor sem, ha a teszt szerint a bőröd életkora több, mint a te valódi éveidnek száma. Különben is tudvalevő, hogy a stressz és az aggodalom a bőrön is nyomot hagy.

Néhány életmódbeli változtatással ugyanis akár még vissza is lehet fordítani az öregedést.

Az első és legfontosabb: az étkezés

A szakértő szerint az első és legfontosabb, hogy csökkentsd a cukorbevitelt: ez nem érheti el a teljes napi kalóriabeviteled 10%-át. És igen, ebben a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor is benne van: egy nap nem ajánlatos két adag gyümölcsnél többet fogyasztanod.

Forrás: Dreamstime

A cukor csökkentésével egyenes arányban emelni kell az antioxidánsok adagját,

tehát minél több olyan élelmiszert kell enned, amely tele van ezzel a bőrfiatalító molekulával, mint a paradicsom, a dió és a piros paprika. Egy kiegyensúlyozott, egészséges étrend csodákat tehet a bőröddel.

Védd a bőröd!

A napsugárzás bőröregítő hatását bizonyára már nem kell bemutatni senkinek sem – erről bővebben korábban itt írtunk. Ám ennek ellenére sem kell lemondanod a napozásról, a lényeg, hogy okosan csináld!

Használj naptejet, fényvédő krémet, még ha nem is a vízparton, hanem csak a városban akad valami dolgod.

A bőröd később meghálálja.

Száműzd a káros szokásokat!

Az első számú ellenség egyértelműen a dohányzás és az alkoholfogyasztás, hiszen mindezek hozzájárulnak a bőr idő előtti öregedéséhez. Redukáld le a napi alkoholadagodat, a cigarettáról való leszokás hatékony és bevált módszereiről pedig korábban itt írtunk bővebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.