Mutasd az ujjad, megmondom, rákos leszel-e!

hormon rákos beteg tesztoszteron kutatás ujjak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A British Journal of Cancer folyóirat legfrissebb számában közzétett egyik tanulmány meglepő összefüggést tárt fel a férfiak mutatóujjának hossza és a rákos betegségek kockázata között.

A Warwicki Egyetem és a Rákkutató Intézet (ICR) által végzett kutatásból kiderült, hogy azok a férfiak, akiknek a mutatóujja hosszabb, mint a gyűrűsujja, 30 százalékkal kisebb valószínűséggel betegszenek meg prosztatarákban, mint azok, akiknél a gyűrűsujj hosszabb.

iStockphoto
iStockphoto

"Eredményeink azt mutatják, hogy a relatív ujjhossz segítségével egyszerűen felmérhető a prosztatarák kockázata, különösen a 60 év alatti férfiak esetében" - mondta el Ros Eeles, az ICR professzora, a tanulmány rangidős szerzője. "Ez az izgalmas felfedezés azt jelenti, hogy mindössze az ujjak alapján ki lehet választani azokat, akiket rendszeresen szűrni kell, más tényezők, például a családi kórtörténet vagy a genetikai vizsgálatok eredményeinek figyelembevételével."

A vizsgálatban részt vevő férfiak nagy részének hosszabb volt a gyűrűsujja a mutatóujjánál. A két ujj egyenlő hossza esetén a prosztatarák kockázata nem változott, azonban hosszabb mutatóujj esetén a kockázat 33 százalékkal alacsonyabb volt. A rizikó csökkenése különösen a 60 év alatti korosztályban volt megfigyelhető, ezek a férfiak 87 százalékkal kisebb valószínűséggel betegedtek meg prosztatarákban.

Ujjaink hossza már az anyaméhben eldől




iStockphoto
iStockphoto

Ken Muir professzor, a tanulmány társszerzője hozzáteszi: "Tanulmányunk megmutatja, hogy az anyaméhen belüli hormonhatások évtizedek múlva is megjelenhetnek. További kutatásaink során más olyan tényezőket is nagyító alá veszünk, amelyek befolyásolhatják a betegség kifejlődését."

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Zsenik betegsége: a diszlexiahttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110127-zsenik-betegsege-a-diszlexia.htmlA férfi, akinek összevarrták a két lábát - fotóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110126-orvosi-csoda-a-kinai-ferfi-akinek-osszevartak-a-ket-labat.htmlHiába kiáltozott, nem segítettek - Kórházi WC-ben szült egy nőhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110126-hiaba-kialtozott-nem-segitettek-korhazi-wcben-szult-egy-no.htmlDöbbenetes ikerpár: a szépség és a szörnyeteg - fotóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110125-egypeteju-ikrek-genetikai-rendellensseggel.htmlKiderült, mi okozta Chopin hallucinációit!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110125-kiderult-mi-okozta-chopin-hallucinacioit.htmlCapgras-szindróma - Segítség, a férjembe bújt egy idegen és meg akar ölni!http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110124-capgrasszindroma-segitseg-a-ferjembe-bujt-egy-idegen-es-meg.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.