Nem biztonságos a Kim Kardashian által is szedett reggeli rosszullétek elleni pirula?

Kim Kardashian gyógyszer terhességi rosszullét terhességi hányinger Katalin hercegné
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Áll a bál a popókirálynő által is reklámozott, terhességi rosszullétekre szedett gyógyszer, az úgynevezett Diclegis körül: egy nemrég készült vizsgálat során ugyanis nem csupán kétségbe vonták a tabletta hatékonyságát, hanem még ártalmasnak is nevezték, lévén, hogy növeli a szülési rendellenességek kialakulásának kockázatát.
Kim Kardashian 2015 augusztusában osztott meg oldalán egy képet a „csodaszerről” Forrás: Northfoto

Mégiscsak veszélyes?

A várandós nők nagyjából 80%-a szenved a reggeli rosszullétektől. Így Kim Kardashian bejegyzése ide vagy oda, nem véletlen, hogy a Diclegis nevű szer hatalmas népszerűségre tett szert a tengerentúlon – miközben igen aggasztó eredmények kerültek napvilágra egy, a gyógyszerrel végzett vizsgálat során. Egy orvosszakértői csapat szerint a tabletta

nemcsak hogy hatástalan, hanem egyenesen veszélyes is lehet.

Katalin hercegné is szenvedett tőle

Vilmos herceg feleségét mind az első, mind a második várandóssága nagyon megviselte, és mindkettő alatt szenvedett az úgynevezett csillapíthatatlan terhességi hányástól. Szélsőséges esetekben a várandósság alatti rosszullét valóban sokkal súlyosabbá is válhat kezelés nélkül. Ilyenkor megnő a gyomorfekély, a májkárosodás és az epehólyag körüli problémák kialakulásának kockázata, mindemellett nagy súlyvesztéssel is járhat. Mindezeken túl a kisbabára is veszélyt jelenthet: a vészes terhességi hányás alacsony születési testsúlyt, illetve koraszülést is okozhat.

A gyógyszert még a hetvenes években fejlesztették ki, egy régebbi változata azonban már az ötvenes években ismert volt Bendectin néven. Ám miután kimutatták, hogy a pirula egyes összetevői születési rendellenességet okozhatnak, 1983-ban kivonták a forgalomból.

A várandós nők nagyjából 80%-a szenved a reggeli rosszullétektől Forrás: Thinkstock

Dr. Navindra Persaud, a kanadai Torontói Egyetem és a St. Michael's Kórház munkatársa úgy véli, hogy a Diclegis

ugyanazokat az ártalmas összetevőket tartalmazza, mint a korábban betiltott elődje,

csak épp más néven dobták a piacra.

Bár az 1970-es években ezzel kapcsolatban készült egy vizsgálat, ami alapján jóváhagyták a szert, Persaud szerint ez a kutatás nem releváns, mivel egyrészt a végső eredmények ma már sehol sem elérhetők, másrészt a vizsgálat alanyainak 37%-a a kutatás vége előtt kiszállt a kísérletből.

A szakembernek ráadásul nem sikerült egyetlen olyan orvossal sem beszélnie, aki annak idején részt vett ebben a kutatásban: egy részük nyilván már nem él, a többiek pedig nem elérhetők.

A szakembernek ráadásul nem sikerült egyetlen olyan orvossal sem beszélnie Forrás: Thinkstock

Dr. Persaud úgy véli, senkinek nem lenne szabad ezt a gyógyszert szednie, így aki eddig ezt tette volna, sürgősen hagyja abba, és kérje ki orvosa véleményét arról, milyen egyéb módon előzhetné meg a reggeli rosszulléteket.

Nem biztos, hogy igazuk van

Nem mindenki ért azonban egyet ezzel a véleménnyel. Dr. Siripanth Nippita, a Harvard Egyetem Orvosi Iskola munkatársa szerint például a gyógyszerben található doxilamin és piridoxin kifejezetten hatásos hányás és rosszullét ellen, és egy több mint 200 000 nőn végzett kutatás bizonyítja azt is, hogy teljesen biztonságosak.

Kérd ki nőgyógyászod, orvosod tanácsát! Forrás: Thinkstock

Gyógyszert csak orvosi javaslatra!

Bár a legtöbb kismama ódzkodik a tabletták szedésétől, bizonyos esetekben a saját és születendő gyermeke egészsége előrébb való ennél a félelménél. Ilyenkor semmiképp sem javasolt ellenőrizetlen forrásokból származó vagy a mások által ajánlott szerek alkalmazása! Kérd ki nőgyógyászod, orvosod tanácsát!

Mire képes a plasztika? Sztárok, akiket teljesen átszabott a sebészkéshttp://www.life.hu/drlife/20170104-plasztikazott-sztarok-akik-teljesen-felismerhetetlenek-lettek.htmlA showbiznisz kegyetlen világ: ha nem vagy elég fiatal és szép, azonnal kiejtenek. Sok híresség ezért bármire képes, és mint tudjuk, a plasztikai sebészkés nem ismer határokat. A Life.hu most azokat a sztárokat gyűjtötte össze, akik menet közben teljesen elveszítették eredeti arcvonásaikat. Dr. LifeOrigoFontos az egészséged? Akkor ezekre a szűrésekre jelentkezz be minél hamarabbhttp://www.life.hu/drlife/20170105-ezekre-a-szurovizsgalatokra-kell-minden-evben-eljarnod.htmlA szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A bizonyos időközönként megismételt orvosi látogatások során számos betegségre fény derülhet még időben, ezzel pedig még eredményesebben lehet őket gyógyítani és kezelni. Ezekre a vizsgálatokra jelentkezz be minél hamarabb! Dr. LifeThinkstockA hamis remény szindrómája: ezért nem tartjuk be a fogadalmainkathttp://www.life.hu/drlife/20161222-az-ujevi-fogadalmakat-ezert-nem-sikerul-betartani.htmlTervezted idén, hogy újévi fogadalmat teszel? Nos, jó, ha tudod, hogy tudományos oka van annak, ha nem leszel képes betartani az elhatározásodat. Tudósok egyszerűen csak „hamis remény” szindrómának nevezik a jelenséget, melynek lényege, hogy könnyen megváltoztathatónak gondoljuk az adott dolgot, ezzel együtt azonban túl nagy elvárásokat is támasztunk magunkkal szemben. Dr. LifeThinkstockHátfájdalom? Nem is gondolnád, mire vezethető visszahttp://www.life.hu/drlife/20161230-a-hatfajdalom-az-evolucios-fejlodes-hibaja.htmlAmerikai és brit kutatók 300 csontminta vizsgálata alapján jöttek rá arra, miért fordulnak olyan sokan orvoshoz csípő-, illetve vállfájdalom miatt. Dr. LifeThinkstockHírességek, akikről idén derült ki, hogy súlyos betegekhttp://www.life.hu/drlife/20161206-hiressegek-akikrol-iden-derult-ki-hogy-sulyos-betegek.htmlHiába szépek és gazdagok, a betegségek a legnagyobb sztárokat sem kerülik el. Most összegyűjtöttük azokat a világszerte ismert celebeket, akiknek sajnos nem sok jót hozott 2016 az egészségi állapotukat illetően. Dr. LifeOrigoÍgy lesz 2017 életed legjobb évehttp://www.life.hu/drlife/20170103-apro-valtoztatasok-amelyek-jobba-teszik-a-2017-es-evet.htmlHangzatos fogadalmak helyett sokszor elegendő csupán néhány apróbb változtatás, hogy jobbá tedd a mindennapjaidat. Most összegyűjtöttük ezeket. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.