Immunterápia, a tökéletes megoldás allergia ellen

allergia szteroid himlő immunterápia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az immunterápia - sok más allergiakezeléssel ellentétben - képes az allergia valódi okára hatni, így nemcsak a tüneteket szünteti meg, de segítségével megelőzhető a további allergiák kialakulása és a súlyosabb szövődmények, így például az asztma is. De mi valójában az immunterápia?

Himlő és allergia

Talán sosem gondoltuk volna, de az immunterápia tekintetében igenis létezik összefüggés a két betegség közt. A kulcs pedig a himlő elleni védőoltás, melynek működési mechanizmusa az 1911-es évben arra ihlette Leonard Noon és John Freeman kutatókat, hogy az allergia kezelésére is a fertőző betegségek ellen akkoriban már sikerrel alkalmazott védőoltásokhoz hasonló terápiát fejlesszenek ki. A kutatók felfedezték, hogy a szénanáthás tüneteket a pollenek okozzák, s így feltételezték, ha injekció formájában a beteg szervezetébe juttatják az allergén anyagot, akkor az idővel megtanulja elviselni azt, ilyen módon pedig az adott pollen hatására fellépő allergiás reakció is megszüntethető.

Thinkstock
Thinkstock



100 év tapasztalatai: hosszú távú kezelés, hosszú távú eredmény

Az elmúlt száz évben az immunterápiás kezelés is jelentős változásokon ment keresztül. Kidolgozásra került a módszer alkalmazását bemutató szakmai protokoll, illetve több információval rendelkezünk a kezelés hosszú távú hatásairól is. A kezdetben csak injekciós formában létező kezelés ma már szájon át szedhető cseppek vagy tabletta formájában is elérhető.

Thinkstock
Thinkstock



Bizonyos allergiák esetében azonban továbbra is kizárólag injekciós immunterápiára van lehetőség, ilyen például a darázs- vagy méhcsípés-allergia. Az Egyesült Államokban már megkezdődtek a kutatások, melyek sikerével az immunterápiás kezelés ételallergiás páciensek számára is elérhetővé válhat. Az elmúlt évek alatt a kutatók a kezelés hosszú távú hatásait is vizsgálták, így elmondhatjuk, hogy egy 3-5 éven át alkalmazott terápia hatására 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el. Az immunterápia hosszú távú hatásait vizsgáló kutatások azt is igazolták, hogy kizárólag ez a módszer képes az allergia valódi okára hatni, így nemcsak a tüneteket szünteti meg, de segítségével megelőzhető a további allergiák kialakulása és a súlyosabb szövődmények, így például az asztma is.

Thinkstock
Thinkstock



Itthon is egyre népszerűbb

A nemzetközi sikerek ellenére az immunterápia alkalmazása hazánkban sokáig nem, vagy csak alig terjedt el. Ennek oka egyrészt, hogy míg Nyugat-Európában, így például Németországban vagy Hollandiában magas, 100 százalékos támogatás jár ezekre a szerekre, hazánkban a kezelést jelenleg az OEP nem támogatja. A betegek a relatíve magasabb költségek ellenére mégis egyre gyakrabban választják az allergia kezelésének ezen formáját, s már az első évben is jelentős sikerekről számolnak be. Az allergia tüneti kezelésére alkalmazott szerek napjainkban már korszerű készítmények, azonban sokan mégis idegenkednek a gyógyszerek szedésétől, vagy a szteroid tartalmú orrspray-k használatától. Sokan pedig az antihisztamin készítmények esetében fellépő mellékhatások miatt keresnek más megoldást a panaszok kezelésére.

Az immunterápia alkalmazásának pontos részleteiről minden esetben a kezelőorvos dönt, hazánkban a kezeléseket kizárólag allergológus szakorvos végezheti.

www.allergiakozpont.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.