Ízek, zamatok, betegségek - amikor semmit sem érez a nyelv

Forrás: Thinkstock -
betegség érzékszervek nyelv egészség ízlelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Íztelen, sós, túl keserű. Nem ízlik. Finom. Nap mint nap mondunk ehhez hasonlókat. Mégis mi áll a háttérben? Hogyan működik a nyelvünk, és mely érzékszervünknek van még szerepe az ízlelésben? 

A zamatok az ízlelés és a méltánytalanul alulértékelt szaglás összjátéka során jönnek létre. A nyelven található ízlelőbimbók csupán alapízeket tudnak elkülöníteni: az édeset, a sósat, a savanyút és a keserűt. Az ötödik íz, az umami magyarul „húsízként” írható le. Az, hogy mit érzünk, az étel illatával, fizikai állagával és hőmérsékletével is összefügg.

Forrás: Thinkstock

Íme, az umami!

Öt ízt képes érzékelni az emberi szervezet: a keserűt, a savanyút, a sósat, az édeset és az umamit. Nem hallottatok még az umamiról? A videoklinika bemutatja nektek!


A különböző életkorokban különböző ízeket részesítünk előnyben. A legtöbb kisgyerek az édeset szereti, idővel azonban megkedveljük a pikáns, csípős dolgokat. Őseinknek a keserű íz még azt jelezte, hogy valami mérgező, ártalmas. Viszont az édes az finom volt, laktató és tápláló. Az étkezés az egyik leggyakoribb "örömforrás", nem véletlen, hogy sok ember bánatában határtalanul fal. Nem titok, egy forró csoki jobb kedvre derít bárkit, bármikor.

Elveszített fűszerek

Mi történik, ha elromlik az ízérzékelésünk? Ha semmi sem finom? Számtalan betegség módosíthatja az ízérzékelést. Az ízlelőbimbók károsodása alapvetően változtathat meg minden ízt, de akár már egy megfázástól is íztelennek tűnhet az ebédünk. Japán kutatók kimutatták, hogy nemcsak cinkhiányban, de egy autoimmun eredetű pajzsmirigybetegségben sem tudják a betegek az ízeket elkülöníteni. Ezt a jelenséget idegen szóval diszgeuziának hívjuk.

Forrás: Thinkstock

Ízlelésdiagnózis

Az ízlelőbimbók elégtelen működését rendkívül egyszerű módszerrel vizsgálják. Egy táblára felírják a négy alapízt, majd a hurkapálcára tekert vattát felváltva mártják a különböző "ízekbe", ezeket pedig a szájüregbe. A két nyelvfelet külön-külön vizsgálják. Minden ízteszt után szájöblítés és szünet következik.

Lángoló falatok

A „nyelvégés” nehezen kezelhető betegség. Bizonyos vitaminok hiánya (A, B), hormonális változások, vészes vérszegénység, cukorbetegség állhatnak a háttérben, de gyakran észlelhető a refluxbetegség kísérő tüneteként is. Az ízérzés csökkenése (hipogeuzia) vagy elvesztése (ageuzia) rendszerint a nyelvet érintő betegségekre vezethető vissza. A jelenség megfigyelése nemcsak azért hasznos, mert korán felhívja a beteg és orvosa figyelmét a pajzsmirigy autoimmun betegségére, hanem azért is, mert a gyógyulás után az ízek érzése teljes mértékben helyreállítható.

Olykor pszichés eredetű a tünet, ebben az esetben az elveszített ízek vagy éppen a nem megfelelő íz érzkelése hallucináció következménye is lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.