Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben május 31-én tartja a dohányzásmentes világnapot, amely során igyekeznek felhívni a figyelmet a dohánytermékek használatából eredő egészségügyi kockázatokra.

Az idei világnap alkalmából a Generali Biztosító áttekintette a dohányzás kapcsán készült statisztikákat az elmúlt évekből, hogy segítsen rámutatni a probléma jelentőségére. Ezekből a sokkoló információkból szemezgettünk:

Forrás: Thinkstock

1.) Az európai lakossági egészségfelmérés adatai szerint 2014-ben Magyarországon a lakosság 29%-a gyújtott rá rendszeresen.

2.) A két nem közül a férfiakra jellemző inkább a dohánytermékek használata. Míg a nők kevesebb, mint negyede (23%), addig a férfiak több mint harmada (35%) gyújt rá.

Élménykeresés, önbizalomhiány vagy szülői minta?
A dohányzás a legismertebb és legveszélyesebb függőségeink egyike. Bár következményeiről már sokat tudunk, arról ritkán beszélünk, miért is válik valaki láncdohányossá. Egyesek azt rebesgetik, a szülői minta áll a hátterében - utánajártunk, igaz-e a feltevés.

3.) A biztosítótársaság 2011-es reprezentatív felmérése szerint akkor még a lakosság 39%-a dohányzott rendszeresen, míg az EUROSTAT egy évvel későbbi adatai szerint 32%, ami Európa 6. legrosszabb eredményének számított.

4.) A társaság 2011-ben készített reprezentatív felmérést a magyar lakosság körében az egészséges életmód kapcsán, ebben pedig a dohányzási szokásokra is kitértek. A válaszadók 39%-a felelte akkor azt, hogy dohányzik. A felmérésben résztvevők 16%-a akkor azt állította, hogy leszokott, 45%-a pedig, hogy soha nem is gyújtott rá.

Oltás a dohányzás ellen?
Magas árak ide vagy oda, még mindig rengeteg ember dohányzik, és egyre fiatalabb korban szoknak rá a cigarettára. Egy kamasz kezéből már nehéz kivenni a koporsószöget, de jó hír a szülőknek, hogy pár év múlva már nemcsak a betegségek, de jó előre a nikotinéhség ellen is beoltathatják majd a gyereküket. Erről itt írtunk korábban részletesen.

5.) Az EUROSTAT felmérése alapján 2012-ben az európai országokban átlagosan a lakosság 28%-a gyújtott rá rendszeresen. A legtöbben Görögországban dohányoztak, ahol a lakosság 40%-a volt érintett, őket Bulgária (36%) és Lettország (36%) követte. Magyarország a 32%-os eredménnyel a 6. helyen állt.

Forrás: Thinkstock

6.) Világszerte évente közel 6 millió ember halálát okozza a dohányzás, ez a szám 2030-ra elérheti a 8 milliót. Európában a felnőttek 16%-ának halála hozható összefüggésbe a dohányzással. A végzetes kimenetelű légúti betegségek 36%-a, a tüdőráknak pedig 71%-a tulajdonítható a káros szenvedélynek. 

Sokkoló videó a terhesség alatti dohányzás ellen
Egy 2013-ban készült kutatás szerint Finnországban a legjobb anyának lenni. Megfoganni azonban korántsem: a kismamák 15%-a a terhesség alatt sem hagy fel a cigivel. Ezzel a hatásos videóval tiltakoznak a várandósság alatti dohányzás ellen.

7.) A dohánytermékek azonban nemcsak a használójuk egészségi állapotára vannak hatással, hiszen a passzív dohányzás is károsíthatja az emberi szervezetet: az elmúlt 50 évben több mint 2,5 millió amerikai halt meg bizonyíthatóan ebből kifolyólag.

8.) Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente közel 6 millió ember halálát okozza a dohánytermékek használata, ami öt másodpercenként egy halálesetet jelent. A szervezet számításai szerint a halálesetek éves száma 2020-ra eléri a 7 milliót, 2030-ra pedig már a 8 milliót is meghaladja.

6 elképesztő változás, ami rád vár, ha leteszed a cigit:
Elgondolkoztál már azon, milyen hatással van a dohányzás például a hajadra, a bőrödre, a fogaidra? Ha leteszed a bagót, egyes elváltozások viszonylag hamar helyreállnak, eltűnnek. Íme néhány meggyőző példa, amiért megéri tisztán élni.