5+1 tipp, hogy inkább aludj bulizás helyett

Forrás: Thinkstock -
bulizás alvás kialvatlanság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha keveset alszol nem csak, hogy balesetet okozhatsz, de egy kutatás szerint az agyad is leépül. A Life.hu összegyűjtötte az érveket, amiért legalább néha érdemes több időt az ágyban töltened. 
Forrás: Thinkstock

1. Diéta mellé

Ha nem alszol eleget, az éhségérzetet szabályozó hormon (ghrelin) aktivizálja magát, ezáltal többször és többet akarsz majd enni a nap folyamán. Ha alaposan kialszod magad, a testsúlyodat is könnyebben őrizheted meg, így egy lépéssel közelebb kerülsz az álomalakhoz.

2. Gyönyörű tekintet

A szem alatti karikákra és táskákra köztudottan jó az alvás, ráadásul a szemet is csillogóbbá varázsolja.

3. Kisimít

A hidratálók és ránctalanító krémek nem érnek sokat, ha mellette alig fordítasz időt a pihenésre. Bizonyára te is tapasztaltad már a különbséget aközött amikor egy átmulatott éjszaka után vízhiányos, fakó az arcbőröd és amikor egy kiadós alvást követően kisimult arccal ébredsz.

4. Jobban koncentrálsz tőle

Az alvás során az agy regenerálódik, a kialvatlanság többek között rosszabb reakcióidőt és koncentrációzavart is okoz. Kipihenve sokkal proaktívabb leszel a munkádban és a magánéletedben is. Ha hosszú távon kialvatlan állapotban vezetsz, négyszer nagyobb az esélye annak, hogy balesetet szenvedsz.

5. Nem leszel beteg

Az alvás az immunrendszered egyik legjobb támogatója! Minél többet alszol, annál kevésbé hatnak majd rád a kórokozók és a betegségek.

+1Kevesebb készenlét

Kutatások szerint a kevés alvás magas vérnyomást is eredményezhet és a szívroham esélyét is megnöveli. Ha nem alszol eleget a testedben lévő stresszhormonok (főleg a kortizol) szintje megemelkedik, ez pedig belső szerveidet állandó készenléti állapotban tartja, és jobban megdolgoztatja – főleg a szívedet.

Egy kutatás során egereken vizsgálták a hosszantartó alváshiány következményeit. Az eredmények alapján először találtak bizonyítékot arra, hogy a kevés alvás az agysejtek 25 százaléknak elhalásához vezet.

Saját haját tépte ki alvás közben egy nőhttp://www.life.hu/drlife/20150323-pszichologiai-zavar-miatt-sajat-hajat-tepte-ki-ejszaka-egy-no.htmlEgy 19 éves ausztrál lány, Tiarne Menzies egyetlen éjszaka alatt szinte az összes haját kitépte egy pszichológiai betegség miatt. Ráadásul úgy, hogy nem is volt ennek tudatában. Dr. Life--Több komoly egészségi kockázata is van a nyolcórás alvásnakhttp://www.life.hu/drlife/20150303-szivderito-tobb-komoly-egeszsegi-kockazata-is-van-a-nyolc-oras-alvasnak.htmlA sok, az átlagosnál jóval több alvás a hétvégi élvezetek közé tartozik és nincs vele semmi gond, a szervezet a hét közbeni alváselmaradást kompenzálja. Ám a rendszeres, túl hosszú alvás előjele lehet annak, hogy a szervezetben valamilyen egészségügyi probléma van.Dr. LifeThinkstockJólesik a karácsonyi szundikálás? Lehet, hogy bajt jelent a túl sok alváshttp://www.life.hu/drlife/20141223-szivderito-lehet-hogy-bajt-jelent-a-tul-sok-alvas-verszegenyseg-szivbetegseg-pajzsmirigy-betegseg.htmlAzt tudjuk, hogy életünk egyharmadát alvással töltjük. Ez a tevékenység ugyanúgy elengedhetetlen, mint az evés, ivás, lélegzés. Azzal is tisztában vagyunk, hogy alvás után energikusabbak vagyunk és a hangulatunkat is befolyásolja a pihenés mennyisége. De vajon mennyi a normális alvásmennyiség?Dr. LifeThinkstockAlvás a forró nyári éjszakákon? Ezekre figyelj!http://www.life.hu/drlife/20130712-alvasi-tanacsok-nyari-ejszakakra.htmlA szakértők szerint sokaknak okoz gondot az alvásban a napfényes órák megnövekedett száma a nyári időszakban. A kutatók most néhány olyan trükköt árulnak el, amelyek segíthetnek az éjszakai alvásban.Dr. LifeHogyan bírjuk alvás nélkül?http://www.life.hu/drlife/20130422-alvashiany-es-relaxacio-hogyan-birjuk-alvas-nelkul.htmlElfoglalt nőként, családanyaként gyakran kikívánkozik belőlünk, hogy bárcsak képesek lennénk kibírni alvás nélkül. Az alvás nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, viszont nem kell hozzá jóginak lenni, hogy a kimerültséget más módon is megelőzhessük. A mély ellazulás valóban pihentetőbb, mint az alvás? A Life.hu utánajárt a témának.Dr. LifeHázi praktikák a pihentető alváshozhttp://www.life.hu/drlife/20121115-nem-tudsz-elaludni-nevelj-citromfuvet-a-balkonon-hazi-praktikak-a.htmlAludni jó - már akinek könnyen megy. Egyre többen küzdenek azonban alvászavarral, ami az egész napjukra rányomja a bélyegét. A Life.hu elárulja, mit kell tenned azért, hogy végigaludd az éjszakát.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.