Kiderült, milyen kapcsolat van valójában a tojásfogyasztás és a koleszterinszint között

Forrás: pexels.com -
tojás koleszterinszint egészséges életmód étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kiderült, ha szeretnénk csökkenteni a koleszterinszintünket, nem csak a tojásfogyasztásból kell visszavenni, érdemes növényi eredetű fehérjékből is többet fogyasztani.

A tojásfogyasztás nemcsak a koleszterinszintet emeli meg, de elősegíti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is– derült ki egy 2019-es kutatásból. A Harvard Egyetem kutatói most utánajártak annak, mi is ebből az igazság.

Mint írják, a kutatási eredmény nem feltétlenül jelzi azt, hogy kevesebb tojást kellene fogyasztanunk. A kutatás ugyanis megfigyelésen alapult, és leginkább nem is a tojáson, hanem a koleszterinszinten volt a hangsúly, amelyet más élelmiszerek is negatívan befolyásolhatnak, mint például a telített zsírsavak, amelyek a disznó- és marhahúsban vannak.

A kép csak illusztráció Forrás: pexels.com

A tojás 180 mg koleszterint tartalmaz, amely töredéke annak, amennyi például a vörös húsokban megtalálható.

Nem a tojásfogyasztást kell tehát csökkenteni, hanem az étrendünkre kell jobban odafigyelni, fogyasszunk több növényi eredetű fehérjét (babot, diót, magvakat), ezek ugyanis csökkentik a koleszterinszintet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.