Kamaszok a nőgyógyásznál – ezekkel a problémákkal keresik fel legtöbbször az orvosokat

nőgyógyász gyermeknőgyógyászat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak olyan régiók, ahol a HPV-ről még mindig veszélyesen keveset tudnak a kamaszok. Gyakran az interneten próbálják meg „kinyomozni”, hogy mi lehet a bajuk, és nem fordulnak időben nőgyógyászhoz. Problémák és betegek a gyermeknőgyógyászaton 2017-ben.

Dr. Melczer Zsolt a Budai Magánorvosi Centrum nőgyógyász szakorvosa szerint fontos tisztázni, hogy ha egy kamaszlány még érintetlen (virgo intacta), és teljesen panaszmentes, akkor nem igazán tud a nőgyógyász teljes vizsgálatot végezni. Ezt nem is szabad erőltetni. „Ezt elsősorban az anyukákkal kell megértetni” - mondja a szakember. Természetesen más a kérdés, ha bármilyen nőgyógyászati panasz (pl. petefészek-cysta) fennáll. Egy még szűzlányt általában végbélen keresztül vizsgálnak meg, viszont 16 éves korától a tinédzser dönthet az őt érintő orvosi kezelésekről. A kamaszok általában két okból fordulnak nőgyógyászhoz. „A leggyakrabban az édesanya kíséretében érkeznek méghozzá a fogamzásgátlás miatt.

Ha egy kamaszlány még érintetlen és panaszmentes, akkor nem igazán tud a nőgyógyász teljes vizsgálatot végezni Forrás: Dreamstime

Azt gondolom ez jó irány, mert lelkileg és testileg is egy nem kívánt terhesség lehet a legmegterhelőbb egy tinédzser számára” – folytatja Dr. Melczer, aki szerint a kamaszoknál kiemelten fontos, hogy hogyan zajlik a vizsgálat. „Az ő esetükben elmaradhatatlan a folyamatos tájékoztatás, az édesanya jelenléte, a figyelemelterelés, az empatikus nővér. Nyugalomra van szükségük, és arra, hogy azt érezzék: biztonságban vannak.”

A felnőtt nőknél is gyakran előfordul, hogy húgyúti fertőzésekkel, vesemedence gyulladással és hólyaghuruttal a nőgyógyászukat keresik fel, pedig ilyenkor elsősorban urológiai szakvizsgálat lehet szükségesebb. Igaz ez a fiatal lányokra is. Viszont egy-egy antibiotikumos kezelést követően kialakulhatnak gombás hüvelyi folyások, ami már a nőgyógyász szakterülete. „Amennyiben a páciens már nem szűz, úgy egy folyásért akár nemi úton terjedő betegségek is felelősek lehetnek, ugyanakkor ez csak az esetek 5%-ban van így.

A kamaszoknál kiemelten fontos, hogy hogyan zajlik a nőgyógyászati vizsgálat Forrás: Dreamstime

Így a hüvelyi PH megváltozatásával okoznak panaszt. Ez pedig serdülőkorban legalább annyira jellemző, mint a felnőtt nőknél” - mondja a szakorvos.

A kamaszoknál kiemelten fontos, hogy kellően megfelelő információval rendelkezzenek a HPV-ről. Ezzel kapcsolatban Melczer doktornak vegyesek a tapasztalatai. „Legyen szó a HPV-ről, vagy a fogamzásgátlásról, a felvilágosításnak jelentős szerepe van. A SOTE-n immár 30 éve működik egy csoport, ami hallgatókból áll, és akik általános iskolákba és gimnáziumokba járnak felvilágosító órákat tartani.

Legyen szó a HPV-ről, vagy a fogamzásgátlásról, a felvilágosításnak jelentős szerepe van Forrás: Shutterstock

Megoldás lehet, hogy már az általános iskolában kapjanak kellő információt a diákok pl. egy „egészségnevelés” tantárgyon belül.” A doktor veszélyesnek tartja, hogy a fiatalok manapság szinte kizárólag az interneten keresik a választ mindenre. „Kezükben van az okostelefon és megbízhatatlan forrásokból próbálják meg kideríteni, hogy mi lehet a bajuk. Ez pedig gyakran azt eredményezi, hogy nem kerülnek időben orvoshoz.”

Szétnyílt hasizom - Egy jelenség, ami megnehezíti a kismamák életéthttp://www.life.hu/drlife/20170920-szetnyilt-hasizom-gyakorlatok-kismamaknak.htmlNem betegség, de egy olyan állapot, ami a szülő nők több mint 50%-át érinti. Ez a rectus diastasis, vagyis a szétnyílt hasizom jelenség, amely a szülés után akár 30 évvel is okozhat egészségi problémákat. Dr. LifeOrigoNőgyógyász javasolta a nőnek, hogy szívjon el napi 50 szál cigit http://www.life.hu/drlife/20150828-nogyogyasz-javasolta-a-nonek-hogy-napi-50-szal-cigit-elszivjon.htmlEgy senior nőgyógyász végignézett egy olyan szülést, ahol megsérült a baba feje, majd két nappal később meg is halt. Azt tanácsolta az anyának, hogy kezdjen dohányozni, akkor kisebb gyerekei lesznek.Dr. Life--5 dolog, amit nem szabad eltitkolni a nőgyógyász előlhttp://www.life.hu/drlife/20101015-5-dolog-amit-nem-szabad-eltitkolni-a-nogyogyasz-elol.htmlMyke Triebolt éveken át őrizgette titkát nőgyógyásza előtt. Két esetben is kórházba került problémája miatt, de inkább hallgatott, semhogy meggyógyuljon. Amit szégyellt bevallani: az inkontinencia.Dr. LifeThinkstock5 intő jel, hogy kerülni kell a nőgyógyászodathttp://www.life.hu/drlife/20120102-6-into-jel-hogy-kerulni-kell-a-nogyogyaszodat.htmlA nőgyógyászat egyike a legnagyobb empátiát igénylő szakmáknak, hiszen olyan intim területeket kell felfedni egy idegen ember előtt, melyet csak kevesen látnak, s emiatt igen sebezhetőek vagyunk. Ennek ellenére mégis megesik, hogy durva, tapintatlan nőgyógyászokba botlunk. Neked volt már részed hasonló negatív élményben? Mi most összegyűjtöttük, melyek a legbántóbb vizsgálati helyzetek.Dr. LifeIlyen egy nőgyógyászati vizsgálathttp://www.life.hu/drlife/20131128-lepesrol-lepesre-ilyen-egy-nogyogyaszati-vizsgalat.htmlNemcsak tiniknek ajánlott ez a videó, amelyben lépésről lépésre mutatja be a videoklinika szakértője a nőgyógyászati vizsgálat menetét.Dr. Life--Férfi vagy női nőgyógyász? Melyik a jobb?http://www.life.hu/drlife/20130327-nogyogyaszat-nok-kontra-ferfiak-te-kihez-jarsz-vizsgalatra.htmlA nőgyógyászat a harmadik olyan terület az egészségügyben, ahol sokkal több férfit találunk, mint nőt - a nőgyógyászatot csak a sebészet és az urológia előzi meg. De miért ilyen férfias ez a szakma? Tényleg szívesebben járunk férfi nőgyógyászhoz, mint nőhöz? A Life.hu utánajárt, miért szeretjük jobban a férfiakat - vagy miért választjuk mégis a nőket.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.