jóindulatú daganat mellrák csomó egészség fibroadenoma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Természetes, hogy szinte rögtön a legrosszabbra gondol az ember lánya, amikor valamilyen oda nem illő dolgot vesz észre a testén – például egy csomót tapint ki a mellében. Ugyanígy járt Anna is, aki mindössze 17 éves volt, amikor zuhanyzás közben észrevette magán az elváltozást.

„Tisztán emlékszem, hogy majdnem elájultam, annyira megijedtem. Szóltam édesanyámnak, aki minden helyzetben nyugtatni próbál, de ezúttal láttam rajta, hogy ő is megrémült”

– emlékezett vissza Anna, aki azonnal a nőgyógyászához fordult. A rendelőből egyenes út vezetett az ultrahangra.

„Fogalmam sem volt, hogy mire számítsak. Rémülten hallgattam, ahogy az engem vizsgáló orvos diktálja a csomók méreteit, és mindeközben nem tudtam, hogy mit gondoljak. Hogy most akkor mellrákom van, vagy mi?”
Mammográfia vizsgálat Forrás: Thinkstock

A vizsgálat végén közölték Annával, hogy két fibroadenomát találtak a mellében, amelyek miatt fél év múlva kontroll szükséges – más teendője ekkor még nem volt velük.

„Ekkor még nem tudtam, mi fán terem a fibroadenoma. Az asszisztens nyugtatgatott, hogy sok lánynál előfordul, de ezen kívül semmi információm nem volt róla.”

Egy csomó, ami jóindulatú

A fibroadenoma az emlő jóindulatú daganata, duzzanata.

Nem rákos, ártalmatlan, kötő- és mirigyszöveti képződmény, leggyakrabban a 30 év alatti nőknél fordul elő

– pont úgy, ahogyan Annánál is. Azonban ahhoz, hogy kizárjanak más rosszindulatú betegségeket, a pontos diagnózis felállításához szükség van egy klinikai képre és egy szövettani vizsgálatra is.
Fiatal lányoknál nem szükséges a sebészi úton történő eltávolítás, amennyiben a daganat mérete kicsi. Anna esetében azonban másképp alakult.

A pontos diagnózis felállításához szükség van egy klinikai képre és egy szövettani vizsgálatra is Forrás: Thinkstock

„Tulajdonképpen egészen addig nem volt vele gond, amíg növekedésnek nem indult. Ekkor olyan 21-22 éves lehettem. Az orvosom egy kimondottan az emlő megbetegedéseivel foglalkozó sebészhez irányított, aki eltávolította az egyik mellemben lévő, szilva nagyságú fibroadenomát. Másnap már haza is mehettem.”

– emlékszik vissza az operációra Anna.

A most 26 éves lánynak azóta vannak új csomói, amelyekkel rendszeresen kell járnia ultrahangvizsgálatra. Más teendője egyelőre nincs velük – és reméli, nem is lesz.

„Valamiért nem tudom ezt betegségnek nevezni. Szóval ez egy olyan valami, amivel meg kell tanulni együtt élni. Figyelni kell rá, vizsgálatokra járni, érdeklődni és így tovább. Igazából még az orvosok véleménye is eltér, hogy szükséges-e a műtét, vagy sem: egy nőgyógyász, akivel később beszéltem a műtétemről, azt mondta, ő nem is biztos, hogy javasolta volna az operációt. Ettől függetlenül én mindenkinek azt javaslom, keressen fel több szakembert is, és a velük való konzultálás után döntsön.”
Fontos a rendszeres önvizsgálat és a kontrollra járás Forrás: Thinkstock

Irány a nőgyógyász!

A fibroadenoma csak egyike a mell jóindulatú elváltozásainak: a Life.hu korábban itt gyűjtötte össze, mit jelezhet még az a bizonyos kitapintott csomó. Ám mindezek ellenére sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy

bármilyen apró elváltozást is tapasztalsz magadon, mindenképp keresd fel a háziorvosodat és a nőgyógyászodat!

Az alulműködő pajzsmirigy is okozhat súlygyarapodásthttp://www.life.hu/drlife/20170111-a-pajzsmirigy-alulmukodese-okozhat-sulygyarapodast.htmlFáradtság, levertség, súlytöbblet, amitől sehogy sem tudsz megszabadulni – ezek mind előjelei lehetnek egy igen komoly megbetegedésnek. Dr. Life--A bőrkanapén túl: terápiás kezelések a filmvásznonhttp://www.life.hu/drlife/20170117-pszichologiai-kezelesek-a-filmvasznon.htmlMégis milyen problémákkal járnak az emberek pszichológushoz? Mi történik egy ilyen kezelés során? És milyen bonyodalmak adódhatnak a terapeuta és a páciens kapcsolatából? Íme, hat film, amelyek nem csupán kikapcsolnak és szórakoztatnak, hanem mindeközben egy pszichológus munkájába és mindennapjaiba is bepillantást nyerhetsz. Dr. Life--„A hírességekkel másképp kell bánni" – exkluzív interjú Marisa Peerrelhttp://www.life.hu/drlife/20170113-marisa-peer-sztarterapeuta-es-pszichologus-exkluziv-interjuja.htmlMotivációs előadó, hipnoterapeuta, viselkedéskutató és jó pár bestseller írónője – ez mind Marisa Peer egy személyben. A Tatler magazin nemrég Nagy-Britannia legjobb terapeutájának választotta meg. Nem véletlenül: több évtizednyi tapasztalata, könyvei és híresebbnél híresebb páciensei mind őt és szakmai hozzáértését igazolják. Íme, a Life.hu exkluzív interjúja a világ legismertebb terapeutájával. Dr. Life--Nem biztonságos a Kim Kardashian által is szedett reggeli rosszullétek elleni pirula?http://www.life.hu/drlife/20170109-kim-kardashian-altal-reklamozott-terhessegi-rosszulletek-elleni-gyogyszer-nem-biztonsagos.htmlÁll a bál a popókirálynő által is reklámozott, terhességi rosszullétekre szedett gyógyszer, az úgynevezett Diclegis körül: egy nemrég készült vizsgálat során ugyanis nem csupán kétségbe vonták a tabletta hatékonyságát, hanem még ártalmasnak is nevezték, lévén, hogy növeli a szülési rendellenességek kialakulásának kockázatát. Dr. Life--Fontos az egészséged? Akkor ezekre a szűrésekre jelentkezz be minél hamarabbhttp://www.life.hu/drlife/20170105-ezekre-a-szurovizsgalatokra-kell-minden-evben-eljarnod.htmlA szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A bizonyos időközönként megismételt orvosi látogatások során számos betegségre fény derülhet még időben, ezzel pedig még eredményesebben lehet őket gyógyítani és kezelni. Ezekre a vizsgálatokra jelentkezz be minél hamarabb! Dr. LifeThinkstockÚj év, új élet: 5 film az újrakezdésrőlhttp://www.life.hu/drlife/20170102-motivalo-filmek-az-ujrakezdesrol.htmlIsmét véget ért egy év, és valószínűleg ismét sokak száját hagyta el valamilyen újévi fogadalom, hogy idén valamit – avagy mindent – egészen másképp csinálnak majd. Ha változtatnál, kezdd el még ma! Íme, öt film, amelyek biztosan motiváló erővel hatnak majd rád. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.