Catherine Zeta-Jones Marilyn Monroe Virginia Woolf kreativitás sztárok Kurt Cobain Britney Spears Linda Hamilton Sinead O Connor bipoláris depresszió
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába tartják a depressziót az elmebetegségek "náthájának", a mentális egészségügy figyelmének középpontjában manapság mégis a bipoláris zavar áll, valószínűleg az ehhez társított kreativitás, lendület és karizma miatt. A korábban mániás depressziónak nevezett rendellenesség, amely hazánkban közel százezer embert érint, szélsőséges hangulatváltozásokat okoz, melyek során a beteg kedélyállapota az energikus mániás epizódok és a mély depresszió között ingadozik.

Tipp! Szexi fotósorozat Jessica Albáról. Kattints a képgalériáért!
Catherine Zeta-JonesSzólj hozzá: A te pasid féltékeny, ha sokat lógsz a neten?


AFP
AFP


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!
Demi Lovato

Csak akkor derült ki bipoláris zavara, amikor anorexiája és bulimiája miatt kórházba került. A tinisztár túl van a kezelésen, rendszeresen jár kontrollra, de úgy érzi, már képes uralni betegségét.

AFP
AFP

Britney Spears

Bár a popdíva titkolta, hogy bármiféle elmezavara lenne, számos találgatás látott napvilágot az esetleges bipoláris zavarról a híres 2007-es kopasz fénykép óta. A médiában számos elmegyógyász szakember "diagnosztizálta" az énekesnőt bipoláris zavarral (bármiféle vizsgálat nélkül), de bármi is az igazság, most úgy tűnik, a 28 éves sztárnak sikerült újra talpra állnia.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Tipp! Plasztikázott férfiak a sztárvilágból! Kattints a képgalériáért!

Kurt Cobain

A 27 évesen öngyilkosságot elkövető rocksztár Lithium c. számára való hivatkozással (a betegség kezelésében használt hangulatstabilizátor) is felkerült a Time magazin "mániás zsenijeinek" listájára, akik az újság szerint kiemelkedő szerepet játszottak a zenében, a művészetekben vagy az irodalomban, és akik bipoláris zavarban szenvedhettek.

cobain.com
cobain.com

Marilyn Monroe

Monroe orvosa, Hyman Engelberg egy dokumentumfilmben azt állította, hogy a színésznő mániás depresszióban szenvedett, ami szélsőséges hangulatingadozásokkal és érzelmi zavarokkal járt nála.

AFP
AFP


Tipp! Ijesztő fotósorozat a híres színésznőről! Kattints a képgalériáért!

Sinead O'Connor

A popsztárnál 37 éves korában mutatták ki a betegséget. A most 43 éves énekesnő antidepresszánsokat és hangulatstabilizátorokat szed, de még így is vannak hullámhegyek és völgyek a kedélyállapotában.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Vincent van Gogh

A hihetetlen hangulatingadozásokat megélő festőművész korában még semmit sem tudtak a bipoláris zavarról, de a tünetei ma egyértelműen diagnosztizálhatók.

Wikimedia
Wikimedia

Tipp! A Life.hu fotósának pózolt Brad Pitt! Kattints a képgalériáért!

Carrie Fisher

A Csillagok háborúja Leia hercegnőjét alakító színésznőnél 28 évesen mutatták ki a bipoláris zavart. Fisher 2002-ben azt nyilatkozta, hogy ma már normális életet él, és viselkedése a gyógyszereknek köszönhetően sokkal megjósolhatóbb.

AFP
AFP

Emily Dickinson

A befelé forduló írónőről nem lehet pontosan megállapítani, hogy elmezavara bipoláris zavar lehetett-e. Az American Journal of Psychiatry egyik 2001-ben megjelenő cikkében azonban kutatók azt állították, hogy produktivitásának ciklusai arra utalnak, hogy ebben a betegségben szenvedhetett.

Wikimedia
Wikimedia


Tipp! Kirstie Alley hihetetlen fogyása, 20 évet fiatalodott a 60 éves színésznő! Kattints a képgalériáért!Virginia Woolf

Katherine Dalsimer pszichológus 2004-es cikke szerint Woolf súlyos depresszió és mániás izgalmi állapot között ingadozó kedélyállapotát ma bipoláris zavarként diagnosztizálnák.

Wikimedia
Wikimedia

Linda Hamilton

A Terminátor főhősnője több mint 20 éve szenved bipoláris zavarban. Diagnosztizálása után 10 évvel úgy döntött, hogy a nyilvánosság előtt is beszél betegségéről, és elmondta, hogy életminősége most sokkal jobb, mint bármikor a betegséggel folytatott küzdelem húsz évében.

AFP
AFP


Tipp! Így néz ki Mark Wahlberg luxuslakása! Kattints a képgalériáért!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.