Feszültebb vagy a megszokottnál? A PMS állhat a háttérben

Forrás: Shutterstock -
PMS depresszió premens2019 pajzsmirigy feszültség stressz menzesz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Annak, ha feszültebb vagy az átlagosnál, számos oka lehet. Érdemes viszonylag gyorsan rájönni, mi állhat a háttérben, hiszen csakis akkor tudunk kiutat találni ebből a kellemetlen helyzetből, ha pontosan ismerjük a kiváltó okokat. Lássuk a leggyakoribbakat!

1. Menstruálsz vagy nemsokára fogsz?

Persze, viccesen hangzik, hogy már az indokolatlan feszültséget, hangulatingadozást is a menstruáció számlájára írjuk, pedig nem teljesen légből kapott gondolatok ezek. Hallottál már a PMS-ről, azaz a premenstruációs szindrómáról? Valójában arról van szó, hogy a menzesz előtt 7-10 nappal a ciklusodat szabályozó hormonok egyensúlya felborul. Ennek következtében számos tünettel szembesülhetsz ezekben a napokban: fejfájás, hangulatingadozás, ingerlékenység, mellfeszülés, puffadás, alhasi fájdalmak, bőrproblémák. Mindezt a szervezetben lévő női hormonok szintjének változása okozza, a tünetek pedig néhány napig érzelmi hullámvasútra ültethetnek fel. Ha te is szenvedsz ettől, érdemes életmódot váltanod: mozogj rendszeresen, táplálkozz egészségesebben, kerüld a túlzottan fűszeres és zsíros ételeket, a koffeint, valamint a szénsavas üdítőitalokat, és relaxálj minél többet! A barátcserje-kivonatot tartalmazó készítmények segítségedre lehetnek a tünetek csökkentésében.

A premenstruációs szindróma puffadást, alhasi fájdalmakat is okozhat Forrás: Shutterstock

2. Depresszió vagy pajzsmirigy-túlműködés?

Amikor valaki már hosszú ideje feszült, és szinte képtelen akár egy percre is megnyugodni, lecsendesedni, való igaz, hogy ebben gyakran a depresszió a ludas. Ám nem feltétlenül csak ez állhat a háttérben – bár kétségkívül ez a legjellemzőbb kiváltó ok. Az igazság azonban az, hogy nemritkán pajzsmirigy-túlműködés okozza a felfokozott idegállapotot. Ekkor ugyanis a pajzsmirigy hormonjainak szintje megnő, ennek hatására az egész test feszített tempóra kapcsol: felgyorsul az anyagcsere, az emésztés, a szív többet pumpál, a vérnyomás megemelkedhet, fokozott izzadás jelentkezhet, továbbá az idegesség, illetve az álmatlanság szintén gyakori velejárója ennek a problémának.

Nemritkán pajzsmirigy-túlműködés okozza a felfokozott idegállapotot Forrás: Shutterstock

3. Stresszes életmód

Tegye fel a kezét, aki úgy érzi, hogy a stressz ez idáig elkerülte őt?! Az erőnkön, saját vállalásainkon túlmutató felelősségi körök, a munkahelyi és otthoni megfelelési kényszer, az időre el nem intézett, majd ránk zúduló feladatok tömkelege mind-mind rátelepednek a lelkünkre, és megnehezítik számunkra a hétköznapokat. Hosszú távon ingerlékennyé válhatunk, a bennünk lévő feszültségnek pedig előbb-utóbb utat kell törnie, és valamilyen szelepen keresztül távoznia kell belőlünk, ellenkező esetben teljesen megbetegítheti a szervezetünket. Éppen ezért fontos, hogy az, aki úgy érzi, stresszesek a mindennapjai, találjon magának egy „szelepet", amin keresztül időről időre levezetheti a feszültséget, még mielőtt az komolyabb bajt okozna. Ez lehet a sport vagy valamilyen hobbi: a lényeg, hogy élvezzük minden percét, és saját magunkért, a saját örömünkre végezzünk valamilyen tevékenységet.
Abban az esetben, ha úgy érezzük, hosszú távon feszültek és ingerlékenyek vagyunk, tartsunk önvizsgálatot, és próbáljunk meg rájönni, mi állhat a háttérben. Egy ponton érdemes szakemberhez fordulni segítségért, mert hosszú távon ez az állapot nem tartható fenn anélkül, hogy kárunk származna belőle.

A PMS néha rosszabb, mint maga a menzesz? Ezt teheted ellene!http://www.life.hu/drlife/20190513-a-pms-tunetei-kezelese.htmlA PMS, azaz a premenstruációs szindróma a legtöbb nő életét megkeseríti. Eláruljuk, pontosan mit jelent, és megtudhatod azt is, hogy mit tehetsz ellene. Dr. LifeOrigoSegítség, felfáztam! Így szüntesd meg a bajt mielőbbhttp://www.life.hu/drlife/20190510-felfazas-tunetek-kezeles.htmlA felfázás nem kellemes, sajnos azonban bárkivel előfordulhat. A felfázást ugyan könnyebb elkerülni, mint kezelni, de szerencsére az utóbbi sem túl nagy kihívás. Ha néhány dologra odafigyelsz, egy-két nap alatt túleshetsz ezen a problémán. Dr. LifeOrigoFáj a fejed, feszül a hasad, rossz a közérzeted? A PMS állhat a háttérben!http://www.life.hu/drlife/20190502-faj-a-fejed-feszul-a-hasad-rossz-a-kozerzeted-a-pms-allhat-a-hatterben.htmlFáj a fejed, görcsöl a hasad, rossz a közérzeted, és mindemellett a melled is feszül? Ha mindezt 7–10 nappal a menstruációd előtt érzed, szinte biztos, hogy téged is a PMS gyötör. De mi is ez pontosan, és hogyan lehet véget vetni a szenvedésednek? Dr. LifeOrigoSzex és felfázás: van kapcsolat a kettő között?http://www.life.hu/drlife/20190412-a-szex-intim-egyuttlet-es-a-felfazas-kapcsolata.htmlA felfázásként emlegetett húgyúti fertőzés tünetei – az égő érzés, a folytonos vizelési inger, az olykor véres vizeletürítés vagy az alhasi fájdalom – sokszor az intim együttlétek után jelentkeznek. Ez nem véletlen, ugyanis van összefüggés a szex és a húgyúti fertőzés között. Hogyan lehetséges ez, hogyan kaphatjuk el, hogyan előzhetjük meg és mit tegyünk, ha már megtörtént a baj? Dr. LifeOrigoMegúszható a hólyaghurut? Így kerüld el a bajt!http://www.life.hu/drlife/20190404-mindent-a-holyaghurutrol.htmlAlhasi görcsök, gyakori vizelési inger, fájdalmas vagy csípő, égető érzés vizelés közben? Valószínűleg neked is volt már benne részed. A felfázást vagy hólyaghurutot baktériumok okozzák, és ha tudod, hogyan kaphatod el, könnyedén védekezhetsz is ellene. Mutatjuk, hogyan! Dr. LifeOrigoFérfi és női kozmetikumok: van köztük különbség?http://www.life.hu/drlife/20190227-ferfi-es-noi-bor-es-kozmetikumok-kulonbseg.htmlA drogériák polcain külön sorakoznak a férfiaknak és külön a nőknek szánt arcápoló termékek, kozmetikumok. De tényleg van különbség a bőrünk közt? Használhatnak a férfiak nőknek szánt arckrémet, és bátran nyúlhatunk a férfi tusfürdő után, ha kifogyott a sajátunk? – ezekre a kérdésekre dr. Képíró László bőrgyógyász szakorvos segítségével keressük a választ. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.