Diamond-Blackfan anémia csontvelő-átültetés Rejtélyes diagnózis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az 1998-ben született Kylie Monica édesanyja 12 órán át vajúdott, mire megszületett kislánya. Az asszony rögtön tudta, hogy valami baj van, mert miután világra jött a gyermeke, azonnal eltüntették őt az orvosok. Csak a nagy csend maradt az üres szülőszobában...

Amikor az orvos visszatért, arról tájékoztatta a szülőket, hogy korához képest, nagyon kis súllyal született a gyermekük, a hüvelykujjából hiányzik a csont és farkastorka van. A kislánynál genetikai vizsgálatot rendeltek el az orvosok, ám ennek az eredménye negatív volt. Kylie és az édesanyja még a kórházban voltak, amikor újabb csapás történt. „Éppen szoptattam a kislányomat, amikor hirtelen elkékült, a szeme kifordult a helyéről és megállt a légzése. Azonnal elvitték az intenzívosztályra, és a gyermekem szinte eltűnt a sok gép között, ami életben tartotta az aprócska testét." –mondta a nő, a Life TV Rejtélyes diagnózis című műsorában.

Kylie Monica Forrás: YouTube/Oprah Winfrey Network

Az újszülött kislány a kórházban maradt, az édesanya ingázni kezdett Kylie és az otthon lévő másik három gyermeke között, férje pedig azért dolgozott, hogy rendezni tudják a kórházi számlákat. „Egy hónap után, már azt éreztük, hogy fel kell készülnünk a legrosszabbra. Akkor az orvosok azzal álltak elő, hogy a gyermekünknek ASD-je (Pitvari sövényhiány) van, ami egy vele született szívrendellenesség, amit azonnal műteni kell. Rettegtem, mert ahhoz, hogy megműthessék az orvosok, Kylie-nak el kellett érnie a 4200 grammos súlyt, ő viszont ennek csak a töredékét nyomta." A kórházi személyzet hazaengedte a gyermeket, arra bíztatták a szülőket, hogy otthon gondozzák az operációig. De a kislány egyre nehezebben kapott levegőt, állapota rohamosan romlott.

Kylie 10 hónapos volt, amikor rohamosan felgyorsult a szívverése. Szülei azonnal a kórházba mentek vele, ahol életmentő gégemetszést végeztek rajta. A kislánynál pangásos szívelégtelenséget állapítottak meg az orvosok, és

azt mondták a szülőknek, hogy kereszteltessék meg a gyermeket, mert nem biztos, hogy megéli a másnapot.

A kislánynál pangásos szívelégtelenséget állapítottak meg Forrás: YouTube/Oprah Winfrey Network

Reggelre szerencsére mégis sokat javult Kylie állapota. Egy genetikus azt tanácsolta a szülőknek, hogy keressenek fel egy hematológusokból álló csapatot, mert a kislány betegségének a vérhez lehet köze. Így is tettek, és délután már el is végezték a csontvelő-biopsziát, amelyből fel is állították a diagnózist. Kylie-nál az úgynevezett: Diamond-Blackfan anémiát állapítottak meg, amely a csontvelő genetikai rendellensége. Ilyenkor a betegekben a genetikai mutáció, hibás működésre készíteti a csontvelőt. Ez pedig komoly vörösvértesthiányhoz vezet.

Kylie-n ezután háromhetente végeztek vörösvértest-transzfúziót, így tartották életben közel másfélévig. Csak ezt követően végezték el a korrekciós műtéteket az ujján, a száján és a szívén. 20 hónapnyi kezelés után, a kislányt végre hazavihették a szülei, ám boldogságuk nem volt felhőtlen. A folyamatos vérátömlesztés, majdnem halálos vasfelhalmozódást okozott a gyermek szervezetében. Az egyetlen hosszú távú gyógymód az volt, ha csontvelő átültetéssel beindítják a szervezetében a vörösvértest képzést. A családból sem a szülők, sem Kylie testvérei nem bizonyultak megfelelő donornak.

– mondja az édesanya, akinek újabb gyermeke, Jordan, tökéletes donornak bizonyult Kylie számára, akin sikeres csontvelő-átültetést hajtottak végre, így szervezetében beindult a vörös vértest képződés. A házaspárnak ma már öt csodálatos és egészséges közös gyermeke van.

Saját húga mentette meg Kylie életét Forrás: YouTube/Oprah Winfrey Network

Ne maradj le a Rejtélyes diagnózis legújabb részeiről! Kapcsolj a Life TV-re minden szombaton és vasárnap!

Elképesztő karácsonyi dekorációk a kórházakbólhttp://www.life.hu/drlife/20171213-karacsonyi-dekoraciok-csontvazbol-es-ovszerbol.htmlGyakran a legelképesztőbb karácsonyi dekorációk pont ott bukkannak fel, ahol nem is számítunk rá. Ráadásul ezek a különleges alkotások, hatalmas erőt adnak a legelesettebb embereknek. Dr. Life--Lefotózták Tara Reid rothadó fogáthttp://www.life.hu/drlife/20171210-rothado-fogat-villantotta-meg-tara-reid.htmlRitkán látni rothadó fogú színésznőt egy olyan városban, ahol mindenkinek vakítóan fehér a fogsora. Tara Reid azonban kivétel. Dr. Life--A spontán vetélésről őszintén – mit mondj, és mit ne mondj!http://www.life.hu/drlife/20171028-a-spontan-vetelesrol-oszinten.htmlElveszíteni egy magzatot soha nem könnyű. A spontán vetélések általában a terhesség 20. hete előtt történnek. Ilyenkor környezete is próbálja lelkileg erősíteni a megtört kismamát, csakhogy néhány mondattal többet ártunk, mit gondolnánk. Dr. Life--5 tipp a fáradt szemek ellenhttp://www.life.hu/drlife/20171106-tippek-a-faradt-szemek-ellen.htmlA fáradt szem alatt megjelennek a karikák, de jellegzetes tünet a szemszárazság is. Hogyan védekezhetünk ellene? Íme, néhány szuper tipp! Dr. Life--Pikkelysömör: az alattomos bőrbetegség, ami még mindig bujkálásra készteti az emberekethttp://www.life.hu/drlife/20171030-a-pikkelysomorrel-elok-varhato-elettartama-mintegy-4-5-evvel-rovidebb.htmlMég ma is sok tévhit él az emberekben a pikkelysömörről. Az egyik ilyen, hogy fertőző-e ez a bőrbetegség. Vannak, akik speciális diétával és öngyógyítással próbálják meg kezelni a tüneteket, pedig a legfontosabb, hogy időben szakorvoshoz kerüljön a beteg. Dr. LifeOrigoNyílt levelet írtak a szívátültetésen átesett kisfiú szüleihttp://www.life.hu/drlife/20171028-a-szivatultetesen-atesett-kisfiu-szuleinek-nyilt-levele.htmlMax Johnson szülei megindító nyílt levelet írták. Emma és Paul Johnson csak remélik, hogy üzenetük eljut az ismeretlen szülőkhöz, akik felajánlották halott gyermekük szívét, ezzel pedig megadták az esélyt arra, hogy fiuk, a kilencéves Max életben maradjon. A kissrácon idén augusztusban végeztek szívátültetést, ez volt az egyetlen lehetősége arra, hogy valaha elhagyhassa a kórházat. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.