Eltűnnek a hasznos hatások, ha leállsz az edzéssel

Forrás: Thinkstock -
agy hatás szívderítő erőnlét sportolás karcsúság állóképesség edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs idő, esik az eső, és hideg van, túlórázni kell, és a családi kötelességeknek is eleget kell tenni – a kifogások száma végtelen, ha arra kell hivatkozni, miért is hanyagolod el a sportolást. Egy friss kutatás szerint azonban mégis érdemes erőt venni magadon, még ha alább is hagyott a lelkesedésed, mert később az egészséged láthatja kárát a kihagyott edzéseknek.

10 nap múlva: elindulnak a változások az agyban

Egy 2013-as kutatás során olyan hosszútávfutókat vizsgáltak, akik 10 napos szünetet tartottak az edzésükben. Az MRI-vizsgálatokból kiderült, hogy

a hippokampusz vérellátása csökkent.

Ez az agyi terület felelős a memóriáért és az érzelmekért. A kutatók rámutattak, hogy ugyan a futók nem észleltek semmiféle kognitív változást az edzésszünet alatt, de folytatni kell a hosszú távú vizsgálatokat.

Forrás: Thinkstock

2 hét múlva: csökken az állóképesség

Dr. Farah Hameed sportorvos szerint azoknak a szervezetében, akik 14 napon át szüneteltetik a sportolást,

lecsökken a maximális oxigénfelvétel értéke,

vagyis az a maximális oxigénmennyiség, amelyet a szervezet fel tud venni, és el tud szállítani. Ez az érték körülbelül 10%-kal csökkenhet két hét elteltével.

Nem csupán az agyad és az állóképességed bánhatja a sportolás abbahagyását, hanem a vonalaid is: a Szívderítő.hu-n még több érdekes információt olvashatsz minderről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.