Allergia és immunitás - így előzd meg az allergia kialakulását a babádnál!

Forrás: Thinkstock -
betegség megelőzés allergia egészség immunitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy egész életet allergiával leélni még a modern gyógyszerekkel is kihívást jelenthet. Érdemes hát a gyerkőcöknél mindent megtenni annak érdekében, hogy ne alakuljon ki ez a betegség. 

Egyre több az allergiás beteg

Míg pár évtizeddel ezelőtt még nem is igen foglalkoztunk vele, az allergia mára a mindennapjaink része lett. Hazánkban körülbelül kétmillióra tehető az allergiások száma, ráadásul a betegek száma oly mértékben nő, hogy a WHO becslései szerint 2025-ben minden második ember érintett lesz a problémában. Maga a betegség a gyerekek közt is egyre gyakoribb – néhány tanulmány szerint a kicsik 5-7 százaléka szenved valamilyen táplálékallergiában -, pedig megfelelő táplálkozással sokat tehetünk azért, hogy ne alakuljon ki.

Forrás: Thinkstock

Az első ezer nap fontossága

Életünk első 1000 napja során rendkívül fontos folyamatok zajlanak: nemcsak intenzíven növekszünk, de ekkor fejlődik ki teljesen a bélflóránk és az immunrendszerünk is. A zsírsejtek száma véglegessé válik – ez is szerepet játszik abban, hogy kinek milyen hajlama lesz az elhízásra a későbbiekben, és ez az időszak fontos a felnőttkori csontsűrűség és vérnyomás szempontjából is. Ha az első ezer napban megkapjuk a megfelelő tápanyagokat, akkor nemcsak az allergia, de a későbbi cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek esélyét is lecsökkenthetjük.

A nélkülözhetetlen bélflóra és a hozzátáplálás

Ahhoz, hogy a tápanyagok megfelelően felszívódjanak, és az immunrendszerünk erős legyen, kiemelkedően fontos a megfelelő bélflóra megléte. Az újszülött babák már rendelkeznek jótékony bélbaktériumokkal, s az anyatejes táplálás során ezek tovább szaporodnak. A hozzátáplálás ekkor válik kulcsfontosságúvá, hiszen az ajánlások szerint a négy hónapos kor alatt megkezdett hozzátáplálás – legyen szó akár anyatejes, akár tápszeres babáról – növelheti az allergia kialakulásának esélyét. A fokozatos, óvatos ismerkedés az ételekkel viszont nem okoz gondot, sőt: a glutént érdemes is viszonylag korán adni, hiszen ezzel pont az allergia későbbi megjelenésének esélyét csökkenthetjük.

Forrás: Thinkstock

Hogyan vezessük be az új ételféléket?

A hozzátáplálás megkezdése előtt érdemes a védőnővel vagy a gyerekorvossal beszélni arról, mit milyen életkorban és milyen mennyiségben adhatunk a picinek. Az apró szervezet nem áll rögtön készen minden újfajta étel befogadására, legyenek azok bármilyen hasznosak is. Ha nem sietünk, de nem is késlekedünk, akkor a tej- és lisztérzékenység kialakulásának is kevesebb esélyt adunk. Mindeközben pedig - akár a táplálékkal, akár a táplálékkiegészítőkkel - bejuthatnak a gyerkőc szervezetébe az olyan fontos anyagok, mint a C- és D-vitamin, a vas vagy a kalcium - ezek mind nagy szerepet játszanak abban, hogy az első pár évet ne a gyerekorvosi rendelőben töltsük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.