daganatos betegségek fekély nyelv száj fog
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szakértők szerint napi kétszeri fogmosással a szívbetegséget és a stroke-ot is megelőzhetjük. Sokak számára nem egészen világos, hogyan képes néhány percnyi fogápolás komolyan befolyásolni az egészségünket, pedig a szánk az egész szervezetünk kapuja, így a fogaink és az ínyünk rengeteget elárulhatnak általános állapotunkról.

Thinkstock
Thinkstock


Dr. Thang Nghiem, az Ultrasmile Fogászati klinika igazgatója szerint a fogaink már korán felhívhatják a figyelmünket számos betegségre, többek között a sárgaságra, az ízületi gyulladásra, az anémiára, sőt még a HIV fertőzésre is. "Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a szánk állapota befolyásolhatja általános egészségi állapotunkat. Ezért olyan nagyon fontos a szájápolás, akár az életünket is meghosszabbíthatja" - állítja a szakember. A továbbiakban néhány árulkodó jelet veszünk sorra, amelyek figyelmeztethetnek a közeledő veszélyre.

Szájszárazság

Szájszárazságot kiszáradás, allergia, dohányzás és számos más tényező is kiválthat. Ha azonban nem ezekről van szó, a száraz száj Sjögren-szindrómára utalhat. Ez az autoimmun betegség a könnyet és a nyálat termelő mirigyeket károsítja, így okozza a szemek és a száj szárazságát.

A fogzománc lepattogzása

E jelenség mögött a savreflux állhat, melynek során gyomorsav áramlik vissza a nyelőcsövön keresztül. Ilyen esetben szakorvoshoz kell fordulni.

Fehér nyelv

Az állapot a szájrák korai jele is lehet. Az esetek többségében nem súlyos, de mivel elrákosodhat, fontos az orvosi ellenőrzés.

Fekélyek

Dr. Nghiem szerint a többször kiújuló fekély Crohn-betegséget jelezhet, amely az egész emésztőszervrendszert, így a szájüreget is érintheti.

A nyelv alatti terület sárgasága

A szájpad lágyszövetének illetve a nyelv alatti terület sárgulása májbetegségre utalhat.

Thinkstock
Thinkstock


Sima, vörös nyelv

Vérszegénység (anémia) esetén nyelvgyulladás alakulhat ki. Ilyenkor a nyelv vörössé és sima felületűvé válik, a száj sarkai pedig berepedezhetnek.

Szájpenész

A rendellenesség gyakran a HIV-fertőzés egyik legelső jele. Azért nem kell rögtön pánikba esni, mert szteroid vagy antibiotikum használata is okozhat szájpenészt. Először érdemes kizárni az egyéb tényezőket.

Lapos, kopott fogak

Az ilyen fogakkal rendelkező emberek általában éjjelente csikorgatják a fogukat, ami viszont érzelmi vagy pszichológiai stresszre utal. Ilyen esetben a betegnek először ezt kell kezeltetnie.

Ínybetegség

Az ínybetegséget általában a fogakon lerakódó lepedék okozza. Az íny kivörösödését és gyulladását okozza, és fogmosáskor az íny vérzésével járhat. A legújabb kutatások szerint az ínybetegség számos más betegséggel összefüggésben állhat, köztük a szívbetegséggel, a szívrohammal és a stroke-kal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.