Szájszárazság: nehezebb legyűrni, mint gondolnád

Forrás: Shutterstock -
műnyál szájszárazság egészség endoral2019
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szájszárazság nagyon kellemetlen állapot, és sajnos többeket érint, mint gondolnánk. Utánajártunk, mi okozza, mi alapján csípheted nyakon, illetve milyen módon kezelheted.

Ha a szájszárazság megjelenik, és nem figyelünk oda a kezelésére, komoly problémák is kialakulhatnak ennek következtében. Ha csak néha-néha tapasztaljuk, hogy kiszáradt a szánk, az természetesen még nem jelenti azt, hogy szájszárazságban szenvedünk, de ilyenkor is érdemes megfigyelnünk, hogy minek a hatására alakul ki, milyen időközönként, és mennyi ideig érezzük. Ha azt tapasztaljuk, hogy a tünetek hosszú távon fennállnak, vagy nagyon gyakran jelentkeznek, érdemes komolyabban foglalkozunk a problémával.

Ha a szájszárazság megjelenik, és nem figyelünk oda a kezelésére, komoly problémák is kialakulhatnak Forrás: Shutterstock

Így alakulhat ki

Szájszárazság kialakulhat akkor is, ha tátott szájjal alszunk, vagy akár egyes ételek fogyasztásával összefüggésben is, amire a szerveztünk valamilyen oknál fogva ekképpen reagál, de a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is ludas lehet. Számos betegség mellékhatásaként szintén jelentkezhet, illetve krónikusan szedett gyógyszerek ugyancsak kiválthatják a problémát. Sajnos ez utóbbi esetben nagyon nehezen orvosolható a baj, hiszen legtöbbször az adott gyógyszerek alternatíváiban is hasonló hatóanyagokat találunk – így tehát a problémán a szájszárazságot okozó gyógyszer lecserélése sem feltétlenül segít. Különösen gyakori ez a tünet a magas vérnyomásra, a vízhajtásra, a szívproblémákra, a depresszióra, az allergiára, a Parkinson-betegségre, továbbá a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek mellett. Ritkább esetekben szájszárazság jelentkezhet súlyos vitamin- vagy vashiány tüneteként, de kiválthatja a dohányzás, a túlzott koffeinbevitel csakúgy, mint a hosszabb ideig fennálló stresszes életmód, továbbá a cukorbetegség egyik első tünete is lehet.

A nyál termelődésének a csökkenése a következő tünetekhez vezethet

Nyelési nehézség, repedezett ajak, ízérzékelési zavarok, repedezett, száraz nyelv, égő érzés a nyelven és a szájnyálkahártyán, különböző szájfertőzések megjelenése, szárazságérzés a garatban, fokozott hajlam a fogszuvasodásra, kellemetlen lehelet.

Szerencsére van megoldás!

A betegség kezelése igen nehéz feladat. Léteznek a vegetatív idegrendszerre ható gyógyszerek, de mellékhatásaik miatt ezek használata komoly megfontolást igényel. A nyálelválasztás fokozására jobban elterjedtek az úgynevezett műnyálak, amelyek rendszeres használata is enyhítheti a panaszokat. Ezek a leggyakrabban olyan helyettesítő gélek, amelyek segítik megnyugtatni a szájnyálkahártyát, és egyben védik is azt az irritációktól. A műnyálakon kívül az olyan szájöblítő szerektől szintén várhatunk szájnyálkahártya-nedvesítő hatást, melyek bevonják, hidratálják a nyálkahártyát, védik a kiszáradástól, és egyben gyulladáscsökkentő hatásúak.

A műnyálaknak és a speciális szájöblítő szereknek szájnyálkahártya-nedvesítő hatásuk van Forrás: Shutterstock

Ha valamilyen gyógyszeres kezelés mellékhatásaként jelentkezik a szájszárazság, sajnos nem igazán tudunk mást tenni, minthogy csökkentjük a tüneteket műnyál vagy speciális szájöblítő oldat rendszeres használatával. Ezzel nemcsak a kellemetlen érzést tudjuk mérsékelni, de megelőzhetjük a tartósan fennálló szájszárazsággal járó egyéb problémák, például gyulladások vagy fogszuvasodás kialakulását is. A megelőzésben fontos szerepe van a rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálatnak, egészségünk érdekében pedig mindenképpen nagy hangsúlyt kell helyezni a gondos szájhigiéniára, a megfelelő folyadékbevitelre, a dohányzás elhagyására és a vitaminban gazdag ételek fogyasztására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.