44 millió forint segélyből búvárkodott egy egzotikus nyaraláson - Mire elég a rokkantsági segély Mag

betegség félrevezetés rehabilitációs járadék visszaélés utazás Magyarország rokkantság segély
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg Angliában a segélyből luxusutazásokon vesznek részt, nálunk a megélhetésre is alig elég. A segélyekkel, rokkantkártyákkal nemcsak hazánkban, de külföldön is visszaélnek. Csak míg a nálunk folyósított összeg a megélhetésre is alig elég, addig az angliai Rose Jones búvárkodott, utazgatott és síelt a pénzből - amíg le nem bukott.

Vad bulik segélyből

A korábban több stroke-ot is elszenvedő nő összesen 135.000 fontot, azaz nagyjából 46 millió forintnak megfelelő összegű segélyt kapott. Az orvosi igazolások komoly gerincbántalmakról számolnak be, melyek miatt az 53 éves Rose ágyhoz kötve éli az életét, alig tud járni vagy ülni, és erős fájdalomcsillapítókat szed. Családja anyagi helyzete sem volt rózsás, férje kutyakozmetikai cégének jövedelme a számlákra is alig volt elég. A súlyos egészségügyi és anyagi gondokkal bajlódó házaspár viszont valami csoda folytán a segély folyósításától kezdve megtáltosodott, és körbeutazta a fél világot, miközben búvárkodtak, síeltek, motoroztak, és vidáman fotózkodtak a különböző egzotikus helyszíneken. Rose viszont vérszemet kapott, férje szerint titokban, egyedül ment búvárkodni, és az oktatójával is túl közeli viszonyba került. A házaspár most válik, de az okirathamisítás, hatóságok félrevezetése és a hamis információkkal való pénzszerzés vádját sem úszták meg.

Thinkstock
Thinkstock

Magyarországon ki kaphat rokkantsági segélyt?

"Hazánkban a lakosság majdnem 8 százaléka él rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíjból, és egyiküknek sem telik izgalmas utazásokra. Idén januárban viszont sokan panasszal éltek az új szabályozás miatt: a megváltozott munkaképességűek már csak kétféle juttatást kaphatnak: rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást. Utóbbi maximum 3 évig azoknak jár, akik olyan sérülést szenvedtek, mely miatt még foglalkoztatottságuk rehabilitációval helyreállítható, vagy tartósan foglalkozási rehabilitációra szorulnak. A rokkantsági ellátásra azok jogosultak, akiknek állapota rehabilitácóval nem javítható, vagy igen, de elmúltak 57 évesek. Ráadásul mindkét féle ellátás januártól csak akkor kérvényezhető, ha az illetőt legalább 40 százalékos vagy magasabb szintű rokkantnak nyilvánították, egészségi állapota miatt képtelen dolgozni, és a kérelem benyújtása előtt öt évben legalább három éven át bejelentett állásban dolgozott. Emellett a rokkantnyugdíjasok állapota a felülvizsgálaton is megváltozhat: a nem rehabilitálható emberek rokkantsági ellátást kaphatnak, viszont akinél megállapítják, hogy az eddigiekkel ellentétben rehabilitálható, az három évig a rehabilitációs segélyt kapja, s eközben el kell helyezkednie, hogy később megéljen.

Nálunk senki sem bulizik a segélyből - mire elég a pénz, amit az állam ad?

Hazánkban nemhogy a segély összege nem elég ahhoz, amit Rose Jonesék műveltek, de a szabályozás is hagy kivetnivalókat maga után. Olyanokat is munkaképesnek nyilvánít a rendszer, akik jelentős hátrányban vannak az egészséges munkavállalókhoz képest: ha valakinek combközéptől levágják például a lábát, az csak 36 százalékos egészségkárosodásnak minősül, s mivel nem éri el a 40 százalékot, az illető semmiféle ellátást nem kap. De ugyanígy elvileg el kéne helyezkednie a gerincsérvvel, szívritmuszavarral vagy sztómával élőknek is.

Thinkstock
Thinkstock

Egy építész férfi, akit annyira megvertek, hogy agykárosodása következtében nem hall, és egyensúlyérzéke is megszűnt, havi 36.000 forintból él 50 százalékos rokkantként, hiszen eredeti munkáját nem tudja folytatni. Ennél is rosszabbul járt az az asszony, aki nem műthető agydaganata miatt alig lát, szédül, és az ízületei is fájnak. Nagyjából ötvenezer forintos rehabilitációs járadékát a felülvizsgálaton megvonták, rokkantsági fokát először csökkentették, majd megszüntették, és az asszonyt munkaképesnek minősítették. A most már segélyt sem kapó, rákos asszony egyedüli "vigasza" az lehet, hogy az intézkedések és az új rendszer hiányosságai miatt Szabó Máté ombudsman is vizsgálatot indított.

Visszaélések hazánkban

A rokkantsági ellátás része a mozgáskorlátozott igazolvány, mely mozgássérültek parkolóhelyeinek használatára jogosít. Gyakran a valóban jogosultaknak nem jut hely: hamis igazolvánnyal, vagy akár anélkül sokan gondolják azt, hogy elfoglalhatják a különleges parkolóhelyeket. Ez már olyan méreteket öltött, hogy ismert tévések is felszólaltak ellene, és Pécsett, a siket Weisz Fanni közreműködésével kampányt is indítottak. Mert ami egy egészséges embernek csak pár perces sétát, az egy mozgáskorlátozottnak akár fél óra küszködést is jelenthet. A kártyákkal való visszaélések elkerülése érdekében az eljárást is szigorították, és nagy erőkkel próbálják kiszűrni a hamis orvosi igazolásokkal igényt benyújtó csalókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.