Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk a probiotikum kifejezéssel, de a fogalom pontos jelentését illetően meglehetősen szegényesek az ismereteink. Mire valók a probiotikumok, és mi alapján döntsük el, hogy melyiket válasszuk a patikákban kapható többféle készítmény közül?

Mielőtt tisztáznánk a probiotikumok szerepét, érdemes néhány szót ejteni arról, hogy miért fontos az emberi szervezet számára a bél-, illetve hüvelyflóra.

A születést követően mindenkiben kialakul a bélflóra, amelynek összetétele egyedenként más és más - afféle belső ujjlenyomat. A bélflórát több száz különböző jótékony baktériumfaj alkotja, fő feladatuk a kórokozókkal szembeni védelem és az immunrendszer működésének szabályozása. Tartós lelki, vagy fizikai stressz esetén, illetve bizonyos gyógyszerek szedésének hatására felborulhat a bélflóra egyensúlya, ami szervezetünk természetes védekezőképességének gyengüléséhez vezethet. Ilyen esetben van szükségünk probiotikumra, vagyis olyan táplálék-kiegészítőre, amely az emberi szervezet szempontjából jótékony baktériumokat tartalmaz. A probiotikumok segítséget nyújtanak az egészséges bélflóra megőrzésében, illetve helyreállításában: visszaszorítják a kórokozók szaporodását, és fokozzák az immunrendszer működését.

A mikroflóra nem csupán a bélrendszerben, hanem a nők hüvelyében is igen fontos élettani szerepet játszik. A stressz, illetve egyes gyógyszerek - például antibiotikumok, hormontartalmú készítmények -, de akár a dohányzás és az alkoholfogyasztás is károsíthatják a hüvelyflórát, amelynek normális működését a tejsavtermelő baktériumtörzsek támogatják. Ha felborul a hüvelyi mikroflóra biológiai egyensúlya, megnő a nőgyógyászati és húgyúti fertőzések, gyulladások kialakulásának kockázata is. Éppen ezért igen fontos a hüvely normál flórájának fenntartása - ebben nyújtanak természetes segítséget a probiotikumok.

A patikákban többféle probiotikus készítmény kapható, közülük az egyetlen a probiotikumok legújabb generációjába tartozó Pearls™, amely a szabadalmaztatott True Delivery Technológiával készült. Ennek a különleges eljárásnak köszönhetően a Pearls™ túlélő probiotikum védőrétegei megóvják a baktériumokat a levegő oxigénjétől, a nedvességtől és a gyomorsav roncsoló hatásától. Ez az egyedülálló technológia közel száz százalékos túlélést biztosít a Pearls™ kapszulában található egymilliárd élő baktériumcsíra számára. A True Delivery Technológiával kifejlesztett háromrétegű, varratmentes, gyöngy alakú kapszulába zárt probiotikumok élő és ép állapotban juthatnak a vastagbélbe, ahol kolonizálódnak és kifejtik jótékony hatásukat. A belső réteg egy védőolaj keverékben eloszlatott, egészséges probiotikumokat tartalmazó paszta. A középső réteg a probiotikumokat magában foglaló pasztát egy különleges kapszulába zárja, amely megvédi a keveréket a levegőtől és nedvességtől. Erre azért van szükség, mert a probiotikumok anaerob szervezetek, vagyis a levegő oxigénjének jelenlétében megsérülnek, gyengülnek, vagy akár el is pusztulhatnak. A harmadik réteg egy saválló bevonat: ez a köpeny biztosítja, hogy a probiotikumok ellenálljanak a gyomorsavas környezetének, és sikeresen elérhessék a bélrendszert, ahol ki tudják fejteni jótékony hatásukat. A gyöngy legkülső rétegét úgy fejlesztették ki, hogy csak a belek lúgos közegében tudjon feloldódni.

A Pearls™ étrend-kiegészítő probiotikum család négyféle készítménye több szempontból járul hozzá egészségünk megóvásához. 

A Pearls IC™ (Intensiv Care) kapszula hatféle hasznos baktériumot tartalmaz: Lactobacillust (acidophilus, rhamnosus) és Bifidobacteriumot (bifidum, lactis, longum, breve), amelyek a normál bélflóra fenntartásához járulnak hozzá. Az Acidophilus Pearls™  kapszula a természetes emésztést segíti elő olyan esetekben, amikor az antibiotikum szedése miatt a normál bélflóra egyensúlya felborul. A Pearls YB™ (Yeast Balance™) Háromféle tejsavtermelő baktériumtörzset tartalmaz, (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum) melyek fontos szerepet játszanak az egészséges hüvelyi mikroflóra megőrzésében. A Pearls Winter+™ a hűvösebb időszak probiotikuma. Négyféle bacilust (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Bifidobactgerium lactis, Bifidobacterium longum) és laktoferrint tartalmaz, melyek segítik az immunrendszer felkészülését az őszi-téli hónapokra.

A Pearls™ probiotikumok előnye, hogy nem szükséges hűtőben tárolni, és elegendő naponta egyszer bevenni. Mindemellett praktikus csomagolásuk, és nem utolsósorban kedvező áruk is megkönnyíti a választást: ha probiotikum, akkor Pearls™!

További információ a termékről ITT!

A cikk megjelenését a Schwabe Hungary Kft. támogatta.