Mezoterápia - A szépség tűszúrásokkal érkezik

kozmetika fiatalítás izület arc mezoterápia zsírbontó kezelés kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A modern gyógyszereknek köszönhetően plasztikai sebészeti eredmények érhetők el, ha injekcióval, célzottan a megfelelő területre juttatják a szépészeti hatóanyagot. Ez a mezoterápia lényege, vagyis a tűszúrásos kezelések mellett nem kell műtőasztalra feküdni.


Dr. Keresztes Balázs belgyógyász segítségével - aki sok éve foglalkozik mezoterápiával és több ezer kezelésen van túl - csokorba szedtük mindazt, amit a mezoterápiáról tudni lehet.

A mezoterápia eredetileg is injekciós kezelést jelentett, amely során a szervezetbe célzottan juttattak be hatóanyagokat, kezdetben izületi bántalmak ellen. Ez az alapvetően egészségügyi beavatkozás aztán elterjedtté vált a kozmetika területén is. Manapság leghatékonyabb alkalmazása a zsírsejtek roncsolása révén az alakformálás, illetve a narancsbőrkezelés, valamint az egyre hatékonyabb gyógyszereknek köszönhetően a hajhullás megállítása, a haj visszanövesztése.

Thinkstock
Thinkstock


A belgyógyász véleménye szerint azonban határozottan ketté kell választani az orvosi mezoterápiát a kozmetikai mezokezelésektől. Elsősorban azért, mert injekciós tűvel hatóanyag bejuttatása a szervezetbe egész egyszerűen egészségügyi beavatkozásnak minősül, még akkor is, ha a tű hossza az 1 mm-t sem éri el. Vagyis azért kell különválasztani és a jelenleginél szigorúbban szabályozni az injekciós tűvel végzett kezeléseket, mert a hosszabb tű egy avatatlan, nem egészségügyi végzettséggel rendelkező ember kezében veszélyes "fegyver" lehet, ugyanis a bőrszövet alá a nem megfelelő mélységbe juttatott hatóanyag más szövetekbe kerül, és ott fejti ki hatását. És azért is, mert a mezoterápia során alkalmazott mintegy százféle hatóanyag és azokból kikevert koktélok okozhatnak allergiás, váratlan szisztémás hatásokat, reakciókat, amelyek megfelelő ellátására a nem egészségügyi végzettségű kozmetikusok nincsenek kellőképpen felkészülve.

Mezoterápiás zsírbontás

Az injekciós zsírsejtroncsoláskor (ez a mezoterápia lényege) egy hajszálvékony tűvel olyan anyagot (epesavat) juttatnak egyenletesen a zsírszövetbe, ami roncsolja a zsírsejtek membránját, így elpusztítva azokat. A kezelés rendkívül vékony tűvel történik, a szúrás által okozott fájdalom pedig elhanyagolható. Egy átlagos zsírpárnát elég 3-4 alkalommal kezelni, és a zsírszövet eredeti méretének akár 20-30 százalékra is összezsugorodhat.

Az eljárás alkalmas a narancsbőr végleges eltávolítására is, mivel az nem más, mint a bőrfelszín alatt elhelyezkedő apró, kitüremkedő zsírsejtek tömege, a hatóanyag beadása után ezek a zsírsejtek is szétroncsolódnak. Fontos tudni, hogy ez a kezelés valóban végleges eredményt kínál, hiszen akinek eltüntették a zsírpárnáját vagy a narancsbőrét, annak az életében nem nagyon jön már vissza, mert a zsírsejtek nem tudnak szaporodni, és örökre roncsolt marad a terület.

Az utolsó szálig megmenthető

Sokan küzdenek már nagyon fiatalon a hajhullás problémájával, éppen ezért fontos tudni, hogy ha a fejbőrben még vannak működőképes, csak valamilyen oknál fogva nyugvó hajhagymák, ezeket a bőrbe bejuttatott hatóanyagokkal stimulálni lehet, így megindul a hajnövekedés, akár olyan területeken is, amelyek jelentős kopaszodást mutatnak. A mezoterápiás kezelés során olyan hatóanyagokat juttatnak a fejbőrbe - egy hajszávékony, pici tűvel 1-2 mm mélyre -, amelyek egyebek közt stimulálják a hajhagymák működését (minoxidil), illetve gátolják a tesztoszteron - dihidrotesztoszteron átalakulást. A dihidrotesztoszteron hormon felelős ugyanis nőknél idősebb korban, illetve a férfiaknál már fiatalon is a hajhagymák működésének leállásáért. Ha egy hajhagyma már régóta működésképtelen, akkor elsorvad, funkcióját már nem lehet visszaállítani, így a mezoterápiás kezelés azoknak javasolt, akiknek még vannak működőképes, stimulálható hajhagymáik. Ez általában a férfiak kopaszodásának kezdeti formáit jelenti, nőknél azonban jóval nagyobb az esély a hajhullás megállítására.

Thinkstock
Thinkstock


Amikor tilos!

Kifejezetten tilos a mezoterápia terhesség, szoptatás alatt, súlyos autoimmun betegségek, idegrendszeri, pszichés betegségek megléte esetén, és akkor sem, ha a szépülni vágyó cukorbetegséggel küzd. A beavatkozást nem végzik el akkor sem, ha a bőr gyulladt, vagy bármilyen fertőzéssel küzd a vendég.

A kozmetikai mezoterápia

A kozmetikai mezo jellegű kezeléseknek azonban van létjogosultságuk, még akkor is, ha ez valójában szűkebb körű, mint az a köztudatban él. A tű nélküli kezeléseknek több válfaja ismert, a szakszóval például elektroporézisnek nevezett egyik módszer lényege, hogy speciális elektromágneses hullámokat kibocsátó eszközzel láthatatlan nyílásokat hoznak létre a bőrön, mintegy kaput nyitva a hatóanyagok előtt, de az ultrahang is alkalmas mezo-lifting kezelésre.

Az arc kezelésénél is lehet látványos és szép eredményeket elérni, a hajas fejbőr kezelésénél, a zsírbontásban, alakformálásban azonban megint csak a tű problémájába ütközünk. Vagyis, ha nem megfelelő hosszúságú tűvel, nem célzottan juttatjuk el a leghatásosabb szert, adott esetben például a roncsoló epesavat a zsírsejtekhez, akkor tulajdonképpen nem lesz maradandó az eredmény, ráadásul akár tűvel, akár más módszerrel juttatnak be egyéb anyagokat a szervezetbe (koffein, gyógynövénykivonatok stb.), azok nem képesek zsírsejtroncsolásra, csak átmenetileg zsugorítják őket, de másnap megint felhízhatnak, és semmit nem ért a kezelés.

Thinkstock
Thinkstock


A dermoroller nem mezoterápiás eszköz

Mezo jellegű beavatkozást az arcbőr regenerálására is lehet használni, bár szakértőnk véleménye szerint ezt egyre szélesebb körben váltja fel egy tévesen mezoterápiás eszköznek definiált mód: a dermoroller. Ezt az eszközt a köztudat ugyan a mezoterápia körébe sorolja, de valójában nincs köze ahhoz, hiszen elsősorban nem hatóanyagok tűvel való bejuttatása a célja (bár a kezelést kombinálhatják hatóanyag bőrre csepegtetésével is), hanem a körülbelül kétszáz (1,5-2 mm hosszú) tűvel apró sebeket ejtenek a bőrön, amely hatására a szervezet intenzív kollagéntermelésbe kezd, és szinte újraépíti, szövi az arcot. Dr. Keresztes Balázs tapasztalatai alapján állítja, hogy ez a módszer összességében nagyságrendekkel hatékonyabb a bőr regenerálódása szempontjából, mint különféle anyagokat beszúrni, de hangsúlyozza, hogy ez nem tartozik a mezoterápiás kezelések közé.

Fontos tudni azt is, hogy a kollagéntermelődés csak akkor indul be, ha a tű áttöri a sejtfalat, ez pedig a feljebb említett tűhossznál rövidebb tűvel nem tud megtörténni. Vagyis azokban az esetekben, amikor a kozmetikai kezelés során 0,3-as tűket tartalmazó hengerrel rollerezik át az arcot, az több szempontból sem lehet mezoterápiás kezelés. Bár az arc bőrének felfrissítésére határozottan alkalmas, a rövid tűvel (rollerrel) végzett kezelés is, ez azonban sokkal inkább nevezhető "mezorollernek", esetleg mezoliftingnek, de semmiképpen nem terápiának.

Csodaszer? Soha nem gondolnád, mi mindenre jó a botox!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110921-csodaszer-soha-nem-gondolnad-mi-mindenre-jo-a-botox.htmlHogyan segít az agykontroll a gyógyulásban?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110920-hogyan-segit-az-agykontroll-a-gyogyulasban.htmlNagy árat fizethetsz az ujjszopásért!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110914-nagy-arat-fizethetsz-az-ujjszopasert.htmlEgészséges vagy önpusztító? 7 sztárpár, akiktől tanulhatunkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110915-egeszseges-vagy-onpusztito-7-sztarpar-akiktol-tanulhatunk.htmlBipoláris hírességek - betegségük lehet a kreativitásuk kulcsa?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110915-bipolaris-hiressegek-ez-lehet-a-kreativitasuk-kulcsa.htmlÉld át velünk! Ilyen érzés egy óra hipnózisbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110907-eldd-at-velunk-ilyen-egy-ora-hipnozisban.htmlForradalmi mellműtét: fele akkora lett a melle, sebészkés nélkül!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110909-forradalmi-mellmutet-fele-akkora-lett-a-melle-sebeszkes-nelkul.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.