A 10 legveszélyesebb rákbetegség - Miért nincs rájuk gyógymód?

daganatok rák (betegség) halálos kór
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Félelem és rettegés lesz úrrá az emberen, ha rákkal diagnosztizálják, mivel a rák gyilkos természete miatt a második legtöbb életet követelő halálos betegség. Ha korán is felismerik és a legújabb kezeléseket alkalmazzák, még mindig nem biztos a gyógyulás.

Miközben számos sikeresnek nevezhető kezelés létezik manapság - melyek 10 éve még nem léteztek - nem mondhatjuk, hogy meglenne a rák ellenszere. Ennek igen sok oka van. A sejtek abnormális növekedésének szempontjából legalább 100 ráktípust különböztetünk meg. Kialakulhat sugárzás, kémiai anyagok vagy vírusok miatt is. Az egyén pedig nem mindig tudja befolyásolni a rákokozó hatásokkal szembeni kitettségét.

Forrás: iStockphoto.com
Forrás: iStockphoto.com


A rákos sejtek növekedését nem tudjuk megjósolni és bizonyos esetekben rejtély is számunkra. A látszólag hatásos kezelés után is lehetnek olyan sejtek, amelyek "elrejtőznek" majd újra felbukkannak.


Nagyjából 200 milliárd dollárt költöttek az Egyesült Államokban rákkutatásra a 70-es évek óta, és az 5 éves túlélés aránya a rákbetegek esetén a 70-es évek óta 50 százalékról mindössze 65 százalékra nőtt.


"Nem tartanánk ott sem, ahol vagyunk, ha nem finanszírozzuk az alapvető orvosi és klinikai kutatásokat. A kutatásokból megtudhatjuk, hogyan működnek a különböző mechanizmusok, mely hatóanyagok lehetnek hatásosak. Az információt átvisszük a klinikai gyakorlatba, hogy megtudjuk, mely új módszerek működhetnek, és melyek nem a rák gyógyításában" - mondta Dr. Len Lichtenfeld, az American Cancer Society helyettes orvosi vezetője.

A lista a 10 legtöbb életet követelő rákbetegséget írja le az Egyesült Államok 2003 és 2007 közötti, a National Cancer Institute-tól származó adatok szerint:


1. Tüdő és hörgőrák: 792 495 áldozat


A leggyilkosabb az Egyesült Államokban és világszerte. Fő okozója a dohányzás és általában a 55-65 év közötti embereket sújtja. Két típusa van: a nagyobb rákos sejtekből álló tüdőrák és a kisebb sejtekből álló, amely gyorsabban terjed.


2. Vastag- és végbélrák: 268 783 áldozat


A vastagbélrák a bél szöveteiben fejlődik ki, míg a végbélrák az ánusztól mindössze pár centire lévő bélrészben. A legtöbb eset csak jóindulatú, kis csomók kialakulásával kezdődik, melyek később elrákosodhatnak. Ezért nagyon fontos ezek rendszeres ellenőrzése.


3. Mellrák: 206 983 áldozat


Nők esetében ez a második leggyakoribb rák az Egyesült Államokban a bőrrák után. Férfiaknál is előfordulhat, 2003 és 2008 között 2000 férfi esetet regisztráltak. Általában a tejtermelő mirigyekben alakul ki.


4. Hasnyálmirigyrák: 162 878 áldozat


Az emésztést és anyagcsere-szabályozást segítő hasnyálmirigy szöveteiben alakul ki. Felfedezése és a korai beavatkozás igen nehéz, mivel gyakran lappangva és gyorsan fejlődik ki.


5. Prosztatarák: 144 926 áldozat


A férfiakra nézve ez a második legveszélyesebb. A daganat a prosztatában alakul ki, amely az ondófolyadékot termeli. Sok típusuk csak a prosztatára korlátozódik, ezeket könnyebb kezelni, azonban a többi sokkal agresszívabb és gyorsabban terjed.


6. Leukémia: 108 740 áldozat


Nagyon sok típusa van, de mindegyik a vértermelő szöveteket támadja meg, tehát a csontvelőt és a nyirokrendszert. Ennek következménye pedig rendellenes fehérvérsejtek túltermelése. Aszerint osztályozzuk, hogy gyorsan vagy lassan növekvő és mely limfocitákra van hatással.


7. Non-Hodgkin limfóma: 104 407 áldozat


Ez a rák a limfocitákra, a fehérvérsejtek egy fajtájára van hatással. Jellemzője a nyirokcsomók megnagyobbodása, láz és súlyvesztés. Többfajta Non-Hodgkin limfóma létezik, ezeket a leukémiához hasonlóan kategorizáljuk.


8. Máj- és epehólyagrák: 79 773 áldozat


A májrák a leggyakoribb rák az egész világon. Amerikában az aránya egyre növekszik. Általában a máshol kialakuló rák terjed át a máj szöveteire. Az egyik kötődő rákfajta az epevezeték és epehólyagrák.


9. Petefészekrák: 73 638 áldozat


Ez a negyedik rákbetegség az elhalálozás szempontjából a nők esetében. Petefészekrákkal diagnosztizált nők életkorának mediánja 63 év. Könnyebb kezelni, viszont nagyon nehéz felismerni a korai stádiumban, de egy nem túl régi kutatás kimutatta, hogy vannak tünetek, amelyek segíthetnek a diagnózisban. A tünetek általában emésztési zavarok, gyakori vizelési inger, medence tájéki fájdalom.


10. Nyelőcsőrák: 66 659 áldozat


Ez a rák főleg a nyelőcső alsó tájékán lévő sejtekben kezdődik. 2003 és 2007 között több férfi halt bele, mint nő.


Tények és tévhitek: élelmiszerek, amelyek megelőzhetik a rákothttp://www.life.hu/gyogyulj/alternatoivgyogymodok/20100819-tenyek-es-tevhitek-elelmiszerek-amelyek-megelozhetik-a-rakot.htmlNem a dezodor az oka - 10 tévhit az mellrákrólhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101029-10-tevhit-az-emlorakrol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.