A WHO nemzetközi vészhelyzetet hirdet a kongói ebolajárvány miatt

Forrás: AFP/John Wessels -
járvány WHO ebola
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti bizottságának szerdai ülésén döntés született arról, hogy nemzetközi vészhelyzetet hirdetnek a Kongói Demokratikus Köztársaságban tomboló ebolajárvány miatt. A WHO emellett felszólította a szomszédos országokat, hogy növeljék készültségüket az esetek felismerésére és kezelésére, mert attól tartani, hogy a járvány esetleg átterjed más országokba is. Robert Steffen, a bizottság vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a járvány regionális, és nem globális fenyegetést jelent.

A WHO vészhelyzeti bizottságának szakértői szerdán immáron negyedik alkalommal ültek össze és tanácskoztak arról, hogy szükséges-e a 11 hónapja tartó ebolajárvány miatt nemzetközi vészhelyzetet hirdetni. A WHO történetében ez az ötödik alkalom, hogy nemzetközi vészhelyzetet hirdettek. A döntés értelmében a szervezet nemzetközi ajánlásokat fogalmaz meg, valamint pénzügyi támogatások is elérhetővé válnak a járvány sújtotta térség számára.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban tavaly kitört ebolajárványnak eddig már több mint 1600 halálos áldozata van, és összesen mintegy 2500-en fertőződtek meg a betegséggel.

A WHO egy hónappal ezelőtt még arról döntött, nem szükséges nemzetközi vészhelyzetet hirdetni a kongói járvány miatt. Hétfőn azonban jelentések érkeztek arról, hogy az ebola elérte a Kongói Demokratikus Köztársaság Észak-Kivu tartományában lévő Goma városát. A vírus először jelent meg ezen a milliós lakosú településen azóta, hogy tavaly augusztus elején a járvány ismét felütötte a fejét az afrikai országban.

Forrás: AFP/John Wessels



A WHO attól tart, hogy a járvány átlépheti a kongói határt, és átterjedhet a szomszédos Ugandára is. A szervezet értesülései szerint egy júliusban elhunyt kongói nő – akiről utóbb derült ki, hogy megfertőződött a vírussal – rosszul lett egy ugandai piacon, ahová halat árulni járt. A nő az Ugandában lévő piacon többször is hányt, ami a vírus terjedése szempontjából kockázatot jelent. Az ugandai egészségügyi minisztérium szerdán közzétett jelentése szerint a nő július 11-én lépett be az országba. A jelentés szerint a nő 19 másik halárussal érintkezhetett, valamint további 590 személy beoltására lehet szükség. Az ugandai és kongói hatóságok jelenleg próbálják megtalálni azokat az embereket, akik esetleg veszélyben lehetnek amiatt, hogy érintkeztek a nővel.

Az ebolát 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet. A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-15-ben Nyugat-Afrikában.

A mellrák kezelésére alkalmas nanorészecskéket fejlesztenek kínai kutatókhttp://www.life.hu/drlife/20190716-a-mellrak-kezelesere-alkalmas-nanoreszecskeket-fejlesztenek-kinai-kutato.htmlA melldaganat egy agresszív típusának kezelésére alkalmas nanorészecskéket fejlesztenek kínai kutatók. Dr. LifeOrigoNehéz időszakon megy keresztül Zana Józsefhttp://www.life.hu/drlife/20190716-nehez-idoszakon-megy-keresztul-zana-jozsef-baleset-betegseg.htmlNincsen jó időszaka Ganxsta Zolee édesapjának, Zana Józsefnek. Előbb baleset érte, majd agyérgörccsel kórházba került. Dr. LifeOrigoA cukros üdítőitalok fogyasztása növelheti a rák kockázatáthttp://www.life.hu/drlife/20190712-a-cukros-uditoitalok-fogyasztasa-novelheti-a-rak-kockazatat-kutatas-szerint.htmlA cukros üdítőitalok fogyasztása növelheti a rák kockázatát egy nagyszabású, hosszú időn át tartó vizsgálat eredményei alapján – írta a BBC hírportálja. Dr. LifeOrigoErős fájdalmakkal küzd autóbalesete óta Oszvald Marikahttp://www.life.hu/drlife/20190710-eros-fajdalmakkal-kuzd-autobalesete-ota-oszvald-marika-jaszai-maridijas-szubrett.htmlAz M0-s autóúton szenvedett autóbalesetet másfél hete Oszvald Marika. Bordatörése van, nagy fájdalmak gyötrik: fájdalomcsillapítót szed, ülve alszik. Dr. LifeOrigoSzorongással küzd Köllő Babetthttp://www.life.hu/drlife/20190709-szorongassal-kuzd-kollo-babett-tulvallalja-magat.htmlHajlamos túlhajtani magát a Feleségek luxuskivitelben sztárja. Dr. LifeOrigoA koponyasérülést túlélt német színész, Samuel Koch esete adhat reményt Schumachernekhttp://www.life.hu/drlife/20190709-koponyaserulest-tulelt-nemet-szinesz-samuel-koch-esete-adhat-remenyt-michael-schumachernek.htmlEgy hozzá hasonló súlyos koponyasérülést túlélt német színész gyógyulása adhat reményt Michael Schumachernek, írja a német InTouch magazin. A most 31 éves Samuel Koch-t 2010 decemberében érte baleset, nyaktól lefelé lebénult. Az orvosok nem bíztak benne, hogy rendbe jön, de ma már állni is tud. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.