vonzerő David Beckham férfiasság tesztoszteron hang párválasztás szexis pasi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak kinézete, viselkedése vagy testalkata alapján ítélünk vonzónak valakit: a hang is nagy szerepet játszik, olyannyira, hogy még David Beckham is veszít rajongókat vékony madárhangja miatt.

A hang többet számít, mint gondolnánk

Bár hangunk személyenként eltérő, és egyéni ízlés kérdése, ki milyet kedvel, több kutatás eredményei szerint is a mély hangú férfiak egyértelműen vonzóbbak a nők számára, mint a vékony hangon megszólalók. A tudósok szerint ennek az lehet az oka, hogy a férfiak tesztoszteronszintjét a hangjukból is megpróbáljuk kikövetkeztetni: minél mélyebb, hangzatosabb, szexisebb, annál férfiasabbnak képzeljük a gazdáját. A vékonyabb hangú férfiakat viszont jobb férj-anyagnak véljük: a szexis, tesztoszterontól fűtött hanghoz nehezen tudjuk elképzelni a hűséges, megbízható férj szerepét. Ezt némileg igazolja egy másik kutatás, melynél kiderült, hogy a vonzóan mély hangú férfiaknak jóval több szexuális partnerük volt életük során, mint a kevésbé mély orgánumúaknak.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Még a karrierjüket is befolyásolhatja

Ahogyan a férfiak magasságához pozitív jelzőket kapcsolunk, ugyanúgy a hang megítélése is szerepet játszhat a már említett párválasztás mellett akár a férfiak karrierépítésében is. A vizsgálatok szerint ahogy a magasabb férfit több hatalommal bírónak véljük - így sokkal több cégvezető található közöttük -, úgy igaz ez azokra is, akiknek mélyebb a hangja. A kutatók 800 vállalatvezető orgánumának vizsgálata után arra jutottak, hogy a mélyebb hangú cégvezetők sikeresebbek: a 22,2 hertzcel mélyebb hang évi 187 ezer dollárnyi többletjövedelmet jelentett, ráadásul a mélyebb hangú vezetők még hosszabb ideig is maradtak a pozíciójukban.

Sztárok és hangok - van, hogy jobb a szinkron

A hang tehát igen sokat számít, így például David Beckham hiába az egyik legférfiasabb, legszexisebb pasi a nők szerint, hangja bizony nőies oldaláról árulkodik, s nem kevesen vannak azok sem, akik Patrick Dempsey szerepeinél is inkább a férfi magyar szinkronhangját szeretik hallani. Ugyanez igaz egyébként a dr. House-t alakító Hugh Laurie-ra, Steven Segalra, akinek még Szakácsi Sándor javított a színészi játékán, de még Bruce Willisre is, akt már nagyon megszoktunk Dörner György hangjával. Hála a jobbnál jobb magyar férfihangoknak, egy sor amerikai színész hat ránk erőteljesebben szinkronnal, mint saját, esetenként gyengébb orgánumán: ezért halljuk meg ezer közül is a már említett Patrick Dempseyt vagy Bradley Coopert szinkronizáló Rajkai Zoltán hangját, vagy szeretjük Nicholas Cage játékát Józsa Imre hangján élvezni. A mostanában A mentalista című sorozatban gyakran hallott Lux Ádám is rendszeresen adja hangját sármos férfiaknak, nem is beszélve Kautzky Armandról, aki nélkül a magyar nők számára nem létezik Pierce Brosnan.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Bradley Cooper

A nőknek sem jön rosszul a mély hang

Bár férfiak esetén különösen zavaró a gyenge, csipogó hang, ezt még a nőktől is nehezen viseljük el. A kutatások szerint ugyanis a magas hang a nőket sem teszi feltétlenül vonzóvá, sőt: egy harvardi pszichológiai kutatás szerint a férfiak épphogy a kicsit mélyebb, alt hangú nőkhöz vonzódnak. Ez abból a szempontból mindenképpen jó hír, hogy az utóbbi 50 évben a nők hangja jelentősen mélyült - ennek okáról azonban még nincsenek egyértelmű eredmények. Annyi viszont bizonyos, hogy ahogyan a fiúknak, úgy a lányoknak is megváltozik a hangja a pubertás időszaka alatt: akad, akinek magasabb marad, de rengeteg nőnek mélyül a hangja, tehát ők is "mutálnak" egy bizonyos szintig.

Bálnahangokkal a stressz ellenhttp://www.life.hu/gyogyulj/stresszoldas/20130319-stresszoldo-technikak-mozgas-uszas-relaxacios-technikak-lazitas-vitaminok.htmlCsoda történt: a népszerű énekesnő hangjára ébredt fel egy 6 éves kislány a kómábólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120823-jessie-j-rainbow-c-dalanak-hallatan-ebredt-fel-egy-autobalesetben.htmlA lába előtt hevertek - Egy 13 éves kislány, aki fantasztikus hangjával mindenkit elbűvölthttp://www.life.hu/szorakozz/20120725-marina-a-13-eves-francia-kislany-aki-megnyert-egy-tehetsegkutatot.htmlÚj Lady Gaga született - Fantasztikus hangja van a kislánynak!http://www.life.hu/szorakozz/20120712-uj-lady-gaga-szuletett-fantasztikus-hangja-van-a-kislanynak.htmlHátborzongató: állati hangokon szólal meg Mel, az új-zélandi lányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120629-hatborzongato-allati-hangokon-szolal-meg-mel-az-ujzelandi-lany.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.