Annyira vagy szép, amennyi kollagén van benned?

Forrás: Thinkstock -
betegség kollagén egészség szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A New York-i divathéten idén nemcsak a modellek által felvonultatott ruhák nyerték el a látogatók tetszését, de a módszer is, amivel a modellek állítólag formába hozták magukat. 

A gyönyörű modellek ugyanis egy nagyon is hagyományos étellel, húslevessel táplálkoztak az esemény előtt. Az általuk fogyasztott leves adagonként mindössze 86 kalóriát tartalmazott, de az igazi bomba nem is az alacsony kalóriatartalom volt, hanem a levesben található zselatin. A jó minőségű húslevest nem véletlenül nevezik "folyékony kollagénnek" vagy folyékony fiatalságnak, hiszen a benne található alapanyag, a zselatin nem más, mint állati kötőszövetekből nyert kollagén.

Forrás: Thinkstock

A kollagén pedig a leghatékonyabb haj-, bőr- és körömtáplálék. A kollagén serkenti a hajhagymákat, ragyogóvá és rugalmassá teszi a bőrt, valamint erősíti a gyenge körmöket.

Igaz a mondás, az vagy, amit megeszel?

A haj, a bőr és a körmök híven tükrözik általános egészségi állapotodat, ám ez alapvetően az életmódodon (és táplálkozásodon is) múlik. Vagyis valóban nagyon fontos, mit és hogyan viszel be a szervezetedbe, ha egészséges és szép akarsz lenni. Sokszor a külsőleg használt kozmetikumok mit sem érnek, ha nem támogatod meg azok hatását belülről.

De nézzük, mit is jelent a gyakorlatban a kollagén

A haj gyökerének ágya az irha, amit 90%-ban kollagén alkot. A kollagén a kötőszöveti (fibroblast) sejtekből származik és a támaszszövetek egyik fő alkotóeleme. A köröm élettelen szaruképződmény, anyagát a köröm tövénél található kollagén mátrixsejtek termelik. A haj és köröm egészségi állapotán, erősségén és megjelenésén kollagén bevitelével jelentősen javíthatunk.

A roszz minőségű ételek, a stressz, a szervezet általános gyengesége, az immunredszer alulműködése meglátszik a bőrön, a hajon és a körmön is. A stressztől például bordássá, törékennyé válik a köröm és a haj is. Ezt az állapotot persze csak fokozza a vitaminhiányos táplálkozás és az alacsony folyadékfogyasztás. Ez utóbbinak a méreganyagok felhalmozódásához is köze van, ha nincs elég folyadék a szervezetben, akkor nem jó a vérkeringés, nincs elég oxigén, nem működnek a természetes salaktalanító folyamatok, és a méreganyagok felszaporodnak. A felszaporodott méreganyagok miatt pedig megváltozik a haj, a bőr a köröm szerkezete, színe és alakja is. Gyengévé, szárazzá és törékennyé válnak. Ettől egész megjelenésünk "beteges" színezetet ölthet.

Forrás: Thinkstock

Szépségpáncél kollagénből

Miután a haj és a köröm nemcsak esztétikai, de társadalmi, szociális kérdés is, állapota komoly szereppel bír. A haj és köröm állagának romlása első körben (bár egészségünkről ad képet) arról is árulkodhat, mennyire vagyunk gondozottak, vagy gondosak, ami a megjelenésünket illeti. Hiába húzunk gyönyörű ruhát, ha a körmünk örökké töredezett vagy ha a hajunk a legmárkásabb balzsam használata mellett is élettelen, fénytelen. A kollagén bevitele tehát nem véletlenül vált központi kérdéssé az egészségügyben és a szépségiparban egyaránt. Ám nem csak a külsőleg bevihető kollagén mennyisége számít, ugyanilyen fontos kérdés azoknak a anyagoknak a bevitele is, amelyek a szervezet saját kollagéntermelését segítik elő. Ezek a kötőszöveteket tudják erősíteni és tolják későbbre az öregedés folyamatát. Ilyen például a C-vitamin vagy a Pycnogenol, amely egy különleges tengerparti fenyőféle kérgének kivonata. A Pycnogenol elősegíti a kollagénsűrűség növelését a bőrben, és védi a kollagénrostokat a romlástól. Feszesít és fokozza a mikrocirkulációs keringést, amely magasabb oxigén- és tápanyagellátást biztosít, így gyorsítja a salakanyagok eltávolítását a szervezetből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.