bőrbetegség Benke Rita egészség szépség bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Neked mitől repedezik a sarkad? A Life.hu természetgyógyász szakértője, Benke Rita segítségével listázta a repedezett sarok ápolásának titkait.

Ahogy lekerül a lábakról a nehéz csizma és bakancs, úgy fordul a figyelem a láb felé. Ám nem csak hiúsági kérdés a szép lábfej, hiszen az esztétikai problémákon felül a repedezett sarok kellemetlen és fájdalmas is lehet. Sőt, a sarokbőr gyakori vagy hosszantartó repedezettsége különféle életmódbeli problémára, akár betegségre is utalhat, ahogy ezt minden, a talppal foglalkozó reflexológus is tud. Azon a szakaszon, ahol a sarkakon ez a kellemetlen elváltozás keletkezik található az ízületek és a gerinc kiegészítő pontja, valamint a kalciumpont is.

Mi lehet az oka a repedt saroknak?
- Okozhatja egyszerű kiszáradás, nem iszol eleget, dehidratált a szervezet
- Túl sokat áztatod vízben, naponta ülőfürdőt veszel
- Nem ápolod megfelelően, nem távolítod el a megkeményedett bőrt, nem krémezed
- Rossz – kéreg nélküli, vagy a lábadhoz képest keskeny cipőket viselsz, amelyek nem tartják „formában” a lábad, esetleg annyira szűk cipőkben érzed otthon magad, amelyek elszorítják a lábfej vérkeringését
- Túlsúly nehezedik a lábfejre, így a sarokra is
- Cukorbetegség is állhat a háttérben
- Kalciumhiányod van

Forrás: Thinkstock

Mit tehetsz?

Természetgyógyász szakértőnk, Benke Rita szerint A-vitamint tartalmazó ételekből kellene többet fogyasztani, úgy mint a sárgarépa, sütőtök, valamint érdemes egy laborvizsgálatot elvégeztetni, hogy nincs-e ásványi só, nyomelem vagy vitaminhiányod.
A szervezet méregtelenítése, tehermentesítése is szükséges, különös tekintettel a májra.

Így dobhatod el a zokni-szaggató patákat!
Próbálkozhatsz otthoni megoldásokkal is, rengeteg valóban hatékony módszer áll a rendelkezésedre ahhoz, hogy az alapprobléma kiküszöbölése után vállalható, szexis sarkad legyen. Ám az sem árt – főleg ha meglehetősen nagy felületről van szó, vagy túl mélyre szaladnak a repedések, esetleg nem boldogulsz otthon- hogy szakemberhez, pedikűröshöz vagy természetgyógyászhoz fordulsz. A természetgyógyász például a „bőrápolás” mellett a talp reflexológiás pontjainak kezelésével is hozzájárul a nyirokkeringés egészséges működéséhez.

1. Banánpakolás
Kend be a vastag bőrtl megmentett sarkad az összepépesített banánhússal és hagyd rajta legalább negyed óráig, mielőtt lemosod. Ám ha „sajnálod” a banánt a sarkadra, rendkívül hatékony az is, ha a banán héjának belső, rostos felével dörzsölgesd percekig a kiszáradt, kritikus területet.

2. Olajfürdő- olajborogatás
Olívaolaj, lenmagolaj, de még a hétköznapi napraforgó vagy repceolaj is tökéletes választás, ha a sarok bőrének puhításáról van szó. Nagyon puha pamut zokni sarkát mártsd bele a kiválasztott olajba, húzd a lábadra, majd tekerd körbe még puha száraz törölközővel és hagyd rajta a lábadon legalább egy órán keresztül.

3. Kókuszzsír
A kókuszzsír nem csak kiváló minőségű bőrápoló szer, de vitamintartalmának köszönhetően táplálja is a hámréteget, sőt gomba és baktériumölő hatásának köszönhetően, a sérült bőr fertőzését is képes megakadályozni.

Forrás: Thinkstock

4. Mézes kényeztetés
Ennél nincs egyszerűbb sarokápolás, hiszen a méz egyszerre hidratál, táplál és fertőtlenít. Kend be a sarkad este, lefekvés előtt mézzel, húzz rá egy puha pamut zoknit és ébredésig hagyd magadon ezt a kiváló, ősi borogatást.

5. Sárgarépás borogatás
Keverj ki 2 evőkanál nagyon finomra reszelt sárgarépát fél evőkanál olívaolajjal, és ezzel borogasd a sarkadat. Húzz egy nejlonzacskót a lábadra és még egy meleg zoknit is. Hagyd fenn, míg megnézel egy jó filmet.

6. Bőrreszelés
A borogatások előtt, bármelyiket is választod, soha ne spórold meg a bőr kezelését: egy körülbelül 20 perces, gyógynövényes lábáztatás után (kerülhet a vízbe, levendula, csalán, kamilla, körömvirág ázalék is) töröld szárazra a lábadat, majd reszelővel, óvatosan távolítsd el a felesleges hámréteget. Haladj lépésről lépésre, vagyis rétegről – rétegre. Ha nagy a baj, akár a napi lábápolás része is lehet egy ideig az áztatás, bőrreszelés. Ám soha ne ess neki a vastag bőrkeményedésnek késsel vagy borotvával, mert csak megsérted vele az egészséges területet is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.