táplálkozástudomány dió energia joghurt spenót
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha étkezés után fáradt és levert vagy, nem a megfelelő ételeket eszed. Válassz olyanokat, amelyek egyenletes energiaszintet biztosítanak, nem dobják meg hirtelen a vércukorszintedet. A cukros ételektől ugyan energikusnak érezheted magad egy rövid ideig, de ez az energia hamar elillan. 5 olyan ételt mutatunk, amitől friss, lendületes és egészséges leszel.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Zabpehely


Segít fenntartani az ideális vércukorszintet, és rosttartalma miatt is kiváló reggeli. Hamar energiát ad, mivel a szervezet a szénhidrátokat dolgozza fel a leggyorsabban, és a teljes kiőrlésű szénhidrátokhoz hasonlóan fokozatosan szívódik fel. Rosttartalmának köszönhetően sokáig teltségérzetet okoz a gyomorban, emiatt a fogyókúrát is segíti. Ráadásul tele van B1-vitaminnal is.


Joghurt


Olyan krémes és finom, hogy akár hizlaló desszertnek is gondolhatnánk. Pedig a joghurt tényleg nagyon egészséges a magas proteintartalma és a probiotikus hatása miatt. Mivel lágy állagú, a szervezet gyorsabban hasznosítja, mint a szilárd élelmiszereket. Bár ezért hamar jóllakunk tőle, mégis sokáig energizál, köszönhetően a fehérjetartalmának, ami tovább marad a gyomorban. Probiotikum-tartalma pedig jó hatással van az emésztésre. Heti háromszori fogyasztása már érezhetően hatásos. Bármikor fogyasztható, például magvakkal, zabpehellyel és mézzel igazán ízletes és lendületes reggeli lehet.


Spenót


A spenót szinte csordultig tele van azokkal a tápanyagokkal, amelyekkel a fáradtság ellen küzdhetünk. Nemcsak az egyik legjobb vasforrás, de rengeteg benne a magnézium, kálium és B-vitamin. Ehetjük bármikor. Akár tarthatunk spenótdiétát is, mivel kalóriatartalma hihetetlenül alacsony. Fogyaszthatjuk nyersen vagy párolva, de figyeljünk oda, hogy lehetőleg ne fagyasztott, hanem friss spenótot vegyünk. Már a legtöbb szupermarketben egész évben lehet kapni friss spenótot.


Diófélék és a magvak


Sokan úgy gondolják, hogy kerülniük kell a magvakat a magas olajtartalmuk miatt. Pedig "jó olajokkal" vannak tele. Az állati zsírokkal ellentétben a magvak csökkentik a koleszterinszintet. Persze nem kell túlzásokba esni, elég, ha 7-8 szemet teszünk reggelente a müzlinkbe, vagy nassolásnak is kiváló.


A magvak típustól függően tápanyagokban gazdagok, rengeteg kiváló minőségű fehérjét tartalmaznak. Energetizáló hatását a benne található mangán, magnézium, foszfor, vas, réz, riboflavin, B1-, B2-, B5-, B6-vitamin és a triptofán adja. Ezek a fontos összetevők mind részt vesznek az energiatermelésben.

Forrás: iStockphoto
Forrás: iStockphoto


Babok


A babot is szokták csodaélelmiszernek hívni, és nem véletlenül. A fáradtság elleni harcban az egyik legjobb élelmiszer. Koncentrált, stabil és lassan égő energiát biztosít. Alacsony zsírtartalmú, rostban gazdag, és megfelelő egyensúlyban található benne a fehérje és a szénhidrát. Hasonlóan a vörös húsokhoz, tele van vassal és gazdag fehérjeforrás. Ellentétben ugyanakkor egy steakkel, alig tartalmaz kalóriát, és az emésztőrendszert sem terheli meg olyan mértékben. B1-vitamin-, magnézium- és káliumtartalma az energiatermelést serkenti.

Life Magazin videó: Sóska vagy spenót?

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Kv9FS5NZzTgYzpW8



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.