Szuperbaktériumot vizsgáltak a kutatók

Forrás: Science Photo Library/MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Microgen Images/Science Photo Li -
betegség kutatás szuperbaktérium baktérium
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A clostridium difficile szuperbaktérium eredetét vizsgálták a kutatók.

Clostridium difficile-nek hívják azt a szuperbaktériumot, amely kóros hasmenést okoz és igen ellenálló az antibiotikumokkal szemben. Szakemberek most utánajártak, hogyan is jöhetett létre az a kórokozó, amely akár az emberiséget is veszélyeztetheti.

A kutatás során elsőként arra jöttek rá, hogy a baktérium egyik alfaja remekül szaporodik a kórházakban és azoknak az embereknek a szervezetében, akik cukorban gazdag étrendet folytatnak.

A kép csak illusztráció Forrás: Science Photo Library/MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Microgen Images/Science Photo Li

A szakemberek 904 baktériumtörzset gyűjtöttek össze a vizsgálat során a világ minden tájáról és ez alapján megállapították, hogy a baktérium két külön fajjá alakul át. A Londoni Higiéniai és Orvosi Iskola honlapján azt írják, hogy a baktérium több ezer évvel ezelőtt, az új törzs pedig a 16. században jelent meg.

Ez a szuperbaktérium az emberi viselkedés hatására változik, és leginkább úgy tehetünk ellene, ha a kórházi vagy antibiotikumos kezelés során is odafigyelünk az egészséges életmódra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.