Amikor "dühöng" a D-vitamin - a túl sok veszélyes is lehet

Forrás: Thinkstock -
D vitamin betegség vitamin egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Koppenhágai Egyetem friss kutatása szerint a túl sok D-vitamin növeli a szívinfarktus és a sztrók kialakulásának esélyét.

Kétség nem fér hozzá, hogy a D-vitamin az egészség szempontjából létfontosságú elem. Valódi csodaszer, amelynek nemcsak a csontok fejlődéséhez van köze, de a magas vérnyomás, a cukorbetegség, valamint különböző daganatos betegségek megelőzésében is jelentős szerepe van.

Forrás: Thinkstock

A D-vitamin-hiány egészségügyi kockázatai mellett azonban ma már biztos, hogy az is jelenthet problémát, ha túl sokat viszünk be a szervezetünkbe a napfény vitaminjából.

A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szaklapban publikált friss kutatás ezekre a veszélyekre mutat rá.
A D-, az E-, az A- és a K-vitamin nem "szalad át" a szervezeten, hanem hosszú időre elraktározódik, és így súlyos problémákat okozhat. Például emeli a vér kalciumszintjét, így az erek, a szív és a vese károsodását okozhatja.

De mennyi az optimális D-vitamin-mennyiség?


Az egészségügy általában a 20 nanogramm per milliliter szintet tartja optimális mennyiségnek a vérben. Ez egy egyszerű vérteszttel megállapítható, amit akár te is kérhetsz. A neve 25-hidroxi-D teszt. Az OEP azonban csak akkor támogatja a D-vitamin-szint megállapítását, ha valamilyen egészségügyi problémával összefüggésben merül fel az igény. Ha megelőző jellegű a "kíváncsiság", akkor a laborvizsgálatot térítés ellenében a magánegészségügyben tudod kérni.

Peter Schwarz, a kutatást végző szakorvos számolt be a kutatás körülményeiről és kiindulási kérdésről: „A D-vitamin hatásait 247 574 dán férfi és nő segítségével tanulmányoztuk, jelenleg ez a világ legnagyobb D-vitaminhoz kapcsolódó kutatása. A vérvizsgálatot követően megnéztük, hogy milyen a halandósági ráta ezeknél az embereknél egy hétéves perióduson belül, és 16 645-en hunytak el ebben az időszakban. Az érdekelt bennünket, hogy milyen összefüggés van a halálesetek és a D-vitamin-szint között.”

Forrás: Thinkstock

Az eredmény megdöbbentő volt: azok a páciensek, akiknek a D-vitamin-szintje túl magasnak bizonyult, ugyanúgy nagyobb veszélyben voltak, mint azok, akiknek a szervezetében túl kevés volt a D-vitamin. Schwarz szerint az egészséges D-vitamin-szint 70 nanomol literenként, egyéb esetben a szívbetegségek kockázata és az abból következő halálesetek száma jelentősen nő.

Bizonyos gyógyszerek hatással lehetnek a D vitamin szintre


Fontos figyelembe venni, hogy bizonyos gyógyszerek befolyásolják a D-vitamin felszívódását. Ilyenek lehetnek a hashajtók, szteroidok vagy egyes koleszterincsökkentő gyógyszerek. Digoxin hatóanyagú szívgyógyszer szedése esetén pedig a túl sok D-vitamin növelheti a kalciumszintet a vérben, így akár szívritmuszavart is okozhat. Elengedhetetlen, hogy gyógyszerszedés esetén kikérd orvosod tanácsát a megfelelő mennyiségű D-vitamin beviteléről.

Demencia és D-vitamin


Kevés szó esik róla, de az idősebb emberek jellemző memóriaproblémái, a demencia hátterében is D-vitamin-hiány állhat, ezért nagyon fontos figyelembe venni a D-vitamin-szint megállapításánál az életkort. A különböző korosztályba tartozó embereknek eltérő mennyiségű D-vitaminra van szükségük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.